Üdvözlöm önöket a Faluházból! Több apropóból is innen jelentkezem. Egyrészt befejeződött a mellékhelyiségek átalakítása, melynek eredményeképpen létrejött az udvar felől is megközelíthető illemhely. Másrészt emlékeztetnék mindenkit a szombati Falukarácsonyra, mert ide mindenkit nagy szeretettel várunk! Gazdag program lesz a Jenői Advent vására mellett, kórus, regölés, pásztorjáték és mindenkit szívesen látunk forralt borra, gulyásra. A falu karácsonyfája és a Jávor Csaba és Takáts Árpád által készített új betlehem is állni fog addigra. Karácsonyfaként a Bárdi Ödön sétány mellett álló fenyőt fogjuk díszíteni, mert a csapadékos időjárás miatt teljesen felázott talajon hetek óta nem tudjuk kihozni a kinézett feketefenyőt – pedig a Trunk munkagépei és kollégái készenlétben álltak és figyelték a terepviszonyokat. Karácsonyfa-díszítés: péntek délelőtt. Ezúton szeretném megköszönni mindenkinek, helyi cégeknek és magánszemélyeknek egyaránt, akik már eddig is támogatták adományaikkal a január 30-ig működő korcsolyapályát! A támogatásnak továbbra is nagyon örülünk és köszönjük!

Ahogy nagyon köszönjük a falu rászorulóit támogató lakosok nagyvonalúságát is! A jótékonysági koncert résztvevőinek és előadóinak és azoknak is, akik online utaltak, vagy utalnak hozzájárulást a 2097.hu adománygyűjtő oldalán keresztül. Tartós élelmiszert, tisztálkodószereket is várunk még egészen december 18-ig a Családsegítőbe és a vállalt cipősdobozokat is aznapig szeretnénk kérni ide. A falunk szerencsére jómódúnak számít a magyarországi települések között, de azért vannak köztünk rászorulók is bőven, sokkal többen mint gondolnánk, ám a falubeli támogatóknak köszönhetően nekik is szép karácsonyuk lehet.

Óvodában jótékonysági sütemény vásár van egész héten, a bevételeket az óvoda javára fordítják. Jó hír, hogy az óvodai konyha felújítása végre a végéhez közeledik: a fizikai átadás után megkezdődött a hatósági átadás. Az ÁNTSZ már járt nálunk, nemsokára a NÉBIH is megvizsgálja a korszerűsített, bővített kapacitású óvodai konyhát.

Az elmúlt heti hóhelyzet kapcsán szeretném megköszönni türelmüket és együttműködésüket. A téli síkosságmentesítésben Falugondnokságunk nem évtizedes rutinnal rendelkező, csak erre az egy feladatra szakosodott szolgáltató cég. Élesben tudunk tanulni, tapasztalni, amely folyamat következtében folyamatosan javuló tevékenységre számíthatnak. Miután tavaly télen alig volt csapadék, ezért néhány helyzettel még nem szembesültünk, nincs mindenre bevált gyakorlatunk, de minden esemény után értékeljük és javítjuk tevékenységünket. A feladat ellátására felkészültünk. Több tonna sóval kevert zúzottkő áll rendelkezésünkre, amit bevetettünk már az elmúlt héten is. Hétfőn, biztonság kedvéért még Solymár falugondnokságától is kaptunk segítséget, hogyha az előrejelzésekkel ellentétben is szükség lett volna síkosságmentesítő anyagra. Jelenleg két teljesen felszerelt munkagép (sószóró adapter, hótolólapát) és egy teherautó áll rendelkezésünkre, melyek üzembiztosan el tudják látni a hóeltakarítási feladatokat. Van még mit fejlesztenünk azonban a jövőben a folyamat gépesítésén annak érdekében, hogy még gyorsabban és hatékonyabban tudjuk ellátni, kevésbé legyen fizikailag megterhelő a Falugondnokság állományának a feladat. Ez a tavaly őszvégi, költségmegtakarítást jelentő döntést követően folyamatosan, évente ütemezett módon történik, először a síkosságmentesítő és hóeltakarító kapacitást fejlesztettük fel, hogy eltudjon indulni a tevékenység, a következő években a síkosságmentesítő anyag kezelése és rakodása lesz a következő feladat, illetve a tartalék eszközök és gépek beszerzése. A teljes biztonság érdekében idén ősszel, az esetleges műszaki problémák esetére tartaléknak a fentieken felül beszereztünk még egy Nissan márkájú, duplakabinos, összkerékhajtású, nagyon kevés kilométer futott kisteherautót. A tartalékautó hótólóval és sószóróval felszerelése jelenleg is zajlik. Amennyiben ez a gép is szolgálatba áll, lényegesen kevesebb idő alatt tudunk minden utcát preventíven felszórni, havat eltolni, mint jelenleg.

Ezenfelül arra is megnyugtató biztosítékot ad, hogy ha a rendszeres és precíz műszaki karbantartás ellenére bármelyik gép elromlana, azonnal be tud állni helyette, így lényegesen kevesebb eséllyel lehet fennakadás a téli síkosság mentesítésben. Ez történt ugyanis most is: Piliscsabához és más településekhez hasonlóan a hótoló lapátok, azok felfüggesztése nálunk is több alkalommal sérült, sőt el is tört, így bevetés után több alkalommal rögtön javítani kellett. A múltheti hó víztartalma és így súlya lényegesen magasabb volt a tavalyiakénál, így eszközeinket, gépeinket gyakorabban kellett ellenőrzni, karbantartani.

Azt is fontos, hogy értsék, hogy első körben a meredek, nagy átmenőforgalmú, télen csúcsósabb (pl. meredek térköves) utak síkosságmentesítésével kezdik a munkát – a vízszintes zsákutcák vagy kisforgalmú utcák akkor kerülnek sorra, ha az elsőszámú prioritású utak rendben vannak.

Az önkormányzati tulajdonú közök kezelése még jelentős fejfájást okoz, ezen keskenyebb gépekkel tudnánk igazából hatékonyabban fellépni a jövőben. Erős kihívást jelent, hogy a nyári özönvízszerű csapadék után utaink rendezésére kért vis maior támogatásról a mai napig még mindig nem született támogatói döntés, úgyhogy néhány leromlott állapotú, szilárd burkolattal nem rendelkező út esetében a síkosságmentesítés további állapotromlást okoz – ezekkel nem tudtunk csodát tenni, itt az utak rendetétele fog javítani a helyzeten, amit a vis maior döntés megérkeztét követően azonnal megrendelünk a készenlétben álló útépítő cégektől.

Félpályás útlezárást már mindannyian észleltük a MEDITOP előtt. Arról kaptunk tájékoztatást a Magyar Közút Pest Megyei Igazgatóságától, hogy a víznyelőrács balesetveszélyes állapota miatt volt erre szükség. A vízelvezető akna alépítményének oldalfala beomlott, ezért annak teljes átépítése szükséges. A jelenlegi időjárási viszonyokra tekintettel a munkálatok várható befejezésének időpontja 2024. január hónapra tolódhat. Kérik a lakosság türelmét.

Postai nyitvatartás változásáról is információt kaptunk információt, ne rutinból menjenek oda. Ha jól emlékszem, hosszabb lesz az ebédszünet hétfőn délben.

A Szelávi Fesztivál szervezői tájékoztatattak, miszerint új helyszínt találtak maguknak Dömösön, közvetlenül a Duna partján. A falubeli helyszíneknél gondot okozott nekik az infrastruktúra és a faluban elérhető szálláshelyek hiánya azoknak, akik maradtak volna éjszakára. Kívánunk nekik sok sikert és köszönjük a kapott élményeket!

Jó hír, hogy dr. Kovács Levente visszatért szabadságáról, újra rendel. A megszokott rendelési idejében várja régi és új pácienseit.

A pályázat keretében megvalósuló vízelvezetésről szóló lakossági fórum 2023. december 11-én volt, az előadások videofelvételét visszanézhetik a honlapon. Nemcsak az érdekelt utcákban lakóknak lehet érdekes, ugyanis bárki képet kaphat arról, hogy mit értünk vízmegtartás alatt és milyen fejlesztés segíti a felszíni víz kezelési utakat.

Képviselő testületi ülés is volt múlt héten, jó sok napirendi ponttal, ami kiemelnék az az, hogy elfogadtuk – mert elkészült – az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv. Hálás köszönet Antonovits Bence koordinációs munkájáért! A Települési Arculati Kézikönyv és a Településképi rendelet lakosság elé tárásáról is döntött a testület, ezzel kapcsolatos lakossági fórumra 2024. január 10-én kerül sor a hivatal nagytermében. IDŐPONT VÁLTOZÁS! ÚJ IDŐPONT: 2024. január 11. napján, csütörtökön 18:30 óra.

A Polgármesteri Hivatal 2023. december 18. napjától 2023. december 29. napjáig közigazgatási szünetre tekintettel – ügyeleti rendszer biztosítása mellett – zárva tart. A Faluház viszont január 7-ig, de most pénteken még lehet könyvet kölcsönözni. Kívánok Önöknek is áldott Karácsonyt és békés, tartalmas kihívásokban gazdag új évet jó egészségben! Pihenjenek, mulassanak jól, találkozzunk a Kevély körökön minél többször.

Köszönöm az éves kemény és kihívásokkal teli, de nagyon lelkes munkáját a hivatalnak, képviselő társaimnak, bizottságoknak és intézmények dolgozóinak! Ezen munkák természetükből kifolyólag vagy nem láthatóak vagy már teljesen megszokottak, de vannak feltűnőek is, mint – hogy csak párat említsek – például az új zebra a Bécsi úton, vagy a Vincellér utca vagy a most zajló óvodai konyhafejlesztés és 3 csoportszobás bővítés, a Faluház felújított új vizesblokkja. Kiemelten köszönöm az egész évben vagy csak egy-egy alkalommal segítő önkéntesek rengeteg munkáját!

Köszönöm egész éves kitüntető figyelmüket!