Rövid összefoglaló a hivatal körül történtekről, szabadságom után:

Hősiesen viselt betegsége következtében elhunyt Varsányi Zsuzsa, aki 2002-től 2006-ig önkormányzati képviselő, a kulturális bizottság elnöke, egészségügyi és oktatási és ifjúsági bizottság tagja volt. Támogatta a zeneiskola létrejöttében Vas Katalint és pályázat útján zongorához juttatta a falut. Megnyitotta a házát a falu előtt az alagsorban működő Kézfogó Galériával, amit 2019-ben újra megnyitott. Összefogta a zenei és kulturális életet képviselősége idején és részt vett a Községvédő Egyesület és 2097 Csoport Egyesület életében is aktív, falut szerető civilként. Zsuzsa rádiós újságíró volt, a MÚOSZ Aranytoll életmű díjjal ismerte el munkásságát. 2018-ban jelent meg a Rádijóztam című könyve. Szakmai tudását helyben is kamatoztatta, cikkeket írt a Pilisborosjenői Hírmondóba és a Zsákfalvi Riporterbe is. Egyik utolsó közösséget szolgáló cselekedete a civil összefogással létrejött Júlia lépcső avatása volt és utolsó írása tavaly márciusban jelent meg a Hírmondóban. Temetése augusztus 3 án 10:00 órakor lesz a pomázi régi katolikus temetőben. Nyugodjon békében!

Június 26-án képviselő testületi ülés volt, július 14-én pedig soron kívüli ülés, a felvételeket és összefoglalókat elolvashatják a honlapon. Többek között döntöttünk a Vekop közlekedésbiztonsági beruházás pótmunkáiról és a Bécsi úti buszmegállókról is, és végre lezárult az óvodabővítés és konyha a korszerűsítés közbeszerzése is és az esőzések okozta károk kijavítására vis maior pályázatról.

Visszatérve a közlekedésbiztonsági beruházáshoz, augusztus 21-ig forgalomkorlátozás fordulhat elő a Bécsi úton a buszmegállók felújítása vagy a gyalogos átkelőhely létrehozása miatt.

A Magyar Falu Program pályázati felhívása keretében az Ilona utca felújítására és vízelvezetésére pályázatot nyújtottunk be. A Projekt keretében Pilisborosjenő, Ilona u. útfelújítását és környékének vízelvezetését szeretnénk megvalósítani úgy, hogy a meglévő rossz állapotú aszfaltburkolatot teljesen felújítjuk stabilabb és időtállóbb aszfaltburkolatra, mely teherbírását tekintve igazodik a települést érintő megnövekedett személyautó- és teherforgalomhoz. A hosszútávú fenntarthatóság érdekében a vízelvezetést olyan módon tervezzük felújítani, hogy a Bánya és Olga utca irányából érkező csapadék mennyiséget egy átgondolt és komplex vízelvezető rendszer vezetné el az Ilona utcán keresztül a befogadó Borosjenői-patakig. Ennek érdekében a meglévő árkokat, átereszeket oly módon állítjuk helyre, hogy az azokba integrált felszín alatti műtárgyakkal és vízelvezetőkkel összhangban, a megújuló útburkolat amortizációja nélkül vezethessék el a csapadékot. 

Önök pedig azbesztmentesítésre pályázhatnak, a Facebook oldalamon erről több információt is megtalálnak.

Meghirdettük a lazaréti önkormányzati telkünket. Augusztus 1-én lesz az árverés, a kikiáltási ár 48M forint. Részletek a honlapon. A befolyt összeggel a falu többszáz millió forintnyi fejlesztéseinek önrészét, pályázatból nem elszámolható pótmunkáit finanszírozzuk. 

A honlapon találják meg az orvosok szabadságolását is, ne induljanak el rendelőbe megszokásból! 

Kémiai csípőszúnyog gyérítés a katasztrófavédelem feladata, ők idén településünket nem tervezték vegyszeresen kezelni. Ugyan megtehetnénk, hogy saját pénzből rendelünk ilyet, de egyrészt erre még nem volt példa eddig sem, másrészt azt gondolom, hogy nagyobb az általa okozott környezeti és egészségügyi kockázat és kár, mint a haszna. Érdemes a ház környékét átnézni, hogy ne legyenek szúnyogkeltetők sehol. Olyan edények, mélyedések, ahol megáll a víz. Vizesvödrök, üres virágcserepek, elzáródott ereszvég, stb. Így biztosan tudja csökkenteni a számukat. Az eső vizes tárolókat is takarják le szúnyoghálóval. Köszönöm a megértést!

Faluház parkjának tervei kapcsán köszönjük az eddig beérkezett véleményeket! Zajlik az összegzésük! 

A Kihívás napi mozgósítás a Pilis- Dunakanyar térségben kimagaslóan sikerült – nem kis részben a lelkesítést és kommunikációt végző Fitt Magyarország Alapítvány és a könyvtár munkatársainak köszönhetően. Június 30-án pénteken dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselőnktől vettem át a falu nevében az emlék és elismerő oklevelet. 

Meghívást kaptam az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövet(ség)étől a Függetlenség Napja tiszteletére szervezett június 30-ai, péntek esti eseményükre. Hasznos és tanulságos tapasztalat volt, közel ezer vendéggel. 

Együttműködést kezdeményeztünk a szomszéd településekkel, hogy közös problémánkat, a klímaváltozással mind gyakoribb özönvízszerű villámárvizeket megfelelő módon tudjuk kezelni: hol elvezetéssel, hol vízmegtartással. Budakalász, Csobánka, Pilisborosjenő és Pomáz összefog a Nagy-Kevélyről lezúduló villámvizek helyszíni elszikkasztása, azaz a klímatudatos vízgyűjtő-gazdálkodás érdekében. A projektet teljes egészében az Európai Unió finanszírozná. Jelenleg két forduló van hátra a pályázatból. Függetlenül az eredménytől, nagyon örülök, hogy az összefogás a pályázat beadásáról már megtörtént és bízom a folytatásban. 

Az elektronikai hulladékgyűjtés idén nem júniusban lesz. Július 1-től átvette a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. a hulladékszolgáltatást és valószínűleg mások sokkal hamarabb bejelentkeztek az igénnyel, mint mi, mert falunkban lévő gyűjtőnapot júniusra már nem tudták elvállalni. Nem számítottunk rá, hogy ezt a külön szerződéssel megrendelt szolgáltatást is érinti a MOHU belépése. Nyáron kialakul, hogy miként lesz ez lehetséges a jövőben és őszre igyekszünk időpontot kapni. Addig a pilisvörösvári hulladékudvarban és az óbudai MediaMarkt-ban tudnak leadni elektromos és elektronikai hulladékot. Egyébként mint tapasztalható nehézkes a hulladékgazdálkodást végző szolgáltatók közötti átállás, akkor is, ha a hírekben erről mást állítanak.

Egész nyáron táborozó gyerekekben gyönyörködhetünk faluszerte. Hangjuk vidámsággal, élettel töltik meg a tereket. Előfordulhat, hogy ennél is hangosabbak – nekem is van két gyerekem, higgyék el: csendkirályt nem tudnak 0-24-ben játszani.  

A DMRV váci sajtótájékoztatóján járt Komlós Tibor megtudta, hogy idén megkezdik az expressz ivóvíz vezeték kiépítését és a víztározók korszerűsítését és az eredeti tervek szerint 2024 őszéig be is fejezik.
A hőségriadó miatt kérték hogy rendeljük el az elsőfokú vízkorlátozást, amit meg is tettünk. Ennek értelmében ivóvizet használni locsolásra, autómosásra, medence töltésre ezekben a napokban nem lehet éjjel sem. Használjanak helyette fürdésből vagy mosásból felfogott szürke vizet, vagy esővizet, kútvizet.

Közben megyénkben tűzgyújtási tilalom is van – ez azt jelenti hogy kertekben, ahol 200 méternél távolabb van az erdő, azért lehet grillezni, de az erdőkben sehol sem. 

Kívánok mindenkinek pihenést is a nyárra, akár megengedhetik maguknak hogy elutazzanak, akár a faluban maradva próbálnak kikapcsolódni. Kora reggel még friss a levegő a természetben való sétára is. Éljenek a lehetőséggel. Szép napokat kívánok!