👉 Köszöntöm Önöket a mozgalmas hétvégénk előtt! Itt mögöttem, a Sváb Tájházban lesz szombaton a Majális több év kihagyás után újra. De a faluban is lesz jövés menés, egyrészt mert Tuktuk találkozó lesz, másrészt mert lakossági szervezésben Garázsvásár fesztivál 16 helyszínnel. De előtte pénteken este még Fülemülék éjszakája, amire regisztrálni kell. Vasárnap pedig bölcsiszínház is lesz a Nappaliban… Ne maradjanak le semmiről!

De kicsit előre szaladtam. Mik is történtek a múlt héten?

👉 Március elején csobánkai civil kezdeményezésre elindult az együttműködés a Dera-menti települések és szakértők bevonásával a japán keserűfű megfékezésére. Ennek egyik első közös állomása volt ez a múlt hét pénteki tájékoztató alkalom, melyre engem is meghívtak.  Hasonlóan Pomáz alpolgármesteréhez mi is a vegyszeres kezelés alternatíváit keressük – főleg a patak partján. 

👉 VEKOP Közlekedésbiztonsági beruházások keretében zajlik a parkolók kialakítása a Kövesbérci úton. A cél, hogy a Kéktúrára érkezőknek és a helyieknek is legyen hol egyszerűbben, jogszerűen megállni. Ezzel egy időben az út alsó szakasza is végre rendberakásra kerül.

👉 Falubeli civileknek, közösség- és sportszervezőknek mondom: programokat lehet regisztrálni a Kihívás napjára! Ha valaki szervez bármilyen mozgást május 31-re, ami legalább 15 perc pulzusnövelő mozgásos tevékenységgel jár, azok jelentkezhetnek a konyvtar@pilisborosjeno.hu emailen. A tevékenységet regisztrálni fogjuk, reklámozni és felkerül a https://kihivasnapja.hu/ honlapra. Lehet bármi: szkandertől a focin át a tollaslabdáig, sétától a sziklamászáson át a lovaglásig! A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetői elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. A verseny eldöntéséhez 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül. Ez a játékos versengés Kihívás Napja néven hamar meghonosodott szerte Európában és a nagyvilágban, melynek fő célja, hogy május utolsó szerdáján kedvet teremtsen a mozgáshoz és az egészséges életmódhoz. Hazánkban eddig összesen 1596 település vett részt a vetélkedésben, mi se maradjunk ki!

👉 Nagy Gábor és családja 3 köztéri kukát ajándékozott falunknak. Keressük a helyüket, hamarosan kihelyezésre kerülnek. Köszönjük a felajánlást!

👉 Zajlik a játszótér mellett a mezítlábas tanösvény iskolai projekt megvalósítása. Dorka édesapjával, Ferivel készíti elő a terepet a különböző anyagok érkezésééig. A projektről bővebben és támogatási lehetőség a honlapunkon és a 2097.hu-n.

👉 Pilisborosjenő Önkormányzat 2023. május 1. és június 30. között kötelező ebösszeírást tart. Az összeírás elsősorban ebrendészeti és járványvédelmi szempontok miatt fontos, de az adatok alapul szolgálnak fejlesztésekhez és a kutyás programnak is. Az ebösszeírás jogszabályi alapja: az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény. Kérjük a tisztelt ebtulajdonosokat szíveskedjenek bejelentési kötelezettségüknek eleget tenni.

Találkozzunk a hétvégi programokon!