Átmeneti nehézségeket, kellemetlenségeket kell kibírni, hogy a Bécsi úti áldatlan közlekedésbiztonsági állapotokon javítva megduplázzuk a pilisborosjenői zebraállományt és ovinkat 3 csoportszobával bővítsük, modernizáljuk és 300 fősre növeljük óvodánk konyháját.  

Tizenöt (15!) küzdelmes hónap után augusztusban lezárul a TOP Plusz óvodabővítés 3 csoportszobával és az óvoda fejlesztése Pilisborosjenőn pályázatunk közbeszerzése. Úgy éreztük, hogy a rengeteg időhúzó kérdéssel a kivitelezők igyekeztek időt nyerni, hogy a bizonytalan gazdasági helyzetben a lehető legoptimálisabb időpontot kivárják és versenyképes, jó árakat tudjanak adni. Így – akárhogy is igyekeztünk és sürgettük a folyamatot – augusztus első hétfőjén kezdődik az óvodabővítés kivitelezése. Először a Mindszenty utcai épületben az alvógalériákat összekötő vécés folyosó épül meg, melyet festés követ. Rögtön ezután a Fő utcai óvoda konyhája újul meg és bővül 200-ról 300 főt ellátni képes modern konyhává. Így az évkezdés nem lesz könnyű senkinek sem, akármelyik épületbe is jár a gyermeke: szeptember-október hónapban arra számítunk, hogy átmeneti megoldásokat kell bevetni, a megszokott csoportszobák e két hónapban nem biztos, hogy mindig elérhetőek lesznek, és az étkezés megoldása is valószínűleg csak külső étkeztető bevonásával lesz lehetséges. Lesznek nehézségek, kellemetlenségek, de nem ok nélkül: azért, hogy utána egy csoportnak se kelljen tornaszobában, konténerben tölteni a nevelési évet! Négy év alatt legalább 1,25 milliárd forintnyi fejlesztés valósul meg a Mesevölgy Óvoda és Bölcsőde intézményünknél, ami egyrészt szuper hír, hiszen indokolt, vagyis sok gyermek születik a faluban, másrészt jelzi, hogy a Kormány számára is fontos, támogatott területen igen ügyesen pályáztunk. 
Higgyék el: ha lenne olyan, hogy varázspálca-ütésre elkészülhetne egy-egy beruházás, akkor idén többször is bevetettük volna már: a Bécsi úti gyalogátkelő és buszöblök, buszvárók felújítása, illetve az imént említett óvodabővítés pályázatok kivitelezésénél mindenképpen használtuk volna! Igyekszünk a tőlünk telhető legjobban szervezni a dolgokat, de nem mindenre van ráhatásunk a folyamatban – a technológiai előírásokra és határidőkre semmiképp, például hogy mennyi idő alatt köt meg a beton, mennyi az engedélyezési folyamat ideje.

Tapasztalom, hogy a VEKOP Közlekedésbiztonság-fejlesztés pályázat kivitelezése megviseli a Bécsi úton naponta többször közlekedők idegeit, amit maximálisan elfogadok. A kivitelezéshez szükséges forgalomkorlátozásokat a Pest Megyei Közút Igazgatóság szakemberei írták elő. Azért dolgoznak a kivitelező munkatársai, hogy jobb legyen a külső településrészen gyalog és tömegközlekedéssel közlekedni, biztonságosabb legyen a közlekedés. Fontos nekünk a téma, a pilisborosjenőiek biztonsága, ezért pályáztunk erre a célra és ennek a településrésznek fejlesztésére. Fontos, ezért építünk új buszöblöket és buszvárókat a pilisborosjenői és a solymári oldalon is – hiszen mindkét irányban leginkább falunk lakóit, a hozzánk látogatókat szolgálják. Építünk egy több évtizede hiányzó gyalogátkelőt is Solymár és Pilisborosjenő között a két önkormányzat egyetértésében, együttműködésében, az Országos Kéktúra útvonalának érintettsége miatt a Magyar Természetjáró Szövetség támogatásával. Ezzel elkészül a második hivatalos, szabályos gyalogátkelő a ciklusban, amivel megdupláztuk az eddigi pilisborosjenői zebraállományt! És nem állunk le vele….

Tudjuk, hogy egyéb infrastruktúra fejlesztések és gyakori balesetek is próbára teszik a közlekedők idegeit, de még pár napig kérem türelmüket és együttműködésüket! Tudom, hogy senkit nem vigasztal, de próbálják elképzelni a kivitelezéssel járó korlátozásokat bármely más évszakban…. – nekem sem nagyon megy.

Tömöri Balázs