Pénteken búcsúztattuk Szegedi Róbertné Magdi nénit néhai polgármesterünk feleségét. Sokan szerettük és hiányozni fog kedves, vidám egyénisége! Nyugodjék békében!

A Magyar Közút Pest Megyei Igazgatóságának tájékoztatása szerint és szemrevételezéssel is megállapítható, hogy a 10-es út felújítása megkezdődött Pilisborosjenő Bécsi út /Solymár – Auchan körforgalom között, mely 2023. október 4 – október 12. közötti időszakban forgalomkorlátozással, félpályás útlezárással és sebességkorlátozással jár. Tájékoztatást kaptunk a DMRV Duna Menti Regionális Vízmű Zrt. -től, hogy a Kövesbérci út közepén utat állítanak helyre tegnap és ma, ezért nem átjárható az út. A Kevélyhegyi út 26-28. előtt szintén tegnap és ma félpályás útlezárás volt útjavítás miatt.

Előadás lesz környezetbarát fatüzelésről október 10-én 18 órakor a Faluházban a HungAIRy projekten belül. A fővárosi önkormányzat ökomenedzserei osztanak meg velünk praktikus tippeket, mert településünk levegőtisztasága Budapestet is érinti.

Folyamatosan aktualizáljuk a honlapon a hulladékokkal kapcsolatos tudnivalókat. Most például az került bele, hogy a gumiabroncsokat a forgalmazók ingyen be kell vegyék és utána néztünk, hogy egyébként legközelebb a pilisvörösvári Depónia hulladékudvarban is le lehet adni továbbra is. A másik közeli telepen, a Testvérhegyi úton viszont nem. 

Két álláshirdetésünk fut: közterület-felügyelőt és konyhai kisegítőt keresünk! 

A Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál lehetőség van iskolai közösségi szolgálat (50 óra kötelező gyakorlat) letöltésére középiskolás tanulók számára. A tanulók az együttműködés során megismerik a Szolgálat tevékenységi területeit, és azt, hogy milyen esetekben lehet és milyen esetekben kell felvenni a kapcsolatot a Szolgálattal. Természetesen személyes dokumentációba a diákok nem tekintenek bele az adatvédelmi szabályoknak megfelelően. Fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok megismerjék Szolgálatunk tevékenységét, különös tekintettel a jelzőrendszer felépítésére, működésére, a jelzési kötelezettség eseteire, a veszélyeztetettség, ezen belül az elhanyagolás, bántalmazás, testi, lelki, erkölcsi fejlődés veszélyeztetése eseteire. Eddig három gyermek jelentkezett iskolai közösségi szolgálatra, de szívesen fogadunk további jelentkezőket is.

Az idén nagykorúak figyeljék a DiscoverEU pályázatot, mert tegnap óta ismét lehet rá jelentkezni október 18-ig. A kisorsolt 35000 uniós 18 éves fiatal pályázó utazási igazolványt kap, mellyel – elsősorban vasúton – utazást tehetnek Európában. Az utazásra kiválasztott jelentkezők DiscoverEU európai ifjúsági kártyát is kapnak, mely árkedvezményt biztosít számukra kulturális létesítmények meglátogatásakor, tanfolyamokon való részvétel esetén, továbbá a tömegközlekedésben, szálláshelyeken és a vendéglátásban.

Pénteken Idősek napját ünnepeltük meg, sajnos a jelenleg is aktív Covid miatt kevesebben mint tavaly, de igen jó hangulatban. A jelenlévők kaptak jegyeket a Senior Expóra, ami október 27-én és 28-án lesz Budapesten, a Dózsa György úton a BOK csarnokban. Lesznek szűrővizsgálatok, tanácsadások, színpadi műsorok, őstermelői piac. A rendezvény háziasszonya Endrei Judit lesz, pénteken a sztár fellépő Nyári Károly, szombaton pedig Soltész Rezső. Aki szívesen menne helyi nyugdíjastársaival együtt a faluból, jelezze igényét Csonka Írisz kolléganőmnél a programok@pilisborosjeno.hu emailcímre. 

Falunk új lakosai kezdeményezték azt az eseményt 2023. szeptember 30-án, amelyen a falu lakói ismerkedhettek az új Rozália lakópark lakóival. Az esemény Wilheim Péter plébános szentmiséjével és a két szomszédos lakópark megáldásával kezdődött. Ezt követően a megjelentek ismerkedtek, barátkoztak egymással, miközben egymást kínálták süteményekkel vagy a helyben főzött babgulyást ették. Marton Ferenc régebbi lakos faragott kő szívet vitt magával ajándékként, jelezve, hogy „kővel dobálás” helyett szeretettel is lehet fogadni az újonnan érkezetteket.

Előtte a Sváb tájházban volt sikeres bolhapiac, a Sublót. Ez is jó alkalom volt találkozni egymással. A bevételt a német nemzetiségi önkormányzat a tájház felújítására fordítja. 

Esélyegyenlőségi nap volt szombaton a Faluház kertjében, az Együtt Egymásért Közösen Mozgáskorlátozottak Egyesületének szervezésében, akik a közeljövőben várhatóan többször tartanak majd klubnapokat a Faluházban.

A héten Országos Könyvtári Napok van – idén a fantasy és science-fiction jegyében, ma például Schmal Róza pilisborosjenői fantasy íróval ismerkedhetünk meg. Holnap társasjátékozási lehetőség a Faluházban, szombaton Szüreti felvonulás és mulatság. Gyülekező a tűzoltóság melletti új parkolóban 15 órakor! Este táncház és élőzene a rendbetett Reitter-pincében.