Múlt hét pénteki tájékoztatásunkat követően a Pest Vármegyei Kormányhivatal népegészségügyi munkatársai érkeztek Mesevölgy Óvoda és Bölcsőde intézményünkbe, akik azt vizsgálták, hogy miként történt csütörtökön a szerencsére egészségügyi következménnyel nem járó eset óvodánkban.

A hatóságok az előző napi ételmintát begyűjtötték, intézményünk munkatársait kikérdezték élelmiszerbiztonsági, kémiai biztonsági szempontból – a régi NÉBIH és ÁNTSZ ellenőrzési hatáskörök birtokában – és vizsgálták elsősorban az óvodai és bölcsődei tálalókonyhákat. Az ellenőrzésről készült jegyzőkönyv konkrét elvárásokat, előírásokat tartalmazott és sürgős, mihamarabbi haráidőt írt elő végrehajtásra. Változtatni kellett többek között a tisztítószerként használt vegyszerek tárolásával, edényzetük feliratozásával és kezelésükkel kapcsolatos gyakorlaton, a HACCP rendszer felépítésén és ellenőrzésén, a zöldség- és gyümölcskezelés bizonyos gyakorlatain.

Az óvoda munkatársai a hétvége során ezek végrehajtásán, az új folyamatok kimunkálásán dolgoztak. A Kormányhivatal munkatársai a héten visszatérnek utóellenőrzésre, majd később rendszeres, szúrópróbaszerű, gyakori ellenőrzésekre számítunk.

A mai nappal elindult az a belső ellenőrzési folyamat, melyről szintén be fogunk számolni a nyilvánosságnak. A mentőkkel érkező rendőrség is vizsgálatot folytat a helyszínen felvett jegyzőkönyv és az azt követő kihallgatások alapján foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés ügyében.  A felelősségrevonás ezen vizsgálatok megállapításain fog alapulni.

 

Fotó: Bölcsődei tálalókonyha 2022 őszén, még átadás előtt. Innen érkezett a tisztítószer a szomszédos óvodaépület tálalókonyhára