Nagyon büszke vagyok a település lakosságának segítőkészségére! A sok-sok hálás üzenetből és telefonból egy megható levelet közzé is tettem Facebook oldalunkon, ezzel továbbítva az ügyfeleinktől érkező köszönetet.

Előző cikkünk megjelenése után került sor – az almavásárlás mintájára – a kedvezményes áron átvehető krumpli megrendelésére. 46 db 10 kg-os csomagot rendeltünk, melyből 41 zsákot kedvezményesen, 3.750 Ft helyett 1.750 Ft-ért vehettek át ügyfeleink. 

  1. második félévében 94 alkalommal osztottunk pékárut, zöldséget és gyümölcsöt a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal, az Élelmiszerbankkal és az ürömi LIDL Áruházzal együttműködésben.

Karácsony előtt mozgalmas gyűjtési akció indult, hogy a fa körül mindenképpen legyen finom ünnepi ebéd, vacsora és néhány értékes ajándék. 

Mindenekelőtt szeretném megköszönni Csányi Mártának, hogy sok időt és energiát fektetett idén is – a már hagyománnyá vált – cipősdoboz akció megszervezésébe! Ennek keretében idén több mint 60 ajándék doboz jutott el a címzettekhez! Az ajándékozás mindig anonim. A jelentkezők csak annyit tudnak, hogy milyen korú, nemű és érdeklődési körű embernek készítik az ajándékot. Márti „átnevezi”, az önkéntesek pedig kiszállítják a beérkezett csomagokat. A cipősdobozok „nevesítésében” Pomázi Ágnes is segített. Többen nagy örömmel jeleztek vissza, hogy milyen hasznos, szép, értékes, személyre szóló ajándékokat kaptak. 

Szeretném megköszönni Wrábel Katának a 36 Harapkát, amit a kisgyermekes csomagokban kaptak meg a Szolgálat keretében ellátott gyermekek! Az édes segítség a WK kézműves csoki műhelyéből érkezett. Az őszi adománygyűjtő akcióban is kaptunk már tőle támogatást. Köszönjük ismét az adományt!

A 2022. december 17-i jótékonysági koncertet Molnár Piroska szervezte, ennek bevételéből 32.500 Ft-ot kaptunk. 

A Pilisborosjenői USC nevében – a focikupa eredményeként – megkaptuk Gáspár Eriktől mind a négy Decathlon ajándékutalványt a nyertesektől (10.000, 15.000, 20.000, 25.000 Ft értékben), és még 28.000 Ft készpénzadományt is a gyűjtésük eredményeként. 

Vizeli Bálinttól 10.000 Ft-os Spar bevásárlókártyát kaptunk. 

100.000 Ft-os készpénzadomány érkezett Reiser Zsuzsannától. 

Csató Ricsitől ismét kaptunk négy nagy doboz tojást. 

A lakosságtól nagyon sok tartós élelmiszer érkezett az utolsó héten, ezt hozzátettük ahhoz az Auchanban gyűjtött 42 ládányi tartós élelmiszerhez, tisztítószerhez, tisztálkodó szerhez, amit egy vasárnapi akcióban gyűjtöttünk, a Vöröskereszt nevében. A gyűjtésben részt vettek: Komlós Tiborné, Schrauf Sándorné, Tömöri Balázs, Klinger Magdolna. Szállították: Lisztner Gábor, Komlós Tibor. 

A csomagok elkészítéséhez még rendeltem árut az őszi adománygyűjtő akcióból 303.750 Ft értékben, a 2097 Csoport Egyesülethez befolyt adományokból pedig 366.006 Ft értékben. 

Az így összegyűlt „kincsekből” 63 db csomag készült a Család-és Gyermekjóléti Szolgálat ügyfeleinek és 25 csomag a kisnyugdíjasoknak. A csomagok összeállításában segédkeztek: Sasvári Nóra, Varga Józsefné, Szász Szilvia, Molnárné Magyar Márta, Simon Erika és Szabó Rita. Nagyon köszönjük a segítségüket, hatékony csapat volt! 

A karácsonyi csomagokat kiszállító önkéntesek voltak: Filó János-Simon Erika, Réfi Balázs-Tóth Veronika és két tündéri gyermekük, Szarvas László és lánya: Szarvas Lili, Tömöri Balázs-Komlós Tibor, Csonka Írisz-Papp Kitti és Glück Éva. Az egész folyamatnak ez a legnehezebb feladata, és ők derekasan állták a sarat. Ha kellett kétszer is kimentek egy címre. Köszönjük szépen a segítségüket!

A 70 év felettiektől kaptunk összesen 32 db 6.000 Ft-os vásárlási utalványt, melyeket részben karácsony előtt kiosztottunk, részben január elején adtunk át nagyrészt kisnyugdíjasoknak vagy megváltozott munkaképességű ügyfeleinknek. 

Dr. Vitályos Eszter országgyűlési képviselőnktől kaptunk 15 db karácsonyfát ingyenesen. 

Amint a fentiekből is kitűnik, több mint 1.000.000 forint értékben jutott el a rászorulókhoz mindenféle hasznos – és az ünnepeket szebbé tevő – áru, és még pénztartalékunk is maradt a téli hónapokra.

Áprilisban szeretnénk egy mosollyal teli családi napot szervezni, remélve, hogy az időjárás idén kegyes lesz hozzánk. A tervezett időpont április 29-e szombat. A részletekről a következő lapszámban írunk. 

Szerencsére kevés szó esik a Szolgálatnak arról a feladatáról, mely a veszélyeztetett gyerekekkel kapcsolatos, most mégis ennek kapcsán írnék néhány gondolatot arról, hogyan szeressük jól gyermekünket ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, boldog gyermekkora legyen, és önbizalommal teli, egészséges felnőtt váljon belőle. 

A kisgyermek számára nagyon fontos a feltétel nélküli elfogadás, ami nem jelent egyet azzal, hogy mindent megengedek neki. Azt jelenti, hogy ismerem az erősségeit, gyengeségeit, minden tulajdonságát, minden reakcióját, és mindezzel együtt elfogadom őt. Rendszeresen jelzem számára szóban, öleléssel, csak neki szánt idővel, hogy fontos számomra, és szeretek vele lenni. Emellett természetesen határozott kereteket adok neki arról, hogy mit szabad és mit nem, miben dönthet ő, és mi az, ami az én szülői felelősségem, döntésem. Határozottan jelzem neki, hogyha egy cselekedete helytelen, de közben éreztetem vele, hogy ennek ellenére őt, mint embert ugyanúgy szeretem. Bár ellentmondásnak tűnik, de az ilyen fajta, feltételekhez, elvárásokhoz nem kötött szeretetben, elfogadásban élő gyerekek képesek fejlődni, változni. Ők azok, akik bíznak magukban, mert a környezet folyamatosan azt jelzi vissza, hogy értékesek, és ettől önbizalmuk erősödik. 

Különösen fontos ez serdülőkorban, amikor a gyermek keresi önmagát és megkérdőjelez minden addigi tekintélyt (ahogy Vekerdy Tamás pszichológus fogalmazott: a serdülő „átalakítás miatt zárva”). Neki is – bár sündisznónak látszik – nagy szüksége van a figyelemre, törődésre, méghozzá akkor, amikor ő közeledik. Nem zaklatom faggatással, de mindig ott vagyok számára, amikor kérdez, tanácsot kér. Lehet, hogy este tízkor ül le az ágyam szélére mesélni, de akkor nagyon értékes perceket tölthetünk együtt. A témáról részletesebben pszichológusunk, Petromán Anikó cikkében olvashatnak:

A kamaszkor kihívásai

Klinger Magdolna szolgálatvezető gondolataihoz kapcsolódva a minőségi idő fontosságára szeretném felhívni a figyelmet. A szeretet kifejezésének egyik lehetséges módja, ha a gyermekeinkre, a családtagjainkra elég időt szánunk és a hétköznapokban is megajándékozzuk egymást figyelemmel. Persze, könnyű ezt mondani, miközben az összehangolódás nem is olyan egyszerű. Esetenként a kamasz tesz lépéseket, kérdez, érdeklődik, és a szülő nem veszi észre a nagy rohanásban, hogy ez egy alkalom lett volna a kapcsolódásra. Szülőként érdemes élni minden olyan lehetőséggel, amikor a serdülők részéről nyitottságot tapasztalunk. Kilépni a komfortzónából és akár új dolgokat tanulni azért, hogy értsük, megértsük a kamaszkorú gyereket és az őt körülvevő világot. Máskor a szülő lépést tesz a kamasz felé és esetleg elutasítást kap, amit nehéz elviselni. 

A kamaszkor nem könnyű sem a fiatalnak, sem a szülőnek. A kamasz ebben az időszakban érik önállóságra és szabadságra, amiért keményen meg kell küzdenie, hogy később képes legyen egyedül helytállni az életben. A szülőnek pedig hitet kell sugároznia és bizalmat szavaznia a fiatalnak, amit aggódás kísér. 

A fiatal személyisége még csak nyiladozik, és szülőként jó, ha nem erőltetjük rá értékrendünket, gondolatainkat és tiszteletben tartjuk a határait. Ez nem jelent egyet az engedékenységgel és a következetlenséggel. Szülőként fontos feladat a határhúzás és azok betartása, ami biztonságot nyújt a kamasznak, mert tudja, hogy mire számíthat. 

Szülővé válni is egy folyamat és folyamatos tanulás, szembesülés önmagunkkal. Ebben is lehet hibázni, de a legfontosabb, hogy ezeket képesek legyünk felismerni, elismerni, tanulni belőle és megújulva folytatni az utat. 

A Pilisborosjenői Család- és Gyermekjóléti Szolgálatnál térítésmentesen vehet részt pszichológiai tanácsadáson, melyre Klinger Magdolna szolgálatvezetőnél van lehetőség jelentkezni az alábbi telefonszámon: 06-30-493-4836. 

Petromán Anikó, tanácsadó szakpszichológus