Üdvözlök mindenkit a videójegyzetben, ezúttal hét elején jelentkezem.

Mégpedig rögtön egy sajnálatos hírrel: Elhunyt Kétszery Károlyné, egykori hivatali munkatárs, aki a 1990-es évek második felétől 2010-ig a műszaki, építéshatósági és településrendezési ügyekben meghatározó volt. Nyugodjék békében!

Projektzáró konferencián adtam elő egy hete hétfőn arról, hogy mi hogyan használjuk fel stratégia készítésénél, döntéshozatalnál az Integrált Közszolgáltatási Információs Rendszer (IKIR) adatbázisát, melyben igen sok területről érhetőek el adatok az ország minden településéről. Így lehetőségünk van a falunkról elérhető adatokat más települések adataival is összevetni és magyarázatokat találni esetleges jelentős eltéréseknél vagy éppen visszaigazolásokat kapni.

A DMRV képviselői jártak nálunk múlt héten szerdán. Több aktuális témát sikerült átbeszélni a megjelenteknek, például hogy az újabb nagyberuházásoknak nem tud a DMRV engedélyeket adni hálózatra csatlakozáshoz se ivóvíz, se csatorna esetében. A nyári vízhiány kapcsán kiemelték, hogy ivóvíz ellátást a legszárazabb nyarakon is tudják biztosítani, ám az automata öntöző rendszereket és a medencéket nem tudják kiszolgálni, erre az ivóvíz hálózat és kapacitása nem alkalmas jelenleg megfelelő Duna vízszint esetén sem. Kérték a DMRV munkatársai, hogy informáljuk arról is a lakosságot, hogy a medencéket szerencsés lenne nem mindenkinek az első iskolaszüneti napon feltölteni és olyan méretű medencét érdemes beszerezni, amelyben megfelelő vízkezelés mellett egyáltalán nem szükséges cserélni a vizet. Az esővizet pedig minél nagyobb mértékben próbáljuk meg felfogni – ez saját jól felfogott érdekünk. Ezzel tehermentesítjük az időnként kapacitás problémákkal küzdő szennyvíztelepet és vizet gyűjtünk vele a száraz időszakra. Nem kizárható, hogy a közeljövőben sávos vízdíj emelés várható, ez talán ésszerűbb vízfogyasztást fog eredményezni és szárazságtűrő növények telepítését vízigényes kertek, gyepek helyett. A vízhiányos időszakok elkerülésében a jövőben segíteni fognak a 2024-re megvalósuló beruházások, ugyanis a DMRV Zrt. hosszú távú koncepció tervet dolgozott ki a vízellátó rendszer fejlesztésére vonatkozóan, mind a víztermelő kapacitás, mind az elosztó rendszer tekintetében, hogy hosszú távon tudja biztosítani a felhasználók mindenkori ivóvízigényét. Az elképzelés komplex, sok műszaki elemet tartalmaz és mára már elvi vízjogi engedéllyel rendelkezik. A terv egyes részelemei kivitelezési szakaszban vannak, pl. a Szentendre, Regionális Déli víztermelő telep kapacitásbővítése, de ez még nem fog idén észrevehető változást hozni, ha tavalyihoz hasonló időjárás lesz. Köszönik a lakosság együttműködését, mely nélkül tavaly még problémásabb lehetett volna a helyzet.

Lakosságtól értesültünk arról, hogy kivonult a katasztrófavédelem a Meditop Gyógyszeripari Kft épületéhez. Mivel hivatalos értesítést nem kaptunk, ezért felhívtuk a Pest Vármegyei Katasztrófavédelem szóvivőjét, aki elmondta, hogy az üzem területén belül történt szivárgás, de semmilyen emberre veszélyes esemény nem történt a mérések szerint, ezért nem adtak ki közleményt. Később a Meditop közleményéből megtudtuk, hogy egy műszaki hiba következményeképpen ammónia képződött. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy nem tartunk vissza információkat. Valódi veszély esetén a katasztrófavédelem a helyi polgári védelemmel megbízott személyen keresztül informál engem és utána mi azonnal a lakosságot is. Ha nem kommunikálunk, akkor annak az az oka, hogy nincs miről. 

Komlós Tibor alpolgármester egyeztetett a szelektív hulladék elszállításával kapcsolatos panaszokról a szolgáltatóval különös tekintettel arra, hogy a következő időpont június 6-a és azt az választ kapta, hogy több műszaki problémájuk adódott, ezért kérik a lakosságot, hogy hagyják kint a szelektív hulladékot, mert folyamatosan szállítják el. 

Egyébként ma zöldhulladék zsák átvételi nap van, este 18 óráig várjuk Önöket. 

Összegyűjtöttük a helyi nyári táborokat egy helyre a szülők, helyi családok számára, megtalálják a pilisborosjeno.hu-n.

Hírt kaptunk arról, hogy újra jön a faluba a kormányablak busz június 23-án.

Bizonyára észlelték, hogy a közlekedésbiztonsági beruházások most már az ófaluban is zajlanak: a tűzoltóságnál parkoló készül, a Kossuth tértől pedig a járdán dolgoznak a játszótérig. Ott pedig alakul a mezítlábas ösvény.

Múlt hétvégén nagyon klassz kezdeményezésekben lehetett részünk. Önkéntes kezdeményezés volt a Tuktuk fesztivál, mint ahogy a Garázsvásár Fesztivál is. Délután meg több év kihagyás után szép számmal tértünk be újra majálisozni. Igazi közösségi nap volt. Köszönöm minden szervezőnek! Csütörtökön szintén alulról jövő kezdeményezés keretében szülők és helyi tanárok készítette film bemutatója volt a státusztörvényről, utána pedig beszélgetés annak lehetséges hatásairól. Szintén lakossági kezdeményezés a Zsákfalvi Tévé fiatalok által készített műsora a Siheder, melynek keretében Antonovits Bencét faggatták. Szombaton a Nappali kávézóba szerveztek koncertet Monyóék, G. Szabó Hunort és zenésztársait hallhattuk egy új formációban. 

A volt téglagyárnál szintén helyi szervezésben került megrendezésre a House Piknik, amire a borosjenőieket ingyen várták. Ezzel kapcsolatban egyik szemem örül, mert népszerű és profi rendezvényről van szó, ami a helyiek által is látogatott, másik szemem viszont sír, mert minden évben felmerül valamilyen komolyabb probléma, ami a jövőre nézve feltétlenül orvoslást kíván ahhoz, ha legközelebb is megkeresnek a szervezők a rendezvény megtartása kapcsán. Ilyen volt az, hogy úgy tűnik, hogy az általunk engedélyezett létszámnál jóval többen voltak kint, és ez parkolási, közlekedésbiztonsági nehézségeket okozott, másrészt a környéken rengeteg szemét maradt, amit mostanra a Falugondnokság és a szervezők összeszedtek. Harmadrészt a hangtechnika beállítása most úgy sikerült, hogy a faluban a Téglagyári út kivételével sehonnan nem volt hallható a zene, míg Solymáron és Pilisvörösváron igen. Családi Nap, ingyenes gyereknapi rendezvény volt az Ürömi Állatotthonban, ahol szintén sok falubeli mellett a környező településekről is érkeztek résztvevők. Olyan sokan, hogy ideiglenes forgalomirányítás tudta csak kezelni a Budai úti forgalmat a környéken.

A héten két nap is lesz filmvetítés, kedden egy természetfilm a vadlovakról és csütörtökön Rafi bácsi mozijában pedig egy izgalmas izlandi film. Szerdán pedig Science Café lesz, ahol szakértőkkel megnézzük, hogy milyen időjárás várható 2060-ban Pilisborosjenőn.

Hétvégén már a napsütésnek is örülhettünk az aranyat érő májusi esők után, és ilyen lesz az egész hetünk is, úgyhogy kívánok mindenkinek jó munkát a hétre, előtte-utána-közben sok természetben tartózkodással.