Köszöntöm Önöket havas falunkból, ami az ónos esővel együtt okozott kihívás mellett azért nagy öröm is klímaváltozás idején – volt szerencsém a suliból szünetben kirohanó gyerekek boldogságát látni, mikor az MTVA stábjával töltöttem a napot, mert nálunk jártak az utóbbi évek fejlesztései után érdeklődni!

A Falugondnokság munkatársai folyamatosan végzik a hó- és sikosságmentesítést. Mint tudják 2022. októberében döntött úgy a képviselő-testület, hogy ezentúl a Falugondnokság fogja végezni a hó- és síkosságmentesítést annak érdekében, hogy a döntéstől remélt költségmegtakarítást más célra fordíthassuk. A klímaváltozás miatt ritka a hóesés, ezért élesben nem volt lehetőségünk sokat gyakorolni és az útvonaltervet a tapasztalatok alapján finomítani, hiszen nem erre a feladatra specializált cég vagyunk sok éves tapasztalattal. (Fontos tudni azonban, hogy ónos eső esetén a szórás semmit se ér!) Ma viszont élesben tesztelhettük magunkat. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának tájékoztatása szerint: amíg az úttest burkolatának tisztításáról az út fenntartójának (magánutak esetén tulajdonosnak, Fő utca esetében és a Budai út településtáblától a hídig tartó szakaszán a Magyar Közútnak), a járda tisztántartásáról az ingatlan tulajdonosának, kezelőjének, használójának kell gondoskodnia és ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes terület letakarítása az ő feladata. (Ezt egyébként a mi közösségi együttélést szabályozó rendeletünk is kimondja.) Biztosak lehetnek benne, hogy mindent megteszünk a folyamatos úttisztításért, de a KRESZ is érvényes ilyenkor, vagyis kérjük az útviszonyoknak megfelelően közlekedni. Az autótulajdonosokat pedig arra is kérjük, hogy ingatlanon belül parkoljanak a munkagépek miatt.

Napközben kaptam a hírt, hogy a Budai úton keresztül nehéz kijutni a faluból egy úton kereszbe álló kamion miatt, Csillaghegyre menet pedig nagyon csúszik az út, ezért a körforgalmat javasoljuk a város megközelítésére, de Üröm központján keresztül.

A hulladékszállítást végző szolgáltató tájékoztatott minket az ónos eső kapcsán, hogy a gépjárműveik bizonyos területeket nem tudnak biztonságosan megközelíteni így hulladékgyűjtést a településen nem tudják teljes mértékben megvalósítani. Amennyiben az időjárás engedi természetesen pótolják az elmaradásokat.

Online is olvasható már a legújabb Pilisborosjenői Hírmondó, jelzem ezt azoknak, akik kérték, hogy ne dobjuk be nekik, mert ezt a módját választják a helyi hírek, információk megkeresésének.

Szépkorúak utalványának átvételi lehetőségét meghosszabbítottuk! A héten még átvehetik személyesen a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán.

Köszönöm a Nyugdíjas Klub évzáró rendezvényére a meghívást, jó volt látni, hogy milyen sokan maradnak aktívak idősebb korukra és összejárnak kortársakkal.

Érdekli, hogy megérné-e Önnek napelemet telepíteni? Most 1 perc alatt utána járhat, ugyanis Pilisborosjenő is felkerült az ingyenesen elérhető országos Napenergia Térképre! A lakosság és az intézmények számára is nagy segítséget jelenthet a most elérhetővé vált online térkép, amivel az érdekeltek megtekinthetik az épületek besugárzási értékeit, illetve azt, hogy az adott tetőfelületen telepítendő napelemes rendszerekkel hozzávetőlegesen mekkora összeget tud megtakarítani a beruházó (teljes napenergia potenciál kihasználtság esetén érvényes értékek), így több információval felvértezve vághatnak bele a napelemes cégek megkeresésébe, a napelemes rendszerek beszerzésébe. Látogasson el a napenergiaterkep.hu-ra és keresse meg a saját házát!

Múlt hét szombaton megnyílt a korcsolyapálya, köszönhetően sok helyi adakozónak, akik először csak vállalkozók voltak, de lakossági jelzésre megnyitottuk a támogatási lehetőséget magánszemélyek számára is.

Ma este Rafi bácsi mozija lesz, holnap pedig táncház, szombaton pedig már a Jenői Advent bódéi is körbeveszik a korcsolyapályát. De előtte még délelőtt bolhapiac lesz a Faluházban, hátha ott is sok ajándékra szert tudnak tenni vagy éppen az ajándékra valóra árusítással. Vasárnap délelőtt focis kártyát lehet cserélni a Faluházban lakossági kezdeményezésre, délután pedig mini cirkusz lesz a Polgármesteri Hivatal nagytermében.

Kívánok Önöknek szép adventi hétvégét, búcsúzom a hétre, vár a polgármesteri fogadóóra, aminek keretében helyi lakosokkal találkozom a Bublimo bisztróban Lazaréten. Vigyázzanak magukra hazafelé közlekedve!