Tömöri Balázs pilisborosjenői polgármester házigazdaként köszöntötte a jelenlévőket és elmondta, hogy az Országgyűlés által 2022. decemberében elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése. Mára a legtöbb vármegye sorra került, 2024. február 1-jétől Pest vármegyében is az új rendszer szerint lesz ügyelet.

A cél, hogy a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működhessen. A zökkenőmentes átállást Pilisborosjenő Község Önkormányzata azzal próbálta segíteni, hogy a pilisvörösvári és szentendrei járás vezetőinek és orvosainak egy közös alkalmat hozott létre arra, hogy az Országos Mentőszolgálat illetékesének tájékoztatását meghallgathassák és kérdéseket tehessenek fel neki. Hatékonyabb ugyanis ezt egy helyen és egy időben megtenni, másrészt pedig a közös gondolkodás révén olyan szempontok is előkerülhetnek, amelyek egyenként senkiben se merülnének fel. 

Több polgármester, alpolgármester, jegyző és sok orvos élt a lehetőséggel. Köszönjük, hogy Razsovitz Gábor, az Országos Mentőszolgálat Közép Magyarországi Régió ügyeleti vezető mentőtisztje eljött és tájékoztatta a jelenlévőket.

Előadásából megtudhattuk, hogy Pest Vármegyében az átalakítás hozzávetőleg 1.3 millió lakost érint majd 18 járásban és 187 településen. Jelenleg 52 településen van orvosi ügyelet és 24 szolgáltató működteti ezeket, sajnos sokszor nem nyújtva valódi ellátást a betegek számára. A vármegyében nagyságrendileg 650 praxis működik.

Az új ügyeleti rendszerben a szolgáltatók helyett a Mentőszolgálat és a háziorvosok együttesen fogják az ügyeletet ellátni. A háziorvosoknak egyrészt van kötelezően teljesítendő ügyeleti óraszáma (2×6 óra havonta), másrészt ezen felül is vállalhatnak plusz javadalmazásért ügyeletet vagy egyéni számlás vagy alkalmazotti jogviszonyú módon, harmadrészt lehet valaki főállású ügyeleti orvos is. 

18 településen lesz ügyelet, ezen belül is 12 helyen ügyeleti központ, ahonnan autóval is ki tudnak vonulni házhoz, 6 helyen pedig csak ügyeleti pont, ahol a rendelőben tudnak segíteni. Három helyen lesz dedikált gyermek ügyelet, ezeket a táblázatban sárgával jelölve láthatják (a területileg ügyeletes kórházba is lehet vinni a gyermeket), de minden helyszínen tudják őket fogadni szükség esetén. Ez természetesen a felnőttekre is igaz, ha éppen rosszul valaki, bármelyik ügyeleti helyre bemehet segítséget kérni, mint ahogy egy nyaralás során is helyben kérünk segítséget, nem utazunk haza emiatt.

Az ügyeleti ellátás Pest vármegye valamennyi településén, mindenki számára biztosított lesz, hiszen szükség esetén ügyeleti autót küldenek a beteghez akár gyermek, akár felnőtt az illető, és az ellátást a lakásán kapja meg.

Az új ügyeleti rendszer részleteiről a koncepció véglegesítése és elfogadása után az önkormányzatok, a háziorvosok és a lakosság is részletes tájékoztatást fog kapni.  

A háziorvosi ügyelet továbbra is a háziorvosi rendelőben lesz, a sürgősségi ügyeleti ellátás pedig az ügyeleti központokban, pontokon. Ezt a két pillért fogja kiegészíteni a telefonos szakorvosi segítségnyújtás is, mert sokszor az is elegendő.

Mit tegyen tehát az a beteg aki rosszul van és már nincsen háziorvosi rendelés?

2023. február 1-től az alapellátási ügyelet telefonszáma Pest vármegyében is 1830.

  • Ha nincs vészhelyzet és enyhe az eset a koordinátor megítélése szerint, akkor kapcsol egy szakorvost, aki telefonos segítséget fog nyújtani
  • Ha úgy gondolja a koordinátor, hogy ügyeleti ellátásra lesz szükség, akkor vagy javasolják hogy hova menjen be a beteg vagy kiküldenek egy ügyeleti autót a helyszínre.
  • Ha ennél is komolyabbnak ítéli meg a helyzetet, akkor a koordinátor felveszi a kapcsolatot a mentőszolgálattal, akik mentőautót fognak küldenek.

Persze vannak egyértelmű helyzetek amikor érdemes rögtön a mentőket hívni a betegnek vagy hozzátartozójának:

  • ha életveszély, vagy annak gyanúja áll fenn (eszméletlen állapot, bármilyen eredetű súlyos vérzés, stb.);
  • baleset, sérülés, bármilyen eredetű mérgezés esetén;
  • megindult szülés, illetve a fennálló terhesség alatt bekövetkező rendellenesség miatt;
  • ha erős fájdalom, vagy más riasztó panasz, illetve tünet észlelhető (pl. fulladásérzés, nehézlégzés, végtagbénulás, stb.);
  • ha olyan magatartászavart észlelünk, mely során a beteg saját maga, vagy mások életét veszélyezteti. (Forrás: mentok.hu)
  • Valamint Stroke gyanú esetén: beszéd nehézsége + arc lekonyulása + karok gyengesége.

Akut életveszély esetén továbbra is 112 a sürgősségi hívószám.

Az ország egész területén, mind vezetékes, mind mobiltelefonról hívható, mentés szükségessége esetén bárki – állampolgárságtól és egészségbiztosítási jogviszonytól függetlenül – hívhat mentőt a Magyar Köztársaság területén.

Az eddigi tapasztalatok és a közel 220 ezer ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy az egységes rendszer és a 1830-as hívószám is jól működik, minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja, az ügyeleti rendszerrel az ellátottak és a benne dolgozók is elégedettek. Bízhatunk benne, hogy így lesz ez Pest vármegye esetében is.

Az ünnepi leállások miatt már nincs túl sok idő február elsejéig, az új ügyeleti rendszer elindulásáig és még sok feladat áll az Országos Mentőszolgálat emberei előtt is. De az este után abban vélhetően senki sem kételkedett, hogy az Országos Mentőszolgálat mindent meg fog tenni és a lehető legrugalmasabban igyekszik majd az orvosokkal összefogni az új ügyeleti rendszer hatékony működéséért.

A diák az előadásból származnak