Üdvözlünk mindenkit Pilisborosjenőn! Örülünk, hogy itt, ezen a helyen jöhet létre a Szeláví!, a falu kis fesztiválja.

Támogatjuk és magunk is segítjük a szervezést, sőt a főszervezőkkel való közös gondolkodás lehetősége volt az, ami azonnal szimpatikus lett nekünk. Ugyanis elsősorban a helyieknek szeretnénk minőségi szórakozást és közösségi találkozási lehetőséget nyújtani, miközben támogatjuk a helyi kötődésű zenekarokat, gasztronómiát és a kézműveseket-művészeket is. Ehhez először is biztosítjuk a fesztivál csodás természeti helyszínét, szervezzük hozzá a falu életét minél kevésbé zavaró parkolást, minimalizáltuk a falu léptékéhez illő résztvevői létszámot 1000 főben, a helyiek arányának növeléséhez pedig kedvezményes jegyet biztosítunk a pilisborosjenői lakosok számára. Nem utolsó sorban pedig a pilisborosjenői termelőkről, kézművesekről és zenekarokról listát adtunk át a szervezőknek. 

Volt mihez nyúlnunk, mert folyamatos kapcsolatban állunk velük. Talán pontosabb úgy fogalmazni, hogy a jelenlegi önkormányzati vezetés maga is abból a közösségből került a falu élére, mely a Jazzfesztet, Jenői adventet, Szalont és a Zsákfalvi Riportert adta a falunak. A Jazzfesztet, ahol helyiek is léptek fel, a Jenői Adventen pedig helyi kézművesek és termelők árulhatnak, a Szalonban pedig helyi művészeket ismerhetünk meg családias közegben, ami a helyi pékség is egyben. A Zsákfalvi Riporter pedig olyan közösségi újság, amelyiket – az országban talán egyedüliként – közösség szerkeszti, írja és terjeszti, témája pedig a helyiek, mindenféle aspektusból. Egy éve zajlik falunkban a közösségi borászkodás is, adventkor online meséltek egymásnak videóüzeneteikben a családok. Fórumokon beszéljük meg ügyeinket, közösségi tervezésben alkotunk koncepciót, a Művelődési Ház vezetője a helyiekkel együtt alkotja meg az éves programot.

 

Viprodukcióról – kapolcsi és óbudai munkáik alapján – szintén elmondható, hogy fontos nekik a családiasság, a nívós kortárs művészet és a helyi gazdaság. És akik– nem mellesleg – maguk is helyiek. 

Szeretnénk alternatívát mutatni az önkormányzatoknak arra, hogy hogyan lehet olyan rentábilis fesztivált rendezni, amiben a kuriózum éppen a kislépték, ezáltal az ide látogatók nem tömeg, hanem egyedi élményben részesülhetnek, miközben ízelítőt kaphatnak abból, hogy hogyan őrzi közösségét és értékeit egy Budapesthez ilyen nagyon közeli zsákfalu. 

Nagy örömmel adom hát át a szót a Viprodukció vezetőjének, Virág Zsókának, hogy alaposabban is bemutathassa a Szeláví! fesztivált!

fotó: Kádár Viktor