Kedvcsináló újságíróknak, hogy kedvük legyen kedvet csinálni a II. Szeláví! Fesztiválhoz: a kimondatlan célt nálam elérték azon a sajtóreggelin, amire a rendezvény szervezői meghívták a média képviselőit. E sorok írója és Tömöri Balázs polgármester képviselte az önkormányzatot, amely idén már nem szerződött együttműködő partnere a rendezvénynek, hisz a fesztivál remekül megáll saját lábán is. Annál inkább szurkolunk.
Ma (április 27.) a Mandelbrot udvarán még az időjárás is visszafogta magát, az eső csak a radarkép szélén mert toporgni, telítve a levegőt várakozással és madárdallal. Tollas barátaink remekül dzsemmeltek együtt a röpfellépő Péterffy Lillivel, aki szint rögtönzött a lépjünk a holdra gitárosával (nézzünk bele az előadásba a Zsákfalvi Riporter közvetítésén keresztül: https://fb.watch/cEMZvbDUfm/).
El tudtunk volna egész nap üldögélni Jani Papa Pincéje boraival az Olívaműhely asztalánál olajbogyókat mártogatva csodakrémekbe és Bodnár Barna krémsajtjába vagy éppen a péksütiket kávéval öblögetve. Ki-ki étrendjének megfelelően. De hát dolgozni is jöttünk, újat megtudni a Szeláviról… soha rosszabb munkakörülményeket!
Szendrei Virág Zsófia, a szervező Viprodukció Fesztiváliroda projekt menedzsere az idei év legfőbb újdonságának (1) a helyszín- és időpontváltozást (május 27-től 29-ig az Egri Várnál) és (2) a – tavalyi egyhez képest – három színpadot nevezte meg, de az egyik kolléga a végén megjegyzete, hogy szerinte a fellépők felhozatala is egyre izmosabb. Van jó pár húzónév: Lovasi és barátai, Varró Dániel, Gryllus Dániel, Random Trip, Anima Sound System…, a helyiek közül idén a – mai eseményen is villám fellépő – Lépjünk a Holdra és a Baló Sámuel Trió. Láthatóan figyeltek arra, hogy minden korosztály megtalálja a magának valót. A Gyereknap apropóján lesz nosztalgia körhinta, játszóház, virágkötészet és papírsárkány eregetés is. Tavalyi kedvenc saját fotómon egy korombeli férfi eregeti a sárkányt háttérben a virágzó levendula mezővel és a faluval, örök gyerekek természetesen idén is szárnyalhatnak. A helyszín közkedvelt turistacélpont is, odajutni kisebb élménykirándulás, ezért természetközeli/fenntartható programok is lesznek, kerekasztalbeszélgetésektől kezdve workshopokig és termékbemutatókig. Itt lehet szemezgetni: https://szelavifesztival.hu/#programok
Virág Zsóka fesztivál igazgató pedig a falunkat mutatta be a városi újságíróknak, nem esett nehezére, hisz 34 éve lakik itt. Igazi helyi produkcióról van tehát szó a Szelávi Fesztivál esetében. Zsóka rajongója a falut körülvevő természetnek, az itt lakó emberi közösségeknek és az egyre erősödő helyi és környékbeli gasztronómiának. Ennek megfelelően lesznek mindenféle kóstolók is, és természetesen a Hajnali Sörfőzők is segíteni fognak minket ellazulni, miközben azon töprenghetünk, hogy vajon a várfalon futó fényjátékból mi a fényfestők műve és mi a látomás.

De Zsóka szavait még megelőzte Szendrői Csaba az Elefánt zenekartól, aki önmagában is egy performansz. Némán is élvezhető az egész lénye, derűs lököttsége (itt kérek elnézést), de őszinte reflexiója is magával ragadó. A fesztiválra magával hozza majdl majd két kötetét is irodalmi 1 órájára. Na meg a rajongóit. Máris érdekel…

Ezen sorok írása közben, már a hivatali íróasztalnál néztem bele a búcsúzásként kedvesen kezembe nyomott uticsomagba: sör+kenyér+sajtot kaptunk hamuban sült pogácsaként. Kis csomag szárított levendula illatosítja a sajtóközleményt… Profi esemény volt az egész, tényleg büszkén tűztem ki a kapott kitűzőt is. Hadd süssön rajta a nap, ha már közben kint esni kezdett.

Early bird jegy még van, bár a helyieknek szóló februári jegyvásárlási lehetőséggel is sokan éltek Zsóka elmondása szerint: https://tixa.hu/szelavi-2022

Frivaldszky Bernadett

Fotó (papírsárkány reptetést és kitűzőt kivéve) és videó: Kádár Viktor