A szennyvíztisztító telepünk jelenleg normál üzemállapotban is teljes kapacitáson üzemel. A COVID járvány óta megnövekedett otthoni munkavégzés ezen felüli plusz terhelést jelent. A nagy terhelés miatt előfordul úgynevezett pehely elúszás: ez az a barnás színű anyag, amit kiülve látható a meder tereptárgyain, uszadékain, illetve nagy mennyiségben az ürömi Doktor Sándor utca végi műtárgyon. Az elúszó pehely a tisztítás folyamán képződő iszapból, illetve a lebontást végző baktérium kultúrából áll. A pehelyelúszás önmagában nem jelentene komoly problémát. A hónapok óta tartó súlyos aszály miatt azonban ez most feldúsult. 

2022.03.23-án a DMRV munkatársaival bejártuk a szennyvíztelep bevezetése utáni mederszakaszt, és végigvettük a jelentősebb iszap kiülepedéseket. Jól látható, hogy a napi szinten jelentéktelen, hónapok óta összeadódó iszap megáll a hordalékon, a vizinövényeken valamint a terep- és műtárgyakon. Szaga és állaga alapján azonban az is egyértelmű, hogy ez nem beömlött tisztítatlan fekália. Az üzemeltetési naplóban szintén nem látható az almúlt hónapokból üzemzavar, illetve tisztítatlan szennyvíz patakba jutása. Azokon a helyeken, ahol a víz nagyon lelassul és sok iszap gyűlik össze, az élő baktérium tovább végzi a lebonást, ami a jellegzetes “mocsár szagot” okozza. 

A lila szennyeződést még nem sikerült beazonosítani, de a laboreredmények alapján nem veszélyes anyagról, vagy vegyszerről van szó, a DMRV munkatársai ételfestékre gyanakodnak. A forrásfelderítés folyamatban van.

A probléma teljes megoldását a fővárosi csatornahálózatra történő csatlakozás fogja meghozni. Ennek céldátuma 2023 decmber 31. A projekt első, Pilisborosjenőt érintő üteme azonban már ez előtt várhatóan elkészül. Ennek keretében a külső településrészek nagyjából 150 háztartásából származó szennyvíz közvetlenül, a 10-es úttal párhuzamosan jut a fővárosi hálózatba. Várhatóan ez a kapacitás felszabadulás már önmagában  jelentős javulást fog eredményezni. A fővárosi csatornahálózatra történő csatlakozás előrehaladott állapotban van: az év elején írtuk alá a konzorciumi megállapodás 3. számú módosítását, mely a végleges műszai megoldást tartalmazza. Ez a Nemzeti Fejlesztési Programiroda hamarosan megindítja a közbeszerzési folyamatot. 

Az átmeneti időszakra a DMRV készített egy fejlesztési tervet, amivel bizonyos szintű minőség javulást lehetne elérni a bebocsátott tisztított szennyvíz tekintetében. Ha ma megrendelnénk ezt a fejlesztést, az nagyjából egy év múlva készülne el. Költsége a körülbelül 3 évvel ezelőtti számítás szerint 10 millió forint körüli. Mai áron tehát 10-15 millió forintért lehetne 10-12 hónapra valamilyen szinten javítani a bebocsátott tisztított szennyvíz minőségét. A várható eredmény nem áll arányban a költségekkel. 

A szakemberekkel közösen dolgozunk azon, hogy a telep fennmaradó, a tervek szerint alig 2 éves élettartama alatt átmeneti megoldást találjunk a problémára: csökkenjen a pehelyelúszás mennyisége és megtisztításra kerüljenek a szennyezett mederszakaszok. 

Azonban, mivel az egész problémakör a szennyvíztelepre érkező szennyvíz mennyisége, a fogyasztói oldalon mindnyájan sokat tehetünk az ügy érdekében, az alábbi apró lépésekkel:

  1. Takarékoskodjunk a vízzel! Rövidebb zuhanyok, elzárt csap fogmosás, borotválkozás közben, víztakarékos mosási program, víztakarékos csapok, wc-tartályok felszerelése mind olyan apró lépés, melyek hatása összeadódva jelentős.
  2. Ne dobjunk tárgyakat a wc-be! A nem lebomló anyagok, pl pelenka, tampon, tisztasági betét, nedves törlőkendő stb. nagyban nehezíti a telep működését, üzemeltetési problémákat okoz.
  3. Számoljuk fel az illegális esővíz bekötéseket a csatornahálózatba! Nem csak azért, mert az esővíz csatornahálózatba vezetése illegális tevékenység, de azért is, mert ez eredményezhet tisztítatlan szennyvíz beömléseket a patakba.

Antonovits Bence

képviselő, tanácsnok