Köszöntöm Önöket a mai videó jegyzetben, ahol pár fontos történést, információt osztanék meg! A tartalomból:

👉 Kedden a készülő települési integrált vízgazdálkodási terv készítőivel tartottunk egyeztetést, ahol elmondtuk észrevételeinket, feltehette mindenki a kérdéseit.

👉   dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselőnél jártam, ahol több problémánkat is meg tudtam vele osztani: 

 • Vízhiány és csőtörések kapcsán felvetettem, hogy a DMRV kapacitásbővítési munkájára kiírt közbeszerzést megnyert kivitelező nem kezdhetné-e településünkön az ivóvízhálózat fejlesztését. Jeleztem, hogy szívesen lennénk egy Nemzeti Eternitcső-csere Program kezdő állomása, mert a program nagyon indokolt és időszerű: sem az önkormányzatoknak és a vízműveknek nincs erre anyagi fedezete, az elmúlt 10 napban 4 nagy csőtörés borzolta a intézmények, a helyi cégek és lakosok idegeit. Bár a DMRV nagyon együttműködő és minden útfelújításunk előtt kicseréli a régi csöveket, de a vízhálózat elöregedése országos szintű probléma és nem tudok olyan településről, ahol bírnak vele el, ezért országos programra lenne szükség véleményem szerint.
 • A fővárosi csatornahálózatra való csatlakozás ügye is áll jelenleg, most éppen a Nemzeti Fejlesztési Programiroda került az Építési és Közlekedési Minisztériumba integrálásra – kértem, hogy segítsen nekünk információhoz jutni, hogy milyen döntési helyzetben mire számítsunk.
 • Kértem segítségét abban, hogy máshonnan keressünk forrást a Fő út felújítására, mert az Európai Bizottság úgy döntött, hogy járásunk nem kedvezményezett, ezért mégsem támogatja a Fő út felújítását, mely a Fő út alatti eternitcsőcserét is eredményezte volna. 
 • Kértem segítségét a megszüntetett behajtási díj fizetési kötelezettség megszüntetésével kapcsolatban, beviszi a következő kormányülésre a témát, mert ilyen formában a helyzet önkormányzatoktól történő forrásmegvonásnak történik, hiszen az önkormányzati tulajdonú, kezelésű utak állagmegóvása önkormányzati feladat, ezért vagy a közúti közlekedésről szóló törvény módosítását vagy az önkormányzatok valamilyen formában történő kompenzálását kértük. 
 • Kértem támogatását, hogy településünk is részt vehessen a Nemzeti Egészségügyi Szűrőprogramban idén!
 • Javasoltam, hogy az Üröm vasútállomás tekintetében, ahol nem áll meg minden vonat, a feltételes vonatmegálló lehetőségét vizsgálják meg nem áll meg Ürömnél és az állomáshoz levezető út nagyon rossz állapotban van.

Köszönöm dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselőnknek és kollégáinak a rendszeres konzultációs lehetőséget, a nyitott, segítőkész hozzáállást falunk ügyeihez, az előttünk álló kihívásokhoz!

👉 Képviselőtestületi ülés is volt szerdán, a felvétele és rövid összefoglalója már fent van a honlapon. 

 • Több témát is megvitattunk és elfogadtuk a 2023-as költségvetést is. 
 • Módosítottuk a Fák védelméről szóló rendeletet is, erről majd részletes tájékoztató anyag is.
 • Kiírtuk a pályázatot is a civil szervezetek számára

👉 Aznap első együttes ülésünket tartottuk a Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő Testületével, mert több olyan téma is felmerült, amiben közösen jobban tudjuk támogatni, segíteni egymást: 

 • pályázatoknál kértek segítséget például
 • Steinheim am Albuch korábbiakhoz hasonlóan aktív kapcsolat lehetősége testvértelepülésünkkel
 • sváb receptek megismertetése mint találkozási lehetőség lakossággal
 • sváb táncoktatás iskolában és tanösvény a hagyományokról, a korábbi falu környéki tevékenységekről

Múlt hétvégén a Nyugdíjas klub meghívására velük farsangoltam, örültem, hogy az ürömi nyugdíjas klub tagjaival közösen tartották. Köszönöm a meghívást, a lehetőséget! A hétvégén lesz sváb farsangtemetés, koncert, gyerekeknek zenei foglalkozás, kézműveskedés. A honlapunk eseménynaptárában megtalálnak mindent. 

A jövő héten pedig munkaterület átadás közlekedésbiztonsági beruházásoknál, március 1-én pedig mi adunk helyet a Bioszféra Rezervátum Tanácsadó Testületi ülésének.

Köszönöm, hogy meghallgatnak!