A videójegyzetet itt tekinthetik meg:

https://youtu.be/07pa_I0ems4

Köszöntöm Önöket a mai videó jegyzet alkalmával.

A héten folytattuk a kivágni szükséges közterületi fák eltávolítását.  A beteg, veszélyes vagy közműhálózatot, magánterületek építményeit, kerítéseit károsító fák helyett újakat ültetünk önkormányzati és közterületre egyaránt. Tudjuk, hogy mindenkit érzékenyen érintenek a fakivágások, de egyrészt jobb helyre kerülnek helyettük fák vagy megfelelő méretű fák kerülnek elültetésre, amellett, hogy az érintett ingatlantulajdonosok pedig elkezdhetik például a gyökérzet által megrongált kerítésük megjavítását, mint ahogy ez most éppen történik akár az Ilona utcában is. A nemsokára induló közlekedésbiztonsági beruházások miatt is történik fa és bokor eltávolítás. A játszótér-focipálya sarkára tervezett vizesblokk-öltöző-pelenkázó helyiség miatt is szükséges lesz fát kivágnunk, amit játszótéren belül fogunk pótolni, amint a munkálatok miatt lehetséges lesz. Nem holnap kezdődik a beruházás, de tartjuk magunkat a Fásszárú növények védelméről szóló rendelethez és abban is megerősítettük, hogy március 15 és szeptember között nem vágunk fát.

Hozzánk is eljutnak az állatvédelmi problémák. Ezzel kapcsolatban azt tudom összefoglalóan mondani, hogyha gazda nélkül kóborló kutyát látnak, akkor hívják bizalommal a menhely vezetőjét, Szűcsné Mércse Adriennt, akivel ebrendészeti, gyepmesteri feladatok ellátásának céljából szerződtünk. Ha póráz nélkül sétáltatott kutyát látnak, akkor pedig vagy a közterület felügyelőt vagy a rendőrt hívhatják, de kérjük, hogy adjanak meg minden fontos adatot, mert nincs ebben a témában nyomozati lehetőség. Tehát hogy ki és hol sétáltat póráz nélkül. Az állatmérgezés pedig büntetőjogi téma, ott már csak a rendőrséghez fordulhatnak, mert ez már az ő hatáskörük. A jegyző tehát egyik témában sem érintett, kérem, hogy ne őt keressék.

A közlekedésbiztonsági fejlesztés pályázat kapcsán érkezett hozzászólásokra reagálva:

  • A Fő utat a Magyar Közút Pest Megyei Igazgatósága tudja felújíttatni, mi nem. Tavaly nyertek is rá forrást, volt rá megnyert pályázat, de az Európai Bizottság álláspontja kapcsán – miszerint nem hátrányos helyzetű járás települése nem kaphat 100%-os uniós támogatást útfelújításra – visszavonásra került. Sajnos, nagyon sajnálom. Azt ígérte igazgató úr, hogy keresnek más forrást, de jelenleg nincs rá.
  • A járdákat nagyjából az egész faluban szeretnénk és indokolt lenne felújítani, ebből a pályázatból is csak egy részét tudtuk betervezni, amiből – az előzetesen frissített költségbecslés alapján – még vissza kellett venni. 
  • A parkolási problémák egész falura kiterjedő megoldása nem ennek a projektnek a része, de egyes projektelemek javítani fognak rajta.
  • A Téglagyári úti gyalogátkelő egy NIF-es projekt keretében van betervezve, mely még nem fordult kivitelezési szakaszba, reméljük az Építésügyi és Közlekedési Minisztérium létrejöttével  hamarosan begyorsul.
  • A Bécsi úti vízelvezető árkok és járda kérdését kizárólag a buszmegállók környékén érinti a VEKOP pályázat – egyetértek azzal, hogy fontos, évtizedek óta elmaradt fejlesztésről van szó, ezért fontos, hogy tudják: cél, hogy a pályázati források megjelenéséig minden előkészületi munkát megcsinálunk annak érdekében, hogy Bécsi úton olyan járda épüljön, amit elfogad és támogat a Pest Megyei Közút.  
  • Vincellér és egyéb utcák aszfaltozása nem volt lehetséges a pályázati kiírás szerint, de ha az lett volna, akkor sem fért volna bele egyáltalán a győztes VEKOP pályázatunk költségvetésébe, de igyekszünk rá megoldást találni.

Múlt héten szerdán nálunk ülésezett a Pilisi Bioszféra Rezervátum tanácsadó testülete. Átnéztük a 2024. év elejéig szóló munkatervet, a lehetséges közös projekteket.

A honlapon már elérhető az Önkormányzat módosítása által, 2023.02.15 napján hatályba lépett szociális rendelete szerint igénybe vehető támogatások összefoglaló táblázata.

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a Magyar Államkincstár által működtetett adóztatási keretprogram idén olyan hibákkal került frissítésre, ami miatt több száz adózónk egyenlege téves adatokat tartalmazott. Ezeket a hibákat a MÁK munkatársaival múlt hét péntekjén és a hétvégén sikerült orvosolni, így az adóegyenleg értesítők és a csekk mellékletek hétfőn kerültek postázásra, illetve elektronikusan kiküldésre Önöknek.  Az idei évben a helyi adók mértéke nem változott, tehát amennyiben nem történt változás az ingatlan adataiban vagy a kedvezmény vonatkozásaiban, akkor a fizetendő adó megegyezik a tavalyi adóval. Akinek lehetősége van rá, köszönettel vesszük, ha befizetéseit banki átutalással teljesíti március 15-ig. Ha utalással szeretnék teljesíteni a befizetést, akkor az értesítőben az adónem elnevezése mellett találják az egyes adónemekhez tartozó bankszámla-számokat. A közlemény rovatban kérjük, hogy tüntessék fel a könyvelési azonosítójukat vagy adóazonosítójukat.

Tapasztaljuk, hogy többen már kihelyezték a matricát a postaládára, miszerint online szeretnék csak a jövőben olvasni az újságot. Látjuk, hogy van ahol már kezd is lejönni. Pótmatricákat a hivatal ügyfélszolgálaton kaphatnak. Javasoljuk, hogy olyan felületre ragasszák fel, amelyik mentes szennyeződéstől és rozsdától. 

Bérelhető a hivatal nagyterme intézményeink által használt időn kívüli időben – éljenek a lehetőséggel családi és baráti rendezvények alkalmából. Részletek a honlapon.

Már most írják be a naptárba hogy április 4-én ismét érkezik a Kormányablak busz. Gondolják át, hogy milyen hivatalos ügyeiket tudnák itt helyben elintézni. 

Szintén tervezzenek előre a 2023. március 27-i közmeghallgatással is.

Apróság de talán mégsem, hogy befejeződött a héten az Egészségház alsó női WC-jének felújítása. A gondnokság munkatársai az Egészségház oldalában a rosszul kivitelezett és veszélyesen megdőlt rézsűt tették rendbe és a Fő út 51-es falugondnoki telken megnövelték a ház feletti parkolási területet, hogy a lenti, közhasználatnak átadott parkolási lehetőséget jobban igénybe lehessen venni. Fent a Falugondnoki munkagépekkel fogunk parkolni, hogy lent több hely legyen és ne álljon a járdákon autó.

Ma délelőtt a Tökmag Családi Bölcsődében tettünk látogatást, ugyanis ez az egyik olyan bölcsőde, ahová járnak önkormányzat által támogatott családok gyermekei is. Fontos tudni, hogy 2023. március 31-ig igényelhető a bölcsődei támogatás a Magyar Államkincstártól, részletek az allamkincstar.gov.hu oldalon. 

Remek könyvbemutatón voltunk kedden, alig fértünk be. Szombaton jó hangulatú lakossági szervezésű szemétszedésen vehetünk részt Lazarét településrészen. Utána este megpihenhetünk a Zeneszoba soron következő koncertjén, ahol a régi zenét korhű hangszereken Telemann burleszkjeit hallgathatjuk meg. Jövő héten kedden pedig együtt emlékezhetünk meg a 1848-49-as Forradalomról és Szabadságharcról. Igazi tavaszi hétvége elé nézünk, kívánom hogy kis kertjeinkben próbáljuk megvalósítani Őri Barnabás biokertésztől kedden kapott tanácsokat. A kertészkedés, a természetben levés, és a saját magunk által megtermelt élelmiszer okán is.

 Jó hétvégét mindenkinek!