Köszöntöm Önöket a mai videó jegyzet alkalmával.

Méltó módon sikerült megemlékezni az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról. Köszönhetően az iskolások színvonalas előadásának és a koszorúzáson szép számmal megjelenteknek a március 15-i megemlékezés résztvevői valóban úgy érezhetik, hogy sikerült ráhangolódniuk az ünnepre. Köszönet a felkészítésére, az előadásért minden résztvevőnek! 

Szeretnék szívből gratulálni azon falubelieknek, akik az 1848-49-es forradalom és szabadságharc ünnepnapja alkalmából országos kitüntetésekben részesültek:

  • Dr. Greskovits Dávid gyógyszerész, a Meditop Gyógyszeripari Kft. ügyvezető igazgatója, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetését kapta meg, sokéves, kiemelkedő szakmai munkájáért.
  • Hirtling István Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész a magyar kultúra területén nyújtott kiemelkedő teljesítménye elismeréseként Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült!
  • Kiemelkedő zenei előadó művészeti tevékenysége elismeréseként Liszt Ferenc-díjban részesült: Matuz Gergely fuvolaművész, a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Iskola és AMI művésztanára.

A rendeletek szerint március 15 éig befejeződtek a fakivágások a közterületeken, önkormányzati földeken. Sokan nehezen viseltük ezt az időszakot. Sajnos több évtizedes elmaradásokat kellett rendezni rövid idő alatt azért is, mert előtte a gondnokság munkatársai a magukra vállalt csúszási síkosság mentesítésre való felkészüléssel foglalkoztak: eszközpark kialakítással, kipróbálásával, fejlesztésével. Rövid idő maradt a szükséges beavatkozások kivitelezésére és sajnos több helyszín esetében elmaradt – ami a játszótéri fák esetében viszont már sikerült – a sokkal részletesebb tájékoztatás, hogy egyrészt melyik nap hol számíthatunk fa kivágása, és hogy ott utána a faeltávolítás után konkrétan milyen elképzeléseink lesznek. Mert ha értjük és tudjuk ezt pontosan mindannyian, akkor jobban elfogadható a beteg vagy veszélyes vagy éppen építkezések miatt kikerülhetetlen fák fájdalmas eltávolítása. Nagy öröm, hogy végre van a falunkban ehhez értő, diplomás faápoló szakember Antonovits Bence zöld és kék infrastrukturáért felelős tanácsnok személyében. Viszont most, hogy elérkeztünk a fa ültetések örömteli időszaka elé, ezekről már megpróbálunk időben tájékoztatni is, talán már visszamenőleg jobban érthetővé válnak a dolgok. Mindenesetre a tanulságokat levontuk magunk számára.

Március 11-én, szombaton rekord- és fadöntögető erősségű szél fújt egész nap, és voltak olyan beteg fák ürömi területen vagy magán kertekben, amelyek ezt nem bírták, nagyon köszönjük az önkéntes tűzoltóknak az egész napos megfeszített munkát.

Az erős szél miatt elmaradt Lazaréten a szemétszedés is, Szénási Éva önkéntes kezdeményezése – falu szintűre kibővülve, az ürömi szemétszedéssel egyidőben – március 25-én, jövő szombaton 9-15 között lesz. Múlt hét pénteken a hivatal dolgozóival még sikerült a szél előtt megtisztítani a hivatal és Egészségház körüli területet, sőt a Templom utca – Iskola utca sarkát is. Köszönet minden dolgozónak és a bekapcsolódó lakosoknak is a munkát, látványos lett az eredmény.

Robbantási gyakorlatot tartanak a csobánkai lőtéren ebben a hónapban több alkalommal is:  2023. március 16-án, 22-én és 27-én. Ezeken a napokon 8 és 16 óra között végzik majd ezt a feladatot. Emiatt repeszhatás és földrögök kiszóródása várható a Magyar Honvédség tájékoztatása szerint.

Kedden az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából a Tölgy című film vetítését szervezzük a polgármesteri hivatal nagytermébe, a filmet beszélgetés követi a pilisborosjenői fákról, fakivágásokról, ültetésekről, örökerdőről.

Jövő héten szerdán még folytatódik a forradalomra és szabadságharcra való emlékezés és a Science Caféba Csorba László fog ellátogatni. Kossuth Lajossal fogunk foglalkozni, aki sokak szerint megosztó szereplője történelmünknek. Mégis, miért? Tudjuk-e hogy miben rejlett az ő zsenialiátása? A kérdések megválaszolásában Csorba László segítségére számíthatunk, aki történész, professor emeritus, az MTA doktora, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója. Ismét egy remek szakértő látogat el hozzánk, gyertek, és a kérdéseiteket se hagyjátok otthon!

Egy hónap múlva itt a Húsvét, amikor szeretnénk újra meglepni a rászoruló családokat/személyeket egy adomány csomaggal. Kérem, hogy segítsék lehetőségeik szerint a csomagok feltöltését! Élelmiszer-, tisztálkodó- és tisztítószer adományaikat várjuk a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat irodájában (Fő utca 16, a Polgármesteri Hivatal épülete, a bankomat mellett, bal oldalon a második lépcsősor). Pénzadományaikkal is segíthetnek, ha megtehetik: a 2097 Csoport Egyesület MagNet Bankos számlaszámára – részletek a honlapon! Minden apró segítségnek nagyon örülünk! Sokan vagyunk, fogjunk össze: Pilisborosjenő állandó népessége – népszámlálást követően – a KSH friss adatai szerint 4.359 fő. Ebből 2.208 férfi és 2151 nő.

Szombaton találkozhatunk például a faluház nagytermében is, ahol Németh Juci és G. Szabó Hunor fog zenélni.