Beszélgetés Zádor Istvánnal, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság külső tagjával

Vannak kevésbé előtérben lévő, ám igen sokat dolgozó emberek az önkormányzat körül, ilyen István is, akit sokan nem ismernek. 

Ülünk a gyönyörű ház teraszán, ahonnan rálátunk a falura és iszom Rita fantasztikus kávéját. A család az egyik gyermek, Zalán iskoláztatása révén került Pilisborosjenőre 2012-ben az ürömi Péterhegyről. Nem titkolom, hogy idillben érzem magam. Interjúalanyom ezen igencsak nevet, de nem sikerül rácáfolnia az érzésre akkor sem, amikor felsorolja, hogy mi mindennel foglalkozik főállásban, amikor épp’ nem a falut segíti. Közlekedési mérnökként végzett (mágnesvasút-terepasztalt fejlesztett), villamosmérnökként doktorált (mágneses lengéscsillapítót fejlesztett a Knorr-Bremse cégnek), elvégezte az MBA-t is közgazdász szakon. Jelenleg kutató mérnökként dolgozik. Részben saját tulajdonú cégben ügyvezető tulajdonosként – 2020 tavaszán jelentkezett befektető miatt – jogi-pénzügyi-értékesítési témákkal foglalkozik. Fémalakítási technológiákkal dolgoznak és egyedi gépeket fejlesztenek különböző kutatócégek számára, például a KFKI-nak és a CERN-nek is, valamint jászfényszarui gyárukban japán technológia alapján gyártanak ívóvíztisztítókat a világ több országába. Vagyis olyan, szakmájában sikeres emberrel ülök szemben, akinek sikerül olyan jól szervezetten élnie az életét, hogy ezek mellé nemcsak az intenzív sportélet fér bele (strandröplabda, kosárlabda, squash), hanem a sokféle – minimum heti 2-4 óra – önkéntes munka is. Elmondása szerint ez azért lehetséges, mert nem néz tévét, nagyon minimális időt tölt az interneten és nagyon gyorsan, koncentráltan tud dolgozni.

István a 2097 Csoport Egyesület tagja volt már a kampány alatt is, akit a testület beiktatása előtt kerestek meg a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság-i felkéréssel. Örömmel mondott igent, mivel szeretett volna intenzíven bekapcsolódni a helyi közösségi életbe, és a felkérés idején a munkájában éppen nem volt jelen igazán a kutatás-fejlesztés, az alkotás. Fontos ugyanis számára, hogy érezze, hogy valami újat hoz létre, értelmeset alkot és erre egy új önkormányzati vezetési ciklus kezdete épp megfelelő lehetőség. A hosszú távú befektetések a hobbija, ráadásul egy falunkbéli, Bence Balázs a patrónusa. Az államháztartási gazdálkodást először ki kellett ismernie, és a hivatalban jelenlévő tudásra építve új rendszereket hoztak létre, konkrétan például a költségvetés hibamentes tervezéséhez, kezeléséhez. Fontos szempont volt az is, hogy a döntések meghozatalához a képviselők is ki tudjanak igazodni a főbb számokban, de a költségvetés alkotás áttekinthetősége volt az elsődleges, valamint az állami ASP rendszerrel – mely országosan tárolja a legtöbb önkormányzat adatait – való hatékonyabb adatkezelés. Abban, hogy ez a rendszer összeállt, nagyon sok munkaórája van Porosné Pataki Anikónak (gazdasági irodavezető) és Dömötörfy Józsefnének. 

,,Akkor lehet majd hatékony munkát elvárni az önkormányzattól, ha megvannak ehhez a megfelelő rendszerek.” – mondja István.Szerinte például az adóügyek is akkor lesznek hibátlanok, ha a hosszú ideje hibásan működő rendszert teljesen kijavítják. Jelenleg ugyanis az adatbázis tele van hibával (például hiányoznak helyrajzi számok, nem kivetett adók stb.), amit nagyon nehéz a normál ügymenet mellett manuálisan javítgatni, akkor is, ha az adócsoport vezetője, Lapusnyik Judit sokszor hétvégén is dolgozik. Amíg nincsen minden adat tisztázva, átvezetve, addig bizony előfordul, hogy elhunyt személy kap például adóval kapcsolatos értesítést, de természetesen ez nem szándékos.

Az örökölt ügyekkel kapcsolatban István bizakodó, mert nagyon elhivatott és lelkiismeretes az önkormányzati és a bizottsági csapat is. Elmondta, hogy szerinte a képviselőknek sem az lenne a dolguk, hogy konkrét projekteket vigyenek, de mivel látják a hivatal leterheltségét, önkéntes munkában állnak bele a problémásabb, nagyobb horderejű projektek megoldásába. Persze például Lazareth-en szerencsére a helyiek is segítik a bizottság munkáját (mások közt dr. Szabó Gabriella, Golmitz Ádám, Forgó Szilárd), ez ugyanis a másik fő projekt, amiben István részt vesz. Egyenként nézte végig, hogy kinek hogyan áll a hozzájárulása, befizetése a közös ügyekbe. Dömötörfy Zsolt, dr. György Péter és Bubik Szabolcs alkotta meg a ,,big picture”-t, a rendezési elképzelést, ő meg a kezük alá dolgozott az elmúlt 16 év pontos leképezésével, az adatbázis elkészítésével.

István nem érti, hogy a kritikusok miért nem segítenek inkább egy-egy probléma megoldásában. ,,Ez az önkormányzat nyitott arra, hogy felkaroljon bármilyen kezdeményezést, amely mögött van támogatottság.” – mondta. Véleménye szerint a negatív energiák nem tesznek hozzá semmit a faluhoz, nem épül belőle Pilisborosjenőn semmi. Ő például azért vállalta fel a Szent Donát utca–Szőlő utca által bezárt háromszög tér megújításának kezelését, mert éppen nem volt gazdája, és leállt volna a projekt. Ezért láthattam ott többször is, hol kaszálva, hol munkásokat eligazítva. Tervei szerint a közeljövőben lesz közösségi tereprendezés, ültetés is, amibe bárki bekapcsolódhat, mint ahogy Molnár András és Mihálffy Attila tervezték a lépcsőt, Richter Flóra a növényzetet, Sági Zsolték növényeket ajánlottak fel, Somfai Viktor gépmunkát, Acél Ferenc a földmérést, Nevelős-Forgács Ildima a felújított padokat intézte, és még sokan vannak a csapatban, akik a két kezük munkáját ajánlották fel. Ezen feladatokon kívül a külsős megbízási munkákat (betonozás) az önkormányzat finanszírozza, míg a zöldítési tételeket a 2097 Csoport Egyesület. 

2021. június 9-i állapot

Elmondása szerint jövőre talán sikerül a közösségi költségvetési tervezést is beindítani. Lesz egy elkülönített összeg, melynek felhasználásáról a lakosok döntenek majd szavazással, ezért már most érdemes gondolkodni. Projektötleteket várnak majd, melyek megvalósítását vállalja is annak megálmodója. 

,,Tehát szabad álmodni a faluban! Én szerettem volna már márciustól Komlós Tibornak segíteni, mert nála igazán elkélne a segítő kéz, de most éppen a cégeknél van az év végéig sok teendőm. Az élet már csak ilyen, mindig más területe élénkül fel, és kívánja a jelenlétet, ami jól is van így, hiszen diverzifikálni kell a tevékenység-portfóliót is.” – zárja stílusosan, és elnézést kérve felpattan, autóba ugrik. Indul egy újabb aktív hét.

Frivaldszky Bernadett