Üdvözlök mindenkit a heti videójegyzetben! Ami nem mindig heti, mert például a múlt héten elmaradt, ugyanis a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének 3 napos regionális polgármesteri rendezvényén vettünk részt Komlós Tiborral, sok hasznos információval és kapcsolattal gazdagodva éppen csak az október 23-ai ünnepségre értünk haza.

Péntek délután ugyanis 17:00 órától megemlékeztünk az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről. A Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskola  és Alapfokú Művészeti Iskola 7. osztályos tanulóinak előadásában Orwell Állatfarmját tekinthettük meg. Most is valódi művészi élményben lehetett részünk az elmúlt évekhez hasonlóan. Utána fáklyás felvonulás, majd koszorúzás volt a templom melletti kopjafánál. Köszönöm mindenkinek részvételét és a sok előkészületi munkát, energiát!

A falu 1. tornaterme és 1. bölcsődéje után átadtuk Pilisborosjenő 1. nyomógombos, jelzőlámpás gyalogátkelőjét is. Sajnos ennek hiánya már több emberéletbe került, ezért számunkra nagyon fontos, hogy az itt lakók és az Országos Kéktúra ideérkező kirándulói biztonsággal tudjanak a jövőben átkelni a hatalmas személy- és nehéz tehergépjármű-forgalmat bonyolító 10-es számú országos főúton. 

Külső településrészeink lakói az elmúlt évtizedekben nem örülhettek túl sok lakókörnyezetükben megvalósult fejlesztésnek. Ezért különösen büszke vagyok rá, hogy 2019-es ősz után összegyűjtöttük és elkészítettü az itt élők problématérképét, priorizáltuk azokat, amelynek figyelembe vételével készült el a támogatást nyert VEKOP pályázatunk. A most megújult buszmegállók és létrejött odavezető járdák vagy a Kövesbérci úti alsó szakaszának teljes rendbetétele és a parkolók létrehozása a Panoráma utca kereszteződésénél reméljük, hogy javít a környéken élők – és erre közlekedők – életén. A romos buszvárók a pályázat keretein kívül a közeljövőben megújulnak, helyüket előkészítettük a pályázat forrásokból.

Köszönöm a Kormányzat több mint 333 millió forintnyi fejlesztési forrását, dr. Vitályos Eszter képviselőasszony rendszeres és erőteljes támogatását, a pályázat ügyes-bajos kérdéseiben a Miniszterelnökség munkatársainak a sok segítséget és a számtalan közreműködő beletett munkáját, legyen az pályázatíró, közbeszerző, tervező, kivitelező, műszaki ellenőr vagy a folyamatot végigkísérő hivatali kollégám! Köszönjük Solymár Önkormányzatának és a Magyar Természetjáró Szövetség vezetőinek, hogy támogatták pályázatunkat és remélem számukra is hasznos lesz eredménye! 

Végezetül, nagyon szépen köszönöm a helyi lakosok és a 10-es úton naponta közlekedők türelmét, hogy kibírták, sőt többen segítették a kivitelezők munkáját! És köszönöm a Tökmag Családi Bölcsődének, hogy befogadták udvarukra az átadó ünnepséget.

Az ENSZ Élelmezésügyi Világnapján adtuk át a Legszebb konyhakert pályázat díjait a pilisborosjenői nevezőknek Csonka Írisz kolléganőmmel. A kertészkedők egy korábbi világ utolsó mohikánjai vagy egy új világ első úttörői (vagy mindkettő). Gratulálok a munkájukhoz! Aki kertet művel nagy eséllyel egészségesebb, többet mozog, kevesebbet költ, kevésbé függ a nagy élelmiszerellátó rendszerektől, a vetőmag-, vegyszer-, élelmiszergyártó cégektől. Jövőre átalakulva kiskert mozgalomként és nem versenyként folytatjuk! Magfogás, vetőmag cserebere, palántabörze – készüljetek!

Megérkezett a temetőhöz a sírok köré szánt murva. Saját használatra lehet belőle vinni díszítéshez,a sírok és környékük rendbetételéhez – a közelgő Halottak napjára készülve.

Új tükrök segítik a közlekedést a Bodza utca és Budai út kereszteződésében és a Kántor utca és Harang utca találkozásánál, a temető aljában. 

Alternatív népszavazás zajlik a Nappaliban, ahol kifejezhetjük szándékunkat, hogy reformokat, változtatást szeretnénk az oktatásban! Online szavazás is lehetséges otthonról, ügyfélkapus hozzáféréssel.

Az eső felfogásával komoly összegeket spórolhatunk meg amellett, hogy megvédjük közösségünket a villámárvizektől vagy a patakunkat a túltelített szennyvízteleptől. Pilisborosjenő önkormányzata szeretné a rendelkezésre álló eszközeivel minél hatékonyabban segíteni a házi esővízgyűjtés elterjedését. Annak érdekében, hogy lássuk, mivel tudnánk a leginkább hozzájárulni ehhez, online felmérést indítottunk. Kérem, ha még nem töltötte ki a szeptemberi Vizesexpón, szánjon pár percet az anonim kérdőív kitöltésére. A honlapon megtalálható!

Vasárnap a szentmise után Szent Vendel – az állatok védőszentjének – napjának alkalmából az állatok megáldása történt a Szent Vendel emlékműnél, ami egy régi szép hagyomány megújítása. Wilheim Péter esperes-plébános úr egyúttal megáldotta a nemrégiben felújított emlékművet is. 

Kerékpáros nyom létesítése a külső Bécsi úton 561 szavazatot nyert a fővárosi közösségi költségvetés pályázaton. Köszönjük a szavazóknak és népszerűsítőknek!

Köszönöm Marton Ferenc ötletgazda hasznos és szimpatikus Vigyél fel! megálló ötletét, különösképpen azt, hogy végigkísérte a projektötletet egészen a megvalósulásig. Meggyőződésem, hogy segíti a sokszor cipekedő idős gyalogosoknak, hogy a Rózsa utcai kaptatót leküzdjék.

Többszázezer forint gyűlt a Waldorf iskola hagyományos jótékonysági garázsvásárán október 14-én. A waldorfos családok ilyenkor elhozzák felesleges tárgyaikat: játékot, ruhát, lakásfelszerelést, könyvet, sok kincset, és minden család felajánlja az iskola javára a teljes bevételét, aminek egy részét az iskola fenntartási és fejlesztési költségekre fordítja. Hálás vagyok azért, hogy a falu nehézsorsú lakosaira gondolva az összegyűlt bevétel másik részét a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatának adományozták, akiknek így a vásár után 66.500,- forintot tudtak átadni. 

Olvashattuk a Falufórumon, hogy vélhetően a DMRV Zrt. nevével visszaélve próbálnak csalók vízvizsgálat címén bejutni az ingatlanokba. A DMRV Zrt. ily módon nem keresi fogyasztóit. Ingatlanon belül történő vízminőség ellenőrzésre csak fogyasztóink bejelentése alapján, előzetes írásbeli egyeztetést követően, vagy helyszíni ellenőrzés során, munkaidőben kerülhet sor. A DMRV Zrt. munkatársainak kék egyenruháján és a gépjárművön jól látható helyen szerepel a társaság emblémája. Amennyiben a DMRV Zrt. nevében munkát végezni kívánó személy nem igazolja magát a fentieknek megfelelően, ne engedjék be a felhasználási helyre. Visszaélés esetén, kérjük, forduljanak a területileg illetékes rendőri szervekhez, valamint jelezzék a DMRV Zrt. ügyfélszolgálatán a 06 27 999 688 vagy a 06 80 224 488 telefonszámokon.

A Nemzeti Művelődési Intézet mostanában nyitja meg térségi szolgáltató irodáját a Faluházban. A céljuk az, hogy minél több színvonalas kulturális programot juttassanak el az 5000 főnél kisebb településekre is. Ehhez anyagi és egyéb támogatást is nyújtanak. A hatékony működéshez ismerniük kell a helyi igényeket, ennek felmérésére készítettek egy kérdőívet. Kérjük, hogy akinek ideje engedi, töltse ki! 

November 7-én érkezik megint településünkre Kormányablak busz, mert a múltkori alkalmat technikai okok miatt le kellett mondják.

Megemlékezés volt vasárnap a 200 éves hármas határkőnél, amit Pilisborosjenő, Üröm és Budakalász határán, együtt állítottak magyarok, szerbek és németek. A három település közösen ünnepelt, abban a reményben, hogy lesznek még utánuk, akik ezt a hagyományt tovább folytatják. Lávinger Ildikóval, a Budakalászi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével közösen koszorúztunk és emlékeztünk az ősökre! 200 év nagyon hosszú idő, gondolják csak végig, hogy mi minden történt azóta! 

Jövő héten csütörtökön képviselő testületi ülés lesz, a tervezett napirendi pontokat a honlapon megtalálják.

Továbbra is keresünk konyhai kisegítőt az óvodába! Használják ki a lehetőséget, hogy helyben dolgozhatnak!

A hétvégén színvonalas népzenei hétvége az általános iskolában, szombat este a Reitter pincében pedig rock & roll party. Jövőhéten őszi szünet, Mindenszentek és Hallottak napja, ennek kapcsán megint lesz a helyi lakosok által szervezett Halloween házról-házra járás is gyerekeknek, a Falufórumon találják meg a részleteket!

Jövő pénteken pedig nálunk tartja szokásos éves társadalmi fórumát a Pilisi Bioszféra Rezervátum, péntek délután pedig véradás lesz a polgármesteri hivatal nagytermében.

Kívánok mindenkinek békés őszi napokat!