Tisztelt Falubeliek!

A tegnap esti hóesést és éjszakai ónos esőt követően több lakos a hó- és síkosságmentesítés minőségével kapcsolatban fogalmazott meg kritikát, mely hozzánk is eljutott.

Szeretnénk megköszönni a hozzánk eljutó konstruktív visszajelzéseket, mert ezek segítenek bennünket abban, hogy csiszoljuk, javítsuk ezt az ettől a téltől a Falugondnokság által végzett munkát.

Mert mint tudják 2022. októberében döntött úgy a Képviselő-testület, hogy az idei téli szezonban a Falugondnokság fogja végezni a hó- és síkosságmentesítést annak érdekében, hogy a döntéstől remélt költségmegtakarítást más, a falu lakossága számára hasznos (pl. a felértékelődő szociális) célokra tudjuk fordítani. Tudtuk, hogy lesznek a döntésnek kritikusai és annak is volt esélye, hogy nem tudjuk rögtön az erre a tevékenységre berendezkedett cég szolgáltatásának színvonalát elérni, de a jelentős költségcsökkentés okán mégis meghoztuk a döntést. Bár konzultáltunk más települések e munkát végző tapasztalt szakembereivel, egyikünk sem csinálta ezt korábban. Így nagyon jól jönnek észrevételeik, mert sok tényező van, amit még meg kell tapasztalnunk, amiben nagyobb rutint kell szereznünk: síkosságmentesítés időpontja, a síkosságmentesítő anyagok keverési aránya, az útvonalterv – hogy csak párat mondjunk. Kérjük, hogy továbbra is jelezzék, ha valamely településrészen olyat tapasztalnak, amit fontos tudnunk, ami beavatkozást igényelhet, illetve a Falugondnokság számára hasznos, építő jellegű visszajelzés. Most is kaptunk ilyeneket, például a Kevélyhegyi úti közkút vizének lefagyása, a Rózsa utca lefagyása, mely bejelentéseket Falugondnoki beavatkozások követtek. Reméljük, hogy a visszajelzések, illetve az arra adott reakciók nyomán jobb, gyorsabb, hatékonyabb beavatkozásokat eredményeznek a falu síkosságmentesítésében.

Tegnap (hétfőn) az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott gyorsriasztások tartalmára való tekintettel munkagépeink segítségével két alkalommal is síkosság-mentesítettük a komplett falut, pontosabban az önkormányzati tulajdonú és kezelésében lévő utakat. Feltöltöttük a munkagépeket arra is számítva, hogy éjjel is be kell avatkozni. Éjszakára ekkor még nem mondtak ónos esőt, ami hajnalban ennek ellenére esett. Ebben tudunk még fejleszteni, fejlődni, hogy ha indokolt, mert nem kellő biztosságú az előrejelzés, akkor valamelyik kolléga személyesen ellenőrzi a település időjárási jelenségeit, hogy időben tudjuk: a járási előrejelzéstől milyen eltérések tapasztalhatóak.

Sajnos ónos eső kapcsán várhatóan a jövőben sem tudunk jelentős pozitív hatást eredményező síkosságmentesítési beavatkozást tenni. Nem vigasztalásként, hanem tényszerűen: nemcsak mi nem, más településeken sem, ami (sajnos) nagyon jól látható volt a mai napon is: sok kisebb-nagyobb baleset a szomszédos településeken, városrészekben (Csillaghegy, Üröm, Óbuda Hármashatár-hegy, stb). Ezért az ónos eső után kialakuló helyzet nagy mértékben függ attól is, hogy a faluban közlekedők milyen mértékben vannak felkészülve az évszakban esetlegesen előforduló időjárási jelenségekre. Mennyire van felkészítve járművük, saját öltözékük a téli csapadékra, mennyire óvatos, türelmes, biztonságos módon közlekednek.

Ezek egyébként nemcsak ónos eső, hanem bármely csapadék esetén fontosak. Egyrészt azért, mert a klímaváltozás a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoribb előfordulásával jár, ami megjelenhet extrém szárazság, aszály, akár özönvízszerű esőzés, de akár hosszú, csapadékmentes időszak után rövid idő alatt leeső nagy mennyiségű hó formájában is. Nem felesleges az elővigyázatosság. Másrészt azért is, mert a nyári útminőség téli megvalósítása nemcsak, hogy nem cél, hanem lehetetlen és megfizethetetlen is.

Visszajelzéseiket előre is köszönjük!

Rövid, lényegretörő, utcanév megjelölést tartalmazó bejelentésüket ittv várjuk: velemeny@pilisborosjeno.hu

Komlós Tibor és Tömöri Balázs