Köszöntök mindenkit a videójegyzetben, próbálok hírt adni a hivatal körül történtekről!

A Bécsi úti járda témájában szervezett első lakossági fórum lezajlott múlt héten és jövő héten csütörtökön este 6-tól a Faluházban lesz még egy alkalom ugyanebben a témában, hogy mindenkinek legyen esélye meghallgatni a terveket és elmondani a véleményét.

Múlt hétvégén a magyar költészet napját sikerült hangulatosan megünnepelni a falu közterein sétálva és verseket hallgatva. Köszönöm a szervezőknek és résztvevőknek egyaránt!

A családsegítő szolgálat ügyfélfogadási ideje megváltozott:

Hétfő-szerda-péntek: 8.00-12.00

Kedd-csütörtök: 14.00-18.00

2024.04.22-én, hétfőn három helyszínen zajlik azonnali beavatkozást igénylő veszélyessé vált fák kivágása:

🪚 Lovarda utca 14. szám – 1 db spirálfűz kivágása

🪚 Lovardai árok – 5 db akác kivágása

🪚 Fő út – Ilona utca sarok patakpart – 1 db fehér fűz kivágása

A munkavégzés során várhatóan rövid időszakokra 8:00-10:00 közt a Lovarda utcában, 9:00-13:00 közt a Fő úton forgalomkorlátozás várható. Kérjük, közlekedjenek fokozott figyelemmel a munkavégzés környékén!

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusán jártunk tegnap, a Kert- és Szabadtervezési tanszéken, hogy meghallgassuk a kerttervező és tájépítész diákok prezentációit a pilisborosjenői templom körüli zöldfelület átalakítási ötleteikről, ugyanis az önkormányzattal együttműködésben ez volt a vállalásuk ebben a félévben. Wilheim Péter plébánossal és az velem folyamatos kapcsolatban voltak ebben a félévben a felkészítő tanárokkal együtt, jártak nálunk terepszemlén is. Igen ötletes és gondolatiságban is tartalmasak voltak az előadások, mindegyik fókuszában az értékek megőrzése és a logikátlanságok kiküszöbölése állt a fenntarthatóság jegyében. Megtisztelő volt hallgatni az előadókat, sokat tanultunk belőle és a továbbiakban megkeressük a hasznosítás legmegfelelőbb módját. Egy későbbi időpontban, ha már lehetőségünk lesz rá, akkor a terveket meg fogjuk mutatni a lakosoknak is.

Szintén tegnap és ugyanabban az épületben az “Ember- és természetközpontú településfejlesztés” konferencián vettem részt. Nagyon hasznos volt! Zöld-kék infrastruktúra fejlesztéshez ötleteket, inspirációt, új kapcsolatokat és forrásteremtési tippeket kaptunk.

Június 9-én önkormányzati választások lesznek, a közbeszédben egyre gyakrabban van erről szó. Most szombattól tudnak jönni az ajánlóívekért a polgármesteri hivatalba azok, akik képviselő- vagy polgármester jelöltek szeretnének lenni, törvényi előírások szerint itt lesznek kollégáink azok átadása miatt. Jelölőszervezetünk, a 2097 Csoport Egyesület regisztrált jelölőszervezetként, a 2019-es után újra indít polgármester- és képviseőjelölteket az idei önkormányzati választásokon, úgyhogy én is felveszem az ajánlóíveket. A jelöltek ne felejtsék: május 6-ig van lehetőségük arra, hogy a Pilisborosjenői Hírmondóba elküldjék bemutatkozásukat, várjuk a kommunikacio@pilisborosjeno.hu-ra, részletek a honlapon, a pilisborosjeno.hu oldalon. Itt, vagyis a honlapon, megtalálják azt is, hogy a 3 szavazókör közül melyikbe várják Önöket aznap.

Zöldhulladékos zsákok átvehető a zöldhulladékos napok előtti héten hétfőn, de most lesz egy plusz nap is, úgyhogy április 29-én és május 6-án reggel 9-től délután 6-ig lehet jönni. Lehetőleg 12-től 13-ig, vagyis ebédszünetben ne jöjjenek.

Megjött a Szlovák-Magyar Interreg pályázat eredményéről szóló hivatalos értesítés! Mint korábban mondtam, a tavalyi, közvetlen uniós finanszírozású pályázati felhívásban két győztes pályázatban is érintettek vagyunk, melyek összesen közel 2 millió eurót nyertek. A következő 30 napban szerződéskötésre fókuszálunk, hogy a következő évek fontos munkáit jogilag is megalapozzuk.

Többen tapasztaltuk, a lakosságtól is kaptunk jelzést, hogy újabban nagyobb sorok vannak a postán és mintha kevesebb lenne a dolgozó. Utána érdeklődtünk a magyar posta központjánál és azt a választ kaptuk, hogy optimalizáló intézkedéseket foganatosítottak, így valóban most már csak egy ember ül az ablakok mögött, a kézbesítőket pedig Ürömről indítják. Nem kellemesek ezek a változások, de annak még mindig lehet örülni, hogy sok más településhez képest nálunk legalább nem zárták be a postát.

Ma a Szépművészeti múzeum műtárgyai példájára lehet ismét saját műalkotásokat létrehozni. Holnap Cseh Péter Trio játszik falunkbéli Richter Ambrussal. Holnap tartjuk helyben a Föld napját, le lehet adni az elektronikai és elektromos hulladékot, lesz palántabörze és közösen, az Önök segítségével beültetjük, növényesítjük a Faluház parkját, gyümölcsfákat ültetünk közterületre,ahol még bográcsban készült ebéddel is készülünk. Ezzel a finisbe érkezik a falu új közterülete! Remélem, hogy hamarosan élettel telik meg és mindenki megelégedéssel fogja tudni használni! Mindeközben, tehát szombaton a Waldorf óvodában jótékonysági vásár is lesz. Vasárnap délelőtt pedig a gyerekeket várja a bölcsiszínház a Nappali kávézóban.

Jövő hétfőn A levél: Üzenet Földünknek című dokumentumfilmet vetítjük a Föld világnapja alkalmából a Polgármesteri hivatal nagytermében. Előtte homeopátiás workshop a könyvtárban. Kedden hangtálas meditáció a Faluházban és kocsmakvíz a Nappaliban. Egy hét múlva ismét lakossági fórum a Bécsi úti járdáról, tűzzománc workshop és Rafi bácsi mozijában A négyzet című film. Úgy gondolom, hogy mindenki talál magának valót. Ha ezeket egyben szeretnék tudni áttekinteni, akkor azt mindig megtehetik az önkormányzat főoldalán lévő eseménynaptárban.