Tisztelt Lakosság!

Az áramszünettel egybekötött gallyazási munkálatok miatt kapott időzítéssel összefüggő visszajelzésekre szeretnénk jelezni, hogy nincs ráhatásunk az ELMŰ éves tervére. Különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi felújítási és karbantartási munkák annak érdekében zajlanak, hogy a vállalat “hozzájáruljon a koronavírus terjedésének megelőzésére tett országos lépésekhez és felkészüljön a járványhelyzet kezelésére”- írta a cég értesítőjében vélhetően az otthoni távmunka és a digitális oktatási rend miatti megnövekedett áram igényekre utalva.

Az áramszünetet és a közterületi fák gallyazására alkalmas téli nyugalmi állapotot kihasználva az ELMŰ munkatársaival karöltve a Falugondnokság alkalmazottai a Budai út áramellátásra vagy bármely más szempontból veszélyes fák fiatalító visszavágását is elvégezték. Most az volt a szempont, hogy minél nagyobb mennyiségű fát  távolítsunk el a vezetéktől biztonságos magasságban, mert ritkán van tervezett, teljes ófalut érintő áramszünet és a vezetékek közé nyúló fák miatt, a nyári viharkár után a falu számos pontjáról  sok lakossági aggódó jelzés érkezett. Mindenki megnyugtatására el kell mondjuk, hogy a jelenleg látható  messze nem a végleges állapot, amiről – belátjuk – talán szerencsésebb lett volna előre értesítenünk mindenkit. A fák végleges ápolását az önkormányzat által megbízott faápoló szakember fogja elvégezni egy következő ütemben. Egyúttal szakvéleményt ad majd arról, hogy melyik fákat szükséges a közeljövőben teljesen kivágni, illetve újranövényesítés esetén milyen fafajt javasol alkalmazni. (Az ELMŰ közlése szerint vezetéket két méterre megközelítő fa szabály szerint vezeték alá nem telepíthető). 

Az invazív bálványfa általánosságban nem a legszerencsésebb köztéri fafajta, mert gyorsan nagyra nő, miközben más fajokat kiszorít, így veszélyt jelent a természetre. A Pilisi Parkerdő egyik állandó kérése az önkormányzatok felé, hogy a bálványfa lakott területekről való természeti környezetbe való terjedését segítsünk megakadályozni azzal, hogy a faluban visszaszorítjuk terjedését. Ezért korábban és most is javasoljuk és végezzük, sőt a mostani esetben is végeztük terjedésének megakadályozását. Az akác szintén invazív, bár népszerűbb fafaj, de könnyen törik, és ez a nyári esőzések kapcsán több lakosnál különböző mértékű – szerencsére csak anyagi – kárt okozott.

Hangsúlyozzuk: fakivágás a gallyazási munkák alatt ezidáig nem történt, az értelmetlen fakivágások ellen az önkormányzat továbbra is fellép. Ha sietségünkben – a fennálló idő alatt minél több lakossági kérést is próbáltunk teljesíteni – és minden igyekezetünk ellenére rossz helyre lehulló ág esetlegesen kárt okozott, kérjük, hogy keressenek minket bizalommal a hivatal@pilisborosjeno.hu címen és a jogos anyagi kárt az önkormányzat biztosítója megtéríti. 

Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a több órán át tartó és a sokéves elmaradás miatt sokszor igen nehézkes gallyazási műveletek kapcsán semmilyen vezetékszakadás nem történt, az elektromos áram visszakapcsolása után semmilyen áramszünetből eredő kárról, meghibásodásról eddig nem kaptunk információt.

Komlós Tibor alpolgármester
Tömöri Balázs polgármester