A régóta húzódó útproblémák hatékony kezelése érdekében saját beruházás mellett döntött Pilisborosjenő Önkormányzata. A kipróbálás utáni első tapasztalatok kedvezőek.

Néhány napja munkába állt az önkormányzat Csehországból beszerzett aszfaltjavító gépe, melynek köszönhetően hatékonyan és gyorsan javíthatóak lesznek a kátyúk. Ráadásul az eredmény is tartósabb lesz – számolt be a Hírmondónak Komlós Tibor alpolgármester.
Az utánfutón szállítható, komplex technológiát alkalmazó (Infraset) eszköz segítségével az aszfalthibák (kátyúk, járda és bicikliút repedések, rámpák) azonnal javíthatóvá válnak. A kátyúzógép alkalmas egy négyzetméteres, de akár kisebb kátyúk javítására is. A javítás 170 Celsius-fokra felhevített aszfalton történik. Az új aszfalt minimum 5-8 cm vastag, ez is biztosítja a tartósságot. A hosszútávú, tartós eredményhez hozzájárul az is, hogy a gép mindig száraz felületen dolgozik és a technológiájának köszönhetően a hozzáadott aszfaltkeveréket nem égeti el.


A most vásárolt gép nemcsak kátyúzógépként, hanem további egyéb célokra is használható, amelyre szintén nagy szükség volt. A géphez tartozó 2,6 méter hosszú ponyvás utánfutó például a megvásárlás óta folyamatos használatban van. A lapvibrátor kiválóan alkalmas egyéb térkövek (viacolor), járdák, utak alapjainak tömörítésére, illetve felületének homokszórás utáni hézagkitöltő kezelésére. A portalanításra használt eszköz kertészeti lombfújó berendezésként az őszi levélhullásnál lesz hasznos.
A tervek szerint hamar megtérül a bruttó 4,7 millió forintos beruházás. Az önkormányzat számításai szerint ugyanis a kátyúzógép már az első évben visszahozza az árát, ezután már csak a fenntartási költségeket kell majd fizetni. A saját beruházás mellett szól továbbá, hogy ezáltal biztosítható az alapos, a teljes aszfaltjavítást felölelő munkafolyamat. Az aszfaltjavítást vállaló kivitelezőcégek megbízása ugyanis nem csak drágább, de egyes tételek – pl. a vágás, vagy a használt aszfalt elszállítása, illetve a kátyú szükség szerinti mélyítése – az eredeti megbízási díjon felül, külön tételként fizetendőek.


A gép jelenleg tesztüzemben működik, a betanulási folyamat a temető előtti kátyúk kijavításával kezdődött.  A faluvezetés célkitűzése, hogy a kátyúzógépet kezelő Falugondnokság munkatársai a betanulási folyamat befejezése után hetente kb. 30 db kátyút kijavítsanak. Az alpolgármester szerint jelenleg a faluban mintegy 4-500 kátyú vár kijavításra. Az első fázisban a vízszintes utcákban kezdenek, és amikor a ke­zelők kellő géprutinnal rendelkeznek, akkor tervezik a meredek utcák javítását.
A gép gázzal működik, használata veszélyes üzem – ezért is fontos az alapos betanulási folyamat –, de nem különösebben hangos, egyedül a döngölési fázis jár nagyobb zajjal, ez azonban kátyúnként nem több, mint 2-3 percet vesz igénybe. Az első tapasztalatok alapján elmondható, hogy a gépet meglepően könnyű használni. További nagy előnye ennek a technológiának, hogy az újrahasznosított aszfaltot is fel lehet használni.
Az új kátyúzógép alkalmazása az átláthatóságot is biztosítja, ugyanis nincs szükség mindenkor kivitelezők versenyeztetésére, kiválasztására. A kátyúzógép használatának első időszakában lehetnek még problémák, ezért az önkormányzat a lakosok türelmét kéri.

Köles Gabriella