Üdvözlök mindenkit a videójegyzetben több hét szünet után, úgyhogy megpróbálok mindenről beszámolni, de tényleg csak egy-egy mondatban, hogy nézhető maradjon:

Elindult az új tanév, köszöntöttük Dienes Dóra igazgatót is, aki 40 éve van a pedagógus pályán. Köszönünk neki minden eddigit és jövőbelit, nagyon fontos része a falunak.

Eszter vezető óvónőnek és kollégáinak pedig köszönjük, hogy helytáll az óvoda bővítésnél. 38 napos késéssel tudott elindulni az óvoda konyhájának munkaterület átadása rajtunk kívülálló okokból, mert Miniszterelnökségi tanúsítványra vártunk. Óvoda bezárás alatt tehát nemhogy befejeződni, hanem érdemben elkezdődni se tudtak a bővítési, átalakítási és konyha felújítási munkálatok. Hatalmas logisztikával próbáljuk szervezni, hogy minél kevesebbet érezzenek a felfordulásból a gyerekek. Az óvoda vízelvezetését is megoldjuk, ha már szakemberek vannak az óvoda a környékén. A konténer szoba jól működik. A Szent Vendel szobornál kérjük, hogy minél rövidebb ideig álljanak meg autóval nagy munkagépek közlekedése miatt. A étkezés szervezése kihívás, Kishalmi Ildikónak, a szülőknek és a Biogastro Kft-nek köszönhetjük, hogy eddig folyamatosan meg tudtuk oldani. Óvodai gondnokot keresünk az óvónők, dajka és titkár mellett.

A VEKOP beruházások lassan befejeződnek, a műszaki átadás zárása most történik és utána még lesznek utómunkák. Mindenesetre már van új zebránk a Bécsi úton, új buszmegálló öblök és hozzájuk járda, parkoló a Kövesbérci úton, melynek lenti szakasza is megújult, újjáépített vízelvezető áteresz a Kövesbérci úton keresztben, van járdánk a játszótérhez és az Újtelep megálló és az Ilona utcánál kezdődő gyalogjárdáig, valamint parkoló vízelvezetéssel a tűzoltóság-polgárőrság mellett, melybe a Mária utca csapadékvizét is bekötjük a következő napokban.

Hétfőn átadtuk a Vincellér utcai munkaterületet is és ma reggel fórum volt az ott lakókkal a megvalósításra kerülő műszaki tartalom kapcsán. Ha jól tudom, az első ígéretet 1983-ben kapták az ittlakók a szilárd burkolatra – évfordulós, régi ígéret teljesül.

Jó hír, hogy levelet kaptunk az Építési és Közlekedési Minisztériumtól, hogy kiírták a közbeszerzést a csatornahálózatunk fővárosi hálózatra való csatlakozás ügyében. Többször úgy tudtuk, hogy már megtörtént, most viszont hivatalos levelet is kaptunk róla. Egy lépéssel közelebb ahhoz, hogy javuljon a szennyvíz-helyzet a faluban.

Szeptember 13-án 17 órakor pedig segítünk eligazodni a Helyi Építési Szabályzat javasolt módosításait összefoglaló tervezetben egy lakossági tájékoztató fórum keretében. Az észrevételeiket ezt követően írásban várjuk.

Komlós Tibor alpolgármester a héten Berlinben vett részt középületek energiahatékony üzemeltetéséről szóló konferencián és német jó gyakorlatok megismerésén, az építőanyagok németországi újrahasználatáról és újrahasznosításáról. Antonovits Bencével én pedig a CEESEN konferencián vettem részt, ahol hazai és kelet-közép-európai zöld és kék infrastruktúrával, klímaválságra adott jó válaszokat, jógyakorlatokat ismerhettünk meg.

Közben dolgozunk két szlovák-magyar Intereg pályázaton is: vízelvezetés-vízmegtartás témájában főleg Bence, határ mentén bioszférák összefogását közös témákban – őshonos növények védelme, invazív fajok visszaszorítása – én fogom össze, jártam partnertelepülés-keresőben emiatt Szlovákiában is.

Az idei nyár csapadékos volt, kaptunk haladékot felkészülni egy esetlegesen szárazabb nyárra. Bori, István és Bence szervezésében most szombat délelőtti eseményre invitálom Önöket: egy vizes börzén vehetnek részt, ahol kiállítók is jelen lesznek termékekkel és jó tanácsokat is kaphatunk, hogy ki-ki a saját helyzetére milyen megoldást válasszon. Érdemes eljönni!

A múltkori csőtörtés kapcsán jeleznénk, hogy ilyen esetben az önkormányzat sem kap a DMRV hivatalos online tájékoztatásánál több plusz információt – a lajtoskocsi megérkeztén kívül. Mindenkinek javasoljuk a szolgáltató Facebook oldalát követni, valamint az önkormányzat oldalát is, és továbbra is jó megoldás, ha valaki megtud valamilyen információt, akkor megosztja a többiekkel. A faluban továbbra is számíthatunk csőtörésekre, érdemes első kézből informálódni.

Mint ahogy kár ott hagyni az ingyenesen kapható LED izzókat is, regisztráljanak és csökkentsék vele a költségeiket! Spájzoljanak be előre akkor is, ha már kicserélték az összeset. Nem kell leadni cserébe hagyományos izzót, az sem kell, hogy pilisborosjenői legyen a lakás vagy ide legyen bejelentve az igénylő. Ez egy országos program, és a falunk bejelentkezett átvevőhelynek. Szóval ha Önnek itt kényelmes átvenni, akkor egy nevére szóló villanyszámla kell csak hozzá.

Közben testvértelepülésünk, Steinheim polgármesterrel is kapcsolatban vagyunk, mert ez a kapcsolat az előző településvezetések alatt mindkét oldalon elhalványult, viszont fontosnak gondoljuk életben tartani már csak az oda kitelepült helyi svábok, a fiatalok német tanulási lehetőségei miatt is. Egy delegáció érkezik tőlük november 9 és 12 között, érdemes elővenni és leporolni a német tudást.

Szépen lassan megkezdi nálunk, a Fő út 30 alatti Faluházban működését a Nemzeti Művelődési Intézet térségi szolgáltató irodája, nagy megtiszteltetés, hogy minket választottak a sok település közül. Külön örülünk, hogy Kupa Kornélia is náluk fog dolgozni helyben és ezáltal településünk is értékes programokhoz juthat.

Közeleg szeptember 15-e, ami a második féléves adóbefizetés határideje, ne felejtsék el, ha kérhetem.

Életmentés történt a múlt héten a Coop-ban! Köszönjük a bolt dolgozóinak, kiemelten Szabó Tünde üzletvezető-helyettes asszonynak és Görbe Márk helyi lakosnak a lélekjelenlétért!

Döntés született közösségi költségvetés témájában, megvannak a nyertesek: telekocsi és a falu két kútjának és környékének helyreállítása. A következő Hírmondóban olvashatnak róla, ahogy láthatják a Telekocsi-projekt meg sem várta döntést, a megállóik már megvannak. Köszönjük, reméljük, hogy sokak közlekedését és az egymásra figyelést is erősíteni fogja.

Különösen fontos a Telekocsi abból a szempontból is, hogy a tömegközlekedés fejlesztése kapcsán kapott kormányzati igényfelmérést érintő sok lakossági felvetésre gyakorlatilag nem kaptunk érdemben választ, pozitívat semmiképpen sem.

Annál szívderítőbb volt a héten két 70 év feletti csodaszép pilisborosjenői lakos esküvője, készíthettünk róluk fényképet, örömmel fogjuk megmutatni Önöknek. Azt kívánom, hogy példájuk legyen ragadós! Kívánok nekik sok boldogságot!

A szombati vizes EXPO-t már említettem, utána vasárnap Veni sancte évnyitó szentmise lesz, szerdán HÉSZ lakossági fórum, de előtte még testületi ülés. Akik pedig feliratkoztak azoknak küldjük ma a hírlevelet. Jó pihenést mindenkinek ezen a nyarat idéző hétvégén!