Legfontosabb hírrel kezdem talán: a vízkorlátozást a DMRV jelzése alapján feloldottuk!

Vitályos Eszter országgyűlési képviselőnknél jártam múlt héten és több problémánkat is elé tártam, kérve támogatását, segítségét. Nagyon örülök ezeknek a képviselői fogadóóráknak, a nehézségek megvitatási lehetőségeinek, a problémák iránti nyitottságának!

INTERREG, azaz EU-s interregionális szlovák-magyar pályázatok előkészítésének előkészítése zajlik zöld-kék infrastruktúrákra és csapadékvíz megtartásra, elvezetésre. A hetente több partnerkereső és pályázatelőkészítő megbeszélés zajlott a témában a lehetséges partnerekkel.

Múlt héten nézte meg a zsűri a Legszebb konyhakert pályázatra jelentkezett 10 kertet, úgy hallottam, hogy megint nagy élmény volt, lesz belőle beszámoló a Pilisborosjenői Hírmondóban.

A héten a VEKOP pályázat keretében a már hétvégén is zajlanak – a buszöblökben és a leendő gyalogátkelőnél a 10-es utat érintő közlekedésbiztonsági fejlesztések. A 10-es út kezelője a Magyar Közút Pest Megyei Igazgatósága, szakembereik írták elő a fejlesztések alatt szükséges forgalomtechnikát – ebben az önkormányzatnak nincs jogköre, beleszólási lehetősége.

Aki szükségesnek ítéli és tud, használjon más útvonalat – vannak falurészek, melyek alternatívaként Csillaghegyen keresztül is megközelíthetők. A kivitelező munkatársai reggel 7 és 17 óra között dolgoznak, előtte vagy utána ezen építkezés miatt tapasztalatom szerint nincsen dugó.

Kikerültek a VEKOP pályázat keretében készült #lassuljleitthonvagy közlekedésbiztonsági témájú videók is – és lesz még szórólap és a falu elején táblák is -, érdemes tudni, hogy a szemléletformálás kötelező pályázati elem, nem lehet belőle sem óvodai játékokat, sem facsemetéket, sem tükröket és táblákat venni. Ahogy az európai uniós támogatás tényét is közölni kell, ez a támogatási szerződésben rögzített feltétel. Ettől még nem lettünk sem Brüsszel-párti, sem EU-ellenes; ezt írta elő az uniós pénz felhasználására kiírt pályázat támogatási szerződése. Ha ez nem lenne, nem lenne támogatás.

Jövő héten indul az óvodabővítés kivitelezése is, amihez szintén fog kelleni türelem, elsősorban az óvodai dolgozóktól, a gyerekektől és a szülőktől, mert a lenti óvoda épületben is lesz fejlesztés, annak a konyhája újul meg, és a fenti óvoda meglévő épületrészében is, ahol alvó galériákat összekötő WC-s folyosó épül, amíg a plusz csoportszobákat tartalmazó új épületszárny építése is megkezdődik. Amíg ez utóbbi nem fejeződik be, addig lesz olyan csoport, amelyik kényszerből konténerben lesz. Hiszen ezért is pályáztunk: kinőttük az óvodát. Nagyon örülök, hogy falunknak legalább van lehetősége bővíteni, korszerűsíteni az intézményt a sikeres TOP Plusz pályázatnak köszönhetően!

A szúnyoggyérítésről viszont még egyszer el szeretném mondani, hogy a katasztrófavédelem dolga és nem vagyunk az idei tervükben, aminek nagyon örülök, mert az alkalmazott szerük már rovarokra is káros, sőt a fecskékre is, valamint az emberek hormonrendszerének se tesz jót kutatások szerint. Úgyhogy önkormányzati pénzből külön nem fogunk ilyet rendelni, ami tudtommal soha nem volt gyakorlat. Ha a kertekben mindenki megszünteti a keltetőket és letakarja az esővizes hordókat szúnyoghálóval, a probléma nagyrészt megszűnik.

Lehetőség van még pár napig pályázni az azbeszt hulladék elszállítására, mert a pályázási határidő 2023 július 14. 8.00 órától – keretkimerülésig, de legkésőbb 2023. augusztus 04. 24:00 óráig van. Az azbeszt veszélyes hulladék, szakember nyúljon csak hozzá, ha meg kell bontani például ilyen anyagból készült kerítést vagy tetőt. De ha már ez megtörtént és halomban áll valahol az udvaron, kérhetünk a pályázattal segítséget az elszállításához.

A hulladékszállítás témában tudni érdemes, hogy 2023. július 1-től lakcímtől függetlenül bárki bármelyik hulladékudvart használhatja. Jövő héten zöldhulladék elszállítás, bár még az előzővel is adósak – mi is írtunk nekik panaszlevelet, annyi lakossági visszajelzés érkezett. Viszont szigorúan tilos az erdőbe bedobni, sajnos van aki zacskóstul megteszi. Ha a házi komposztálás nem megfelelő alternatíva, akkor a járási központban, Pilisvörösvár komposzttelepén is le tudja adni.

Jövő héten kedden képviselő-testületi ülés lesz, téma lesz többek között a bankváltás lehetősége, Leader programhoz való csatlakozás, magánbölcsődei férőhely igénybevételének támogatása és a szociális rendeletünk módosítása, valamint a HÉSZ változtatásainak lakossági véleményeztetését megindító döntés.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pilisborosjenői Csoportja Heves Ilona és segítőinek koordinációjában másodszor szervezték meg idén – nagyszülők generációjának részvételével – a máltai gyerektábort, ahol a jelentkezők válogatásánál a szociális szempontot is figyelembe vették. Példát mutatva közösségépítésből, pozitív hozzáállásból, tettrekészségből, önkéntességből, kreatív támogatás keresésből és gyerekek szeretetéből! A program megint változatos volt: kirándultak a Kevélyeken, jártak a Budakeszi Vadasparkban és a Szemlőhegyi barlangban, de kézműveskedtek is. Köszönjük a szervezők, a támogatók és önkéntesek munkáját!

Már most jelzem, hogy 2023. augusztus 7-től két héten át közigazgatási szünet lesz, amikor zárva lesz a polgármesteri hivatal, augusztus 30-án viszont – kérésünkre és az Önök szolgálatára – megint tud jönni a Kormányablak busz – ezeket kalkulálják bele az ügyintézéseikbe!

Kívánok mindenkinek jó pihenést, akár a faluban marad, akár elutazik!