Tisztelt Lakosság!

Az újabb szomorú lovas baleset kapcsán szeretnénk megkérni az állattartókat, hogy tanulmányozzák a rájuk érvényes szabályokat, az együttélés szabályainak 7. pontját valamint a Szabálysértési törvényt. Mindkettő egyértelműen kimondja a póráz kötelező használatát!

Falun belül ha valaki szabadon kószáló kutyát lát, kérjük hogy értesítse a közterület felügyeletet, aki büntetheti a szabályellenes viselkedést és a gyepmestert, aki befogja a kutyát. Falun belül vagy kívül ha bűncselekmény, baleset történik, kérjük, hogy hívja a 112-t vagy Apáti Szabolcs körzeti megbízottat: +36305975787. Kérjük, hogy a telefonszámokat mentsék el a telefonjukba, ne a Facebookon jelezzék a problémát.

Közösségi együttélési szabályai:

https://pilisborosjeno.hu/wp-content/uploads/2020/04/R-9-2017.pdf

Szabálysértési törvény:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a1200002.tv

Veszélyeztetés kutyával

193. § (1) Aki a felügyelete alatt álló kutyát

b) * természeti és védett természeti területen, vagy vadászterületen – a vadászkutya és a triflakereső kutya kivételével – póráz nélkül elengedi vagy kóborolni hagyja, szabálysértést követ el.

Pilisi Parkerdő tájékoztató anyaga kutyasétáltatásról, ahol ránk a védett területekre vonatkozó rész érvényes, de a viselkedési irányelvek tanulságosak:

https://parkerdo.hu/wp-content/uploads/2017/12/PPRT_kutya_LA4_140813_SCREEN.pdf

Az erdőtörvényben a 91-es § paragrafus vonatkozik a lovasokra:

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=a0900037.tv

Pilisi Parkerdő tájékoztatója lovaglók számára és parkerdő lovas útvonalai:

„Lovaglásra a jelzett gyalogos turistautat csak abban az esetben szabad használni, ha az lovas használatra is ki van jelölve. A közös használatú utakon csak lépésben szabad haladni.”

Gyepmester elérhetősége:

https://pilisborosjeno.hu/portfolio-items/gyepmester/

Közterület felügyelet:

Katona Dávid

06-30-605-2577

06-26-336-028/120

kozterulet@pilisborosjeno.hu

 

Javasoljuk az állatok esetében felmérni, hogy személyiségük mire teszi őket alkalmassá. Pilisborosjenői kutyáknak közeli kutyaiskola Üröm és Pilisborosjenő között:

http://www.duhajdombikutyaiskola.hu/

Lovaknál szintén érdemes foglalkozni az ijedős állatokkal:

http://www.lovasok.hu/index-archive.php?i=1767

Apáti Szabolcs körzeti megbízott, Szollár György közterület felügyelő és a polgárőrök a mai megbeszélésükön arról egyeztettek, hogy az egyre súlyosbodó helyzet miatt fokozódó jelenlétet fognak biztosítani. Figyelmeztetik a szabálysértőket és szükség esetén büntetnek. Kérjük a lakosság együttműködését!