Üdvözlök mindenkit a heti videójegyzetemen keresztül, ahol a hét legfontosabb eseményeiről számolok be. Mivel több helyen rossz lett a hang, ezért tartalomjegyzék helyett a bővebb szöveges verziót itt olvashatják:
 
Sajnos az elmúlt egy hét alatt a helyzet romlott Ukrajnában és ezzel párhuzamosan, pont ilyen mértékben erősödött az összefogás helyben. Megható megélni azt a segíteni akarást, ami tapasztalható. A hétvégi gyűjtésen rengeteg adomány érkezett, a családsegítő és a helyi máltai csoport is nagyon sokat dolgozott vele. A gyűjtés folyamatos azóta és helyi lakosokból szerveződött segítő csoport viszi őket éppen ma a határra és talán a jövőben is. Érdemes őket követni a Facebookon. Hozzánk pedig úgy is érkeztek szállás felajánlások, hogy nem is kértük még, mert nem érkezett helyi igény itteni kárpátaljai származású lakosoktól. Viszont több helyről halljuk, hogy a faluban is egyre többen fogadnak be menekülteket, ami nagyon szép vállalás. Javasoljuk, hogy mindenki egyénileg mérlegeljen, hogy milyen keretek között és milyen mértékben tud, akar ebben szerepet vállalni. Ha szükségük van valamire, ne féljenek kérni, sok tartalék van az adományboltban, a családsegítőnél. Ha éppen nem lenne, ami kell – a falubeliek hozzáállását ismerve -, lehet, hogy előkerül mégis.
 
Ha valaki országos adatbázisba szeretné regisztrálni szállás felajánlását, akkor ajánljuk a Nemzeti Művelődési Intézet oldalát (nmi.hu), aminek az adatbázisát a Máltai Szeretetszolgálat kezeli. A menekültek közül azokat, akinek sem konkrét úticélja, sem fuvarja, a máltaiak összekötik azokkal, akik szállást és szállítást ajánlottak fel.
Azt viszont szeretnénk kérni, hogy írják meg nekünk a hivatal@pilisborosjeno.hu-ra ha befogadtak háború elől menekülteket (hányan és milyen címen száltak meg) és azt is ha azok tovább- vagy visszautaztak, mert a Kormányhivatal kér tőlünk információt erről és ehhez igazítják a segítségnyújtást. Minden nap kérik tőlünk az aktuális számokat.
Hétfőre kaptam meghívót a Család és Gyermekvédelmi Szolgálat éves gyermekvédelmi szakmai tanácskozására, ahol sok értékes információt hallottam és valódi tapasztalatcsere zajlott. Nekem az ütötte meg leginkább a fülem, hogy úgy tűnt: nagy érték a falunkban elérhető, a nehézsorsúak számára ingyenes pszichológusi és jogsegélyszolgálat. Mindkettőre egyre nagyobb az igény térségi szinten, vélhetően a koronavírustól nem függetlenül. Erre most a háború is rátesz.
 
Újdonság még, hogy felkeresett minket Dr. Kiss Kornélia, a Budapesti Corvinus Egyetem Marketing Intézetének keretein belül működő Turizmus Tanszék tanszékvezető docense Hegedüs Sára PhD-hallgatóval együtt, mert a Turizmusmarketing szemináriumán belül Pilisborosjenővel szeretnének foglalkozni, ugyanis fontosnak tartják, hogy az elméletet társadalmilag is hasznosítható gyakorlatba ültessék át, melyből nemcsak a diákok, hanem a vizsgálat érintettjei is sokat profitálhatnak. Egy online egyeztetés során egyeztettük velük azt a két kérdést is, amit a diákok elé tártunk ötletelésre: Hogyan érjük el, hogy a lakosok haszonélvezői és ne elszenvedői legyenek a turizmusnak? Hogyan érjük el, hogy faluszéli parkolókban tegyék le az autót? És mindkettőnél a kommunikáció aspektusa: hogyan érjük el a turistákat? Antonovits Bence és Frivaldszky Bernadett az egyetemen elődásban bemutatta számukra a települést, melyet remekül egészített ki a következő előadó, Tassy Márk, a Magyar Természetjáró Szövetség szövetségi igazgatója. Ő ugyanis nagyobb összefüggésében mutatta be a turizmus problematikáját, tendenciáit, többször utalva pilisborosjenői párhuzamra, példára. A diákok számára megküldtünk háttéranyagokat is a településről, és hétfőn délelőtt érkeznek hozzánk, hogy körbenézzenek.
 
Kedden a Fő út és a Rákóczi út sarkán a vezetékbe belenőtt jegenyefát vágtuk vissza és a Búza utcában akácfákat kezeltünk. Nagyon sok igényt kapunk, keddenként végezzük ezt a munkát, mindenkire sor fog kerülni.
 
Élő álláshirdetéseink: művelődési ház vezető, óvodavezető és főépítész – kérjük terjesszék ezeket Önök is!
 
Tornaterem bejáráson voltunk, úgy tűnik, hogy június előtt nem fogjuk tudni használni sajnos.
Ma érkezett meg Isaszegről a Gyergyószék értékei értékei kiállítás, hamarosan látogatható lesz. Érkezik majd mellé még egy kiállítás Pest megye értékeiről, mindkét kiállítás megnyitója március 16-án lesz, amikor az 1848–49-es forradalom és szabadságharcot is ünnepeljük és átadjuk a felújított Faluházat.
 
Felhívjuk a Tisztelet lakosság figyelmét, hogy 2022. március 10. napján 9:00 – 13:00 a pilisvörösvári okmányiroda mobil kormányablak busza fogadja a lakosokat a Pilisborosjenő Polgármesteri Hivatal parkolójában. Intézhető ügyek:
személyi igazolvány
útlevél
jogosítvány
ügyfélkapu
diákigazolvány
védettségi igazolvány
 
Péntek este rendezvényt tartottunk a falubeli fiatalok és szüleik, aki érdeklődtek EU-n belüli ösztöndíjak és programok iránt. Nagyon sok lehetőséggel ismerkedtek meg a résztvevők, mert nemcsak az Erasmus létezik. A program apropója az volt, hogy 2022 az ifjúság éve az Európai Unióban.
 
Március 15. a helyi adók első részletének befizetési határideje, kérem, hogy írják fel a naptárba.
 
Közben a hivatali dolgozók a jegyzőnk vezetésével nagy erőkkel készülnek a választásokra, hogy technikailag és tudásban is felkészült legyen minden résztvevő. Itt is elmondom, ha esetleg valaki nem olvasta volna el a választási értesítőn, hogy a 3. szavazókör iskola helyett a Téglagyárban lesz.
 
Legyen szép hétvégéjük!