Köszöntöm Önöket a videójegyzetben! Beszámolnék röviden az elmúlt két hét történéseiről.

Egy jó hírrel kezdeném: 10.181.000 Ft-ot nyert tavaly augusztusban beadott vis maior pályázatunk utak javítására, vízelvezetés javítására! Hamarosan megkezdődhet a munka itt, a Kőfuvaros utcánál és több más helyszínen is végre. Nagyon ráfér a falura, mindannyian látjuk.

Közben az óvoda újra fókuszban, mert néhány óvodás gyerek belekóstolt az árnyékot adó lilaakác kihullott magjába. Az esetet észlelő óvodapedagógusok azonnal felhívták a kórházat, aki megnyugtatta őket, hogy 1-2 mag nem okoz jelentős egészségügyi kockázatot, de tünetek előfordulása esetén be kell vinni a gyerekeket orvosi kivizsgálásra. Megtörtént, ma már minden tegnap hányó gyerek otthon van családja körében.  Az esetet komolyan veszem és hivatalos útra terelem. Az intézményvezető munkáltatója a Képviselő testület, ezért a képviselő testületnek rendkívüli ülését 15 napon belül összehívom és fegyelmi vizsgálat indítását javaslom, hogy jogszerű, hivatalos eljárás derítse fel, hogy hogyan, milyen körülmények között és kinek a felelőssége, hogy egészségügyi kockázatot jelentő növény került az óvoda udvarára. 

Expressz ivóvízvezeték lakossági fórum volt múlt hét kedden. Tájékoztatással indult a DMRV Zrt. és a kivitelező részéről, melynek felvételét a Facebookon, holnapon vagy Youtube-n visszanézhetik. A prezentáció után a lakosok tették fel kérdéseiket. Nagy öröm ez a beruházás, hogy már csak ezt a nyarat kell kibírni vízhiányosan.

Múlt héten képviselő testületi ülés ülés volt és elfogadtuk az új településképi rendeletet és arculati kézikönyvet. Nagy munka volt, köszönöm Schönstein Vanda főépítésznek, Antonovits Bencének, Ongjerth Richárd településtervezőnek, illetve a Fenntartható Fejlődés és Településfejlesztési Bizottság tagjainak a beletett energiákat, hogy próbálják őrizni településünk falusias jellegét, valamint a természeti környezetet is!

Megalakult a Madárbarát Települések Országos Szövetsége. A szervezet azokat az önkormányzatokat tömöríti, akik elkötelezettek a települési madár- és természetvédelem ügyében és ezért aktívan cselekszenek, valamint azon alapító magánszemélyeket, akik az Egyesület céljait támogatják. Pilisborosjenő az első tárgyalásoktól részt vett az Egyesület létrehozásában. 2022-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Pilisborosjenőt választotta a Madárbarát település mintaprojekt egyik helyszínéül. A nyertes pályázat keretében falunk 1 millió forint értékben kapott madárvédelmi és természetvédelmi eszközöket. Ezen felül egy Madárbarát mintakert tanösvényt is biztosított számunkra, melynek elemei a játszótérnél tekinthetők meg. A projekt keretében a Borosjenői-patak nyomvonalán, a Kövesbérci úton és a Téglagyári úton, valamint a Határ-réti patak mentén található fákra kerültek ki új odúk. Nagy megtiszteltetés, hogy a frissen alakult szövetség felkérte, majd elnökségi tagjának választotta Antonovits Bencét, aki falunkat képviselte az eseményen. 

A 2024-es évre is meghirdetjük a lakosság önszerveződő közösségeinek pénzügyi támogatására vonatkozó pályázatot. További információ és a pályázati adatlap a honlapon található rendeletben érhető el. Benyújtási határidő már a nyakunkon: 2024. március 24.

Ne felejtsenek el rendelkezni az 1%-ról civil szervezetek számára. A pilisborosjenői székhelyűeket külön ki is gyűjtöttük önöknek a honlapon megtalálható táblázatban, melyet a Hírmondóban is megtalálnak. Maradjon helyben a pénzünk, javítsa itt az életünk minőségét! 

Az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról a Pilisborosjenői Német Nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 4. évfolyamos diákjainak “Márciusi Ifjak” című színdarabjával emlékeztünk meg és ahol bejelentettem új díszpolgárunkat, dr. Csányi Mártát, utána pedig közösen koszorúztunk helyi civilekkel, intézményekkel. 

Remek civil kezdeményezések voltak a hétvégén, március 15-én szemetet szedtek az Újtelepi buszmegállótól kiindulva többírányba, másnap pedig faültetésben segítettek minket a Budai úton, az iskolához vezető út mentén és a Júlia lépcsőnél. Hálásan köszönjük!

Közben a Faluház parkja is szépen alakul, péntekenként itt faragja a farönköket Vágó Zsolt, örülünk az erről készült képek tetszettek önöknek és jó látni a kedves kíváncsi tekinteteket is a kerítés mögül. Nemsokára mindannyiunk számára nyitva lesz, de majd előbb ott is lesz egy közösségi ültetés áprilisban.

Holnap zeneiskolai koncert, szombaton a Faluházban ingyenes tanácsadás vállalkozóknak, hétfőn a Science Café keretein belül a sajtóból ismert barlangi mentőakcióról mesél Berentés Ágnes, kedden a Vörös teknős című animációs filmet vetítjük a Polgármesteri Hivatal nagytermében a Víz világnapja alkalmából, szerdán húsvéti tojásokat készíthetünk a Faluházban különböző technikákkal.

Ma 17 órától közmeghallgatás, várunk mindenkit élőben vagy online!

 

Pihenjenek jól a hétvégén!