Köszöntöm Önöket a mai videó jegyzet alkalmával.

👉A tavasz beköszöntével, sajnálatos módon megnövekedik a közterületre kihelyezett illegális hulladékok száma! A Pilisborosjenői körzeti megbízott és a közterület-felügyelő az elkövetők felderítése érdekében, vadkamerákat helyezett ki azokon a helyeken, ahol rendszeresek a hulladék lerakások. A pontos helyszíneket természetesen nem közöljük. A vadkamerák a felvételeket, egy közös email címre küldik, melyek mobiltelefonon is megtekinthetők. Így a körzeti megbízott és a közterület-felügyelő szinte azonnal értesül arról, hogy a vadkamera felvételt készített! Bízunk benne, hogy ezzel a módszerrel, sikeres felderítéseket tudunk végrehajtani és hatékonyabb eljárások indulhatnak a szemetelők ellen! A közterület felügyelő és a körzeti megbízott vasárnapi közös szolgálata során folyamatosan ellenőrízte a játszótér környéki területet, az úttest mindenhol szabadon járható volt. Lakossági bejelentés a témában nem érkezett, helyi lakókkal is találkoztak. A Szent Donát utcában tettenértek hangosbemondót használó vasazókat, akikre a körzeti megbízott helyszíni bírságot szabott ki és felszólította a szabálysértőket a szabálysértés alapjául szolgáló cselekmény abbahagyására.

👉Belterületi utak fejlesztését szolgáló pályázatunkat forráshiány miatt elutasították. Pilisborosjenő Község Önkormányzata a projekt keretében a település belterületi részén elhelyezkedő utak (Budai út híd és Kossuth tér között, Bárdi Ödön sétány a templomig) felújítását tervezte az alábbiak szerint: útburkolat felújítása, kapcsolódó zöldfelület megújítása, járda és felszíni vízelvezetés problémáinak megoldása, kerékpáros közlekedési feltételek javítása, járda felújítás. A beruházások révén a környéken található közösségi, kereskedelmi és szolgáltató létesítmények gépkocsival, kerékpárral és gyalogosan történő megközelítése közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével valósul meg. A fejlesztések célja a közlekedésbiztonság növelése, a forgalom csillapítása mellett megfelelő közúti, gyalogos és kerékpáros közlekedés megteremtése. Igényelt támogatás 249 979 820 Ft volt.

👉Készül falunk Integrált Települési Vízgazdálkodási Terve (ITVT), melynek véglegesítéséről egyeztettünk a készítő céggel Antonovits Bence tanácsnokkal a héten. A dokumentum jóváhagyásra a Területi Vízgazdálkodási Tanácsnak megküldésre kerül a napokban.

👉A Magyar Államkincstár által működtetett adóztatási keretprogram idén olyan hibákkal került frissítésre, ami miatt több száz adózónak egyenlege téves adatokat tartalmazott. Ezeket a hibákat a MÁK munkatársainak 2023. február utolsó napjaiban sikerült orvosolni, így az adóegyenleg értesítők 2023. március 6. napján készültek el, posta általi kézbesítésük március 16-án indult el. A helyi adók (kommunális adó, építmény- és telekadó, helyi iparűzési adó) első félévre esedékes összegeit, tekintettel a kialakult helyzetre, 2023 március 25-ig, a második félévre esedékes összeget 2023. szeptember 15-ig lehet pótlékmentesen megfizetni.

👉Ne felejtsék el megigényelni március végéig a bölcsődei támogatást azok, akik 20 hetesnél idősebb kisgyermeket nevelnek ÉS munkaerőpiaci visszatérésük érdekében gyermeküket a munkavégzés idejére családi, munkahelyi bölcsődében, nem önkormányzati fenntartású vagy nem önkormányzati fenntartású mini bölcsődében helyezik el; illetve napközbeni gyermekfelügyeletet vesznek igénybe.

👉Védőnők kérését megtalálják a honlapon, mellyel az új beköltözők felé fordultak, hogy a honlapon található utcajegyzék és adatok alapján a megfelelő védőnőt keressék fel és tájékoztassák őket az érkeztükről.

👉Magyarországon nem esküdtek, hanem ülnökök segítik a demokratikus bíráskodást. Választásuk most zajlik. Ha szeretnének ebben résztvenni jelölőként vagy jelöltként, a honlapunkon találja meg a részleteket.

👉Megvannak az idei dátumok a biológiailag lebomló „zöldhulladékos” zsákok átvételére a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán, megtalálják szintén a honlapon. A leközelebbi dátum március 27, vagyis jövő hét hétfő.

👉Közmeghallgatás is 18 órától a Polgármesteri hivatal nagytermében. Lesz élő közvetítés.

👉A héten tördeljük a Hírmondót, jövő héten nyomtatják és jövö hétvégétől kerülnek postaládákba. Ha inkább online olvasnák, akkor helyezzék ki a matricát a postaládára. Ha kell belőle pótpéldány, ügyfélszolgálaton kérhetnek.

👉A Tölgy az erdő szíve című film vetítése az Erdők Világnapján sokakat érdekelt, jó volt együtt megnézni. Családias hangulata volt, ahogy a gyerektábor egymásnak magyarázta az első sorokban, hogy éppen mit látnak vagy ahogy szurkoltak izgalmas jeleneteknél.

👉Az idei Víz Világnap arra hívja fel a figyelmet, hogy a vizeinket és környezetünket fenyegető válság megoldása a jó irányba tett lépések felgyorsításában rejlik. Mindannyian függünk a víztől, ezért mindenkinek van tennivalója ebben a kritikus időszakban. Mindannyiunknak! Fontos, hogy mindennapi vízhasználati szokásaink megváltozzanak, takarékosan bánjunk a vízzel. Vállalásaink bekerülhetnek a Vízügyi Cselekvési Tervbe, amelyet az ENSZ 2023-as konferenciájához indítanak el. Közel 50 éve nem volt ilyen esemény. Ilyen pillanat – hogy a világ közös erővel fogjon össze vizeink megmentéséért – csak egyszer adódik egy generáció életében. Tegyük meg, amit csak tudunk! A Víz világnapja alkalmából önkormányzatként is gondolkodunk a víz- és vízgazdálkodás lehetőségeiről, lakosként is gondoljuk át a víztakarékosságot otthon, kertben. Tegyük meg személyes vállalásainkat a vizvilagnap.hu weboldalon!

👉Antonovits – Bősze – Nagy trió lesz szombaton a Nappaliban, holnap délután Decoupage Workshop lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Jövő héten Rafi bácsi mozija is lesz, A VENDÉGEK című filmet vetíték 30-án. Fontos program civil szervezésben, melynek az a célja, hogy megtisztítsuk a falut, mielőtt bezöldül a természet. Pilisborosjenő településrészeire szemétszedő párok, csoportok, lakóközösségek, osztályok, cégek, egyesületek, utcák jelentkezését várjuk! Pilisborosjenő ófaluban, Lazareten és a külső településrészeken egyaránt. Saját kesztyű jól jön, de akinek nincs és időben regisztrál, annak jut – ahogy hulladékgyűjtő zsákot is adunk. Néhány talicska is jól jöhet, kérjük a regisztrációnál jelezni, ha valaki tud hozni. Regisztráció 2023. március 23, azaz ma éjfélig: info@2097.hu. A szemétszedésre előre regisztráló résztvevőket a 9-kor kezdődő esemény végén (15 órakor) egy tál levesre várjuk a Jenői Falóban! A falu közterületein összegyűjtött hulladék elszállítását a Trunk Építőanyag Kereskedés és Pilisborosjenő Község Önkormányzata támogatja. Csatlakozzon, tisztítsuk meg együtt a falut és környékét!

Jó hétvégét!

A videó itt tekinthető meg:

https://youtu.be/zP7ANn7NUBM