Mindenkit üdvözlök a videójegyzetben a Telekocsi tábla alól!

A VEKOP pályázatban tervezett projekt elemek megvalósultak, a Bécsi utat érintő beruházások műszaki átadásához a Magyar Közút Zrt. Pest Megyei Igazgatósága megadta a közútkezelői hozzájárulását. A pályázatban vállalt célok teljesítésén túl pótmunka keretein belül valósítunk meg olyan műszaki tartalmat, melyek az újonnan épített közlekedéstechnikai műtárgyak hosszú távú fenntarthatóságát biztosítja (Kövesbérci úton átereszek építése, Ilona utca – Fő utca útcsatlakozásánál egységes aszfaltburkolat kialakítása, vízvezeték kiváltás és vízelvezetés korszerű kialakítása). A következő lépés az épített műtárgyak forgalomba helyezése lesz.

A lenti óvoda konyhájának bontási munkálatai megtörténtek, mely következtében az épület korából adódó rossz állapotú vízközmű hibák kerültek napvilágra, melyek orvoslása pótmunka keretében fog megtörténni, mindemellett a terv szerinti megvalósítás elkezdődik és hamarosan látványosan fog épülni a korszerű belső tér. Továbbra is kérjük, hogy ne parkoljanak az épület elé, mert kevesebb hely áll most rendelkezésre és ezekre az óvodások szüleinek van szüksége. A fenti óvodához építendő 3 új csoportszoba alapozás munkálatai fognak megkezdődni, miután sikeresen véget értek a megelőző földmunkálatok. Ezzel párhuzamosan a galériák fejlesztése is ütemterv szerint zajlik. A kivitelezés során számos előre nem látható problémába ütközik a vállalkozó, amelyet az Önkormányzattal szoros együttműködésben old meg, a körülményekhez képest a legkevesebb fennakadást okozva az óvodai nevelőmunkában.

A Vincellér utcából aszfaltozás miatt kérjük, hogy pénteken reggel legkésőbb 7:30-ig álljanak ki! Köszönjük!

A Mária utca aljában jövő hét szerdáig a vízelvezetés kiépítésével kapcsolatos munkálatok zajlanak, jövő hét elején erre számíthatnak az Ilona utca és Fő utca kereszteződésében is.

A Nemzeti Művelődési Intézet (NMI) térségi szakmai napot tartott Pilisborosjenőn a Faluházban 2023. szeptember 19-én a pilisvörösvári és szentendrei térség művelődésben dolgozó szakemberei számára, hogy bemutassák új programjukat, melynek része a térségi – köztük a közeljövőben működését megkezdő pilisborosjenői – irodák országos hálózata. Remélem, hogy a helyben működését megkezdő térségi iroda segíteni fogja a pilisvörösvári és szentendrei járás kulturális kapcsolatainak erősödését. Bemutatkoztak a pilisborosjenői térségi iroda új munkatársai is: Kupa Kornélia pedagógus, helyi lakos és Bíró Márton táncművész. Jávor Csaba a Reichel József Művelődési Ház és Könyvtár vezetője mutatta be az intézményt, melyekből egy kis kiállítás is megtekinthető volt a teremben. Videóra kellett volna venni, ahogy mesél!

Tegnap este meg én meséltem a Civil rádióban a polgármesteri munkáról, köszönöm a felkérést!

A Pilis-Dunakanyar térség 12 önkormányzatának részvételével létrejött a Dunakanyar Kincsei Vidékfejlesztési Egyesület a LEADER programban. LEADER egy olyan Európai Uniós program, amelynek középpontjában a 10 000 fő alatti településeken a vidéki közösségek, a civil, üzleti és közszférabeli tagjaiból álló helyi akciócsoportok, az úgynevezett LEADER HACS-ok állnak, amelyek a térségi közösségek bevonásával helyi fejlesztési stratégiát készítenek, helyi szükségletek kielégítését célzó projekteket kezdeményeznek és finanszíroznak. A Dunakanyar Kincsei Vidékfejlesztési Egyesület kiemelt célja, hogy 2023-2027 között megvalósítsa a LEADER programot a Duna jobb partján lévő, támogatásra jogosult települések bevonásával. Ennek első lépéseként tehát Helyi Fejlesztési Stratégiát készítünk, amelyhez a tervezési területen lévő településeken élők projektjavaslatait szeretnénk kérni. A kérdőív kitöltésére október 3-án éjfélig van lehetőség! Részletek a honlapon és Facebook oldalunkon. Ezek meghatározzák a pályázati kiírásokat, ami alapján a következő években többszáz millió forintot oszthatnak szét az érintett települések pályázatói között, ezért nagy a tét.

Köszönjük mindenkinek, aki részt vett a szeptember 16-i faluszépítő szombaton, melynek keretében a Kövesbérci úti vizesárkot tisztították meg – a túlnyomórészt környékbeli – lakosok. Külön köszönjük a három 75 éven felüli résztvevő önkéntes munkáját, Józsi bá és társai kezdeményezését!

Volt közösségi szüret is aznap, ahol sokan és jókedvűen segítették az önkéntesekből létrejött helyi Dorfwein MGTSZ-t.

A helyben bejegyzett civil szervezeteknek 460 fő adott adó 1% támogatást, összesen 4.860.860 Ft értékben. Nézhetjük onnan is, hogy ez az összesített összeg az éves önkormányzati költségvetésből kiosztott civil támogatási keret közel fele (9.250.000 Ft lett a bejegyzés megírásáig felhasználva), az idén beadott civil támogatási igények harmada. De akár értékelhetjük a mozgósított adózók számát, ami 460 fő (a 2022-es adatok szerint) nálunk lakó 3334 felnőtt korúból, ami helyben bejegyzett civilek szervezetek javára történt 13% körüli mozgósítási arány. Köszönjük!

Tisztelt pilisborosjenői vállalkozók! Kérem, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a Pilisborosjenő területén élő, nehéz helyzetű családok téli tüzelőjének beszerzését! Az előző télhez hasonlóan 2023/2024 tele előtt is sok családnak nehézséget okoz a fűtésre történő felkészülés. Aki tudja, fatüzeléssel oldja meg fűtési gondjait. Idén a Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnak még nem áll rendelkezésére erre a célra fordítható adomány, mellyel az előző évhez hasonlóan negyven családnak segíthetne a fenntartható helyről származó tüzifa beszerzésében. Tavaly a Meditop Gyógyszeripari Kft és a Blue Bird International Zrt. támogatta e nemes célt és a nehézségekkel küzdő helyieket két-két millió forinttal!

Még pár napig várjuk a honlapon elérhető helyi építési szabályzat módosításával kapcsolatos véleményüket az egyeztetes@pilisborosjeno.hu emailcímen!

Szerdán a Pilisi KÖTET Egyesület ülésén térségi polgármester társaimmal közös Trafipax és Trafiboxok közös beszerzéséről egyeztettünk – egymással és a rendőrséggel. Elindul a folyamat, cél a térség közlekedésbiztonságának javítása.

Köszönöm Szimeth Géza bácsi észrevételeit, és Nevelős-Forgách Ildimának azt, hogy a Rozália-kápolna információs tábláját ez alapján módosították, elkészítették. 

Holnap hírlevél kerül kiküldésre, iratkozzanak fel, délután álomfogó készítés, este társasjátékozás, szombaton KC Brown blues estje a Hajnali sörkertben, hétfőn Science café a mesterséges inteligencia működéséről, és jövő hét pénteken Idősek napja ünnepség, majd előre szólok, hogy jövő héten szombaton, azaz szeptember 30-án a Napsugár lakóparkban az új Rozália lakópark lakóival ismerkedhetünk meg. 15:00 órakor Rozália szentmise a Napsugár lakópark szélén lévő kis helyi játszótérre közösen ismerkedni, játszani, tábortüzet körbeülni.

Szép őszi hétvégét kívánok!