Üdvözlök mindenkit a heti videó jegyzetben!

Kérjük a kedves lakosokat, hogy október közepéig ne parkoljanak a lenti óvoda parkolójába, mert ott a megszokottnál kevesebb hely lesz a konyha felújítása miatt. Fontos lenne viszont, hogy az óvodás gyerekek szülei meg tudjanak ott állni! Ezért mindenki mást kérnénk, hogy a hivatal/Egészségház vagy a Faluház felé jobb oldalt lévő – egykori Szedmák ház helyén lévő – parkolóban álljanak meg. Hálásan köszönjük az együttműködést és megértést!

Sajnos megint volt csőtörés a hétvégén, nagyon sok gondot okoznak az elöregedett csővezetékek, melyek kicserélése nagyon sokáig fog tartani a DMRV számára. Szerencsére viszont van egy ígéretük számunkra, melyet pár éve kaptunk és be is tartanak: hogy azokat az utcákat veszik előre, ahol eternitcső van az út alatt és útfelújítás történik. Így legalább azokat nem kell kétszer felbontani.

Ők is itt voltak a szombati Vizes expón, tudtunk velük erről és sok más kérdésről is beszélgetni. De itt volt a WWF egyik munkatársa is, nem mellesleg helyi lakos, mint ahogy egy helyi kertészeti cég is, hogy tanácsokat adjanak esővíz gyűjtését felhasználási módokról, ezek hasznosságáról. Volt itt egy esővíz tartályokat és régi emésztőgödröket szigetelő, átalakító cég is.

Közben folytatjuk a víz megtartással kapcsolatos pályázatok előkészítését is, amelyik egy Európai Regionális Fejlesztési Alaphoz benyújtott interregionális szlovák-magyar pályázati csomagban lesz benne egyéb zöld témákkal együtt. Erről is döntött a képviselő testület a tegnapi soronkívüli ülésen.

Rögtön utána a helyi építési szabályzat módosításáról volt lakossági tájékoztató az érdeklődők számára, melyen én nem tudtam részt venni, mert Szentendrén voltam a Dunakanyar Kincsei Vidékfejlesztési Egyesület alakuló ülésén a térség civil szervezeteivel, helyi vállalkozásokkal és polgármesterekkel. A HÉSZ módosítással kapcsolatosan az egyeztetes@pilisborosjeno.hu emailcímen mától 15 napig tudnak a 25 változatási javaslattal kapcsolatban észrevételt, módosítási javaslatot tenni.

 

További vizes téma, hogy a Mária utca alján áteresz készül, hogy az utca is becsatlakozhasson a tűzoltóságnál épülő vizesárokba és ezáltal újabb utca vízelvezetése oldódjon meg.

VEKOP pályázati téma, hogy a Bécsi úti új nyomógombos gyalogátkelő 72 órás üzempróbája sikeresen lezajlott, az engedélyező Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedéshatósági eljárásának lezárásáig, vagyis a forgalomba helyezésig az újonnan létesített gyalogátkelőhely fényjelző berendezései nem üzemelnek.

„Tegyük együtt biztonságosabbá az utakat!” kampány részeként a Magyar Közút jóvoltából két éve 150 tábla került ki országszerte, melyek a biztonságos oldaltávolságra hívják fel a figyelmet. A kampány idén folytatódott és falunk határa is kapott egy táblát.

A Zöld Bicske arról tájékoztatott minket, hogy holnap pótolják a kimaradt utcákban a zöldhulladék elszállítását a hozzájuk elérkezett panaszok alapján.

Szombaton szüret! A faluban önkéntesekből alakult Dorfwein MTGSZ vár minden lelkes szüretelőt a szőlőbe, kicsit és nagyot egyaránt! Bográcsétellel hálálják meg a szorgos kezek segítségét!

Pár éve a Kövesbérci út környéki vízelvezető árkok megtisztítása során sok új ismeretség született és barátság mélyült el a közös munka során. Most, hogy új áteresz készült a VEKOP közlekedésbiztonsági beruházások során, újra aktuális az árkok rendbetétele. Tartson velünk most szombaton, találkozó 9 órakor a Kövesbérci – Panoráma utca sarkán!

Kívánok mindenkinek tartalmas őszi hétvégét!