Köszöntöm Önöket a videójegyzetben! Beszámolnék röviden az elmúlt két hét történéseiről.

Először is köszönöm szépen a Pilisborosjenői Hírmondóban megjelent és a pilisborosjeno.hu oldalra is felkerült ciklus beszámolóra érkezett véleményeket. Várjuk még másokét is a: velemeny@pilisborosjeno.hu-ra.

A szlovák-magyar interregionális pályázati kiírások eredményhirdetése már kint van a honlapon, még ha papíron nem is kaptuk meg. 15 nyertes Interregből 2-ben érintett az önkormányzat, az egyiknek a vezetőjeként, a másiknak támogatott partnereként.
Mi valósulhat meg ezekből? Örökerdő

Előkészítési munkák:
– csapadékvíz gazdálkodási terv elkészíttetése LiDAR felmérés alapján
– Teljes település LiDAR-os felmérése, lefolyás modellezés, tetőkataszter készítése
– Rózsika forrás újrafeltárás lehetőségének vizsgálata

Tervezési munkák:
– Trunk híd környékén természetes mederstabilizáció tervezése
– Lovardai árok extenzív esőkertté alakításának tervezése meglévő koncepcióterv alapján
– A Fő út Petőfi- és Lovarda utca közti árokszakasz helyreállításának tervezése
– Mózer árok rendezésének tervezése a medertárolás lehetőségeinek kihasználásával

Kivitelezés:
– Lovardai árok extenzív esőkertté alakítása szivárogtató rönkgátak segítéségével az elkészült koncepcióterv alapján, az árok vízbekötési pontjainak stabilizálása, a Mózer árok bekötése a Lovardai árokba

Pilis Kötet Egyesület ülése volt a héten, a Trafipaxok közös rendeléséről döntöttünk, várhatóan még ebben az évben megvalósul az önkormányzatok által finanszírozott közlekedésbiztonsági fejlesztés.

Hiányzó utcanév táblák kerültek kihelyezésre, helytelen táblák eltávolítása történt meg az elmúlt 10 napban.

A lenti óvoda teljesen átalakított és felújított konyhája az ÁNTSZ és a Nébih nyilatkozata alapján főzésre alkalmasnak minősítette, indulhatnak a próba főzések. A fenti óvoda alvógalériáit és az ottani wc-ket már birtokba vehették a gyerekek. A lila akác magjával történt mérgezés esetének testület által elrendelt fegyelmi vizsgálata elkezdődött folyamatban, egy a helyszínen járt igazságügyi szakértő az óvodai kertet rendben találta..

Bizonyára Önök is tapasztalták, hogy zajlanak a tavaszi kátyúzások több helyszínen. A Harang utcában,a temetőnél, a Budai úton és a Kossuth tértől felfelé láthatják nyomait..

Ma 18 órától a leendő Bécsi úti járda tervismertető lakossági fóruma lesz, várunk minden érdeklődőt szeretettel a kérdésekkel. Még egy későbbi április végi lehetőség is lesz azoknak, akik a mai fórumra nem tudtak eljönni.

Zöld hulladék elszállítás: annak ellenére, hogy arról értesített a Vertikál Zrt. ügyfélszolgálata, hogy napokon belül megkapjuk és a pilisborosjenői hivatalban kiszállítják a saját logós zöldhulladékos zsákokat. Amint megérkeztek és átvehetőek, természetesen értesítjük a lakosságot. Átmenetileg továbbra is elviszik bármely lebomló hulladékos zsákban a zöldhulladékot.
Időnként érdemes ránézni a hulladékgyűjtési tájékoztatóra is, mert azt folyamatosan aktualizáljuk. A kerti égetés terén továbbra sincsen változás, országos szinten tilos a zöldhulladék belterületi égetése. Ettől eltérni nálunk külön jegyzői engedély birtokában lehet, nyomós okkal (növénybetegség).

Köszönjük a szervezőknek a Bolhapiac megszervezését, igen sokan árultak vagy vásároltak, remek volt a hangulat is!

Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselő közvetítésével az erdélyi Felenyedi Református Egyházközségtől 30 gyümölcsfák kaptunk, ezeket közterületen fogjuk elhelyezni, hogy mindenki részesülhessen a gyümölcsökből.

Már előre jelzem az április 20-i, Föld napja programokat: lesz elektronikai hulladékgyűjtés, palántabörze és a Faluház leendő parkjában közösségi növényültetés, melynek keretében közel 600 növényt fogunk elültetni szakértők segítségével. Kesztyű, lapát, kapa, gereblye, kézi ültetőlapát, vödör jól jöhet! De mivel bográcsétellel készülünk, tányért, evőeszközt, poharat is kérjük, hogy hozzanak magukkal.

A hivatali dolgozókkal mi már holnap ráedzünk egy hivatal környéki kertészkedéssel a dologra.

Milyen programok lesznek a következő napokban? Szombaton Kamaszklub lesz és aznap kerül sor a Magyar költészet napja alkalmából szervezett programra is, melynek keretében a falu szívében található szép helyekre látogatunk el és helyi művészek teszik még méltóbbá az ünnepet. Meglepetés vendégektől neves magyar költőink versei csendülnek fel. Indulás a Faluház (Pbj., Fő út 30.) elől 16 órakor. Most hétvégén is kora nyári szép idő lesz, töltsenek sok időt a szabadban is.