Perlinger Györgyi írása a borosjenői ünnepi hagyományokról

Az iskolai hittan- és énekórákon énekelt adventi és karácsonyi dalok, valamint a szülők és nagyszülők meséi rég volt karácsonyokról, régi történetekről nagy izgalomba hozták a gyerekeket a karácsonyvárás idején.

Feszülten várták a Kis Jézus megszületésének ünnepét. Az esti lefekvéskor gyakran kérdezték a mamájuktól, hogy mennyit kell még aludni a Jézuska születéséig. Összekulcsolt kezekkel imádkoztak, hogy a Jézuskától sok és bőséges ajándékot kapjanak. Mikor eljött végre a karácsonyest, a szobát feldíszítették, a szentképek fölé fenyőágakat tűztek. Az anya tömjént tett parázsra, és ezzel illatosította a házat és az istállókat. Míg a háziasszonyok a vacsorát készítették, a család többi tagja izgalommal várta a betlehemesek érkezését. A betlehemes csapat 12-14 év körüli, karácsonyi dalokat éneklő gyerekekből, két angyalból (Gabriel és Rafael), Máriából, Józsefből és a virgácshordóból állt. A csengő tiszta hangja már messziről hallatszott a csendes téli utcákon. Kopogtak az ajtón vagy az ablakon, és kérdezték: „Beengeditek a betlehemeseket?” Bebocsátásra várva álltak az ajtó előtt, József hosszú köpenyben, mitrával (a katolikus püspök süvege) a fején és virgáccsal a kezében, Mária és az angyalok hófehérbe öltözve, kibontott hajjal jelentek meg, hátul állt a virgácsvívő.

A bejövetel után a szülők odaadták az ajándékokat a betlehemeseknek, amit azok az éneklés után átadtak a gyerekeknek. Ezután belépett Gabriel angyal a szobába, kezében a gyertyatartó égő gyertyával, amit az asztalra tett és énekelt. Azután Rafael angyal jött be, ő is énekelt, majd behívták Máriát, aki a kisded Jézussal a kezében lépett a szobába, és szintén énekelt. Legvégül József lépett be. A közös éneklés után a betlehemesek megkérdezték a szülőket, hogy a gyermekek szorgalmasan énekelnek, imádkoznak-e. Ha nem, József meglendíti a virgácsot és a szülőknek adja. A végén József átadja az ajándékokat a gyerekeknek, a szülők pedig pénzt adnak a betlehemeseknek a szép éneklésért. Azok kifelé menet énekelve köszönik meg az adományt, valamint a fogadtatást, és kívánnak áldott karácsonyt.

Ezután a gyerekek boldogan játszanak a kapott ajándékokkal, babákkal, kardokkal, hintalovakkal. A karácsonyfán a szaloncukrok és az arany- és ezüstpapírba csomagolt diók fénylenek. A szobában keveredik a fenyő és az ünnepi étel illata. Rántott hal, borleves, sült krumpli, saláta volt az ünnepi vacsora; nem hiányozhatott az ünnepi asztalról a diós, mákos bejgli, hiszen a néphit szerint a mák távol tartja a gonosz szellemeket a háztól. Az éjféli miséig a felnőttek kártyával ütötték el az időt, a fiatalok közösen teáztak a barátokkal, majd mindannyian együtt mentek az éjféli misére.

2007 decemberében a Deutschklub karácsony estéjén újjáélesztette németül a betlehemezés szép hagyományát, melyet 2008-ban, a falu nagy nyilvánossága előtt, a templomban is előadott.

A betlehemes előadás videófelvétele digitalizálásra került, mely hamarosan a youtube csatornán is elérhetővé válik.

Fröhliche Weihnachten und ein glückliches neues Jahr!

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és sikeres új esztendőt kívánunk mindenkinek!

Német Nemzetiségi Önkormányzat