Tisztelt Falubeliek!

Év elején leveleket kaptam – többségében helyi kisállattartóktól – azt kérve, hogy lépjünk fel „minden rendelkezésére álló eszközzel a szilveszteri tűzijátékozás és petárdázás ellen Pilisborosjenőn. Ha lehetséges, a képviselő-testület alkosson helyi rendeletet annak érdekében, hogy megóvhassuk háziállatainkat és szeretett környezetünk élővilágát a káros zaj- és fényhatásoktól.

A tűzijátékokra vonatkozó szabályozást a 173/2011 (VIII.24) számú, a polgári célú pirotechnikai tevékenységről szóló kormányrendelet tartalmazza. Ezt kevés esetben, leginkább akkor lehet önkormányzati rendelettel felülírni, ha annak megalapozott, különleges – például természetvédelmi, környezetvédelmi – oka van. Legismertebb példa erre a tatai, országosnál szigorúbb tűzijáték-szabályozást eredményező ok az, hogy a tatai Öreg-tó 1989 óta (majd 2006 óta más Tata környéki vizes élőhelyekkel kibővítve: Tatai tavak) a vizes élőhelyek védelméről szóló Ramsar-i Egyezményben szereplő vizes élőhely, mely vonuló madarak, vízimadarak tízezreinek fontos áttelelő helye. Ezért lehetett Tatán betiltani minden szabadtéri polgári célú pirotechnikai tevékenységet november 1 és február 28 közötti időszakban.

Ettől függetlenül nincs mentségem és – noha többször is eszemben volt az év során, de – végül nem terjesztettem be a témát az év második felében lehetségessé váló képviselő testületi ülések egyikén. Nem is akarok mentegetőzni, ezt a nagy őszi hajrában elbénáztam.
Semmiképpen sem az év első felében, a polgármesteri döntések időszakában gondoltam erre sort keríteni, hanem amikor részletesen minden képviselőtársam ki tudja fejteni pro és kontra véleményét a témában, mert éreztem, hogy a lakossági kérés kapcsán némileg eltérő vélemények, érvek és jogi lehetőségek merültek fel a képviselők között. Egy alapos átbeszélést és körbejárást mindenképpen megért volna és meg is tesszük ezt 2022 elején! Érdemes lesz a témáról egyeztetnünk és segítséget kérnünk a Pilisi Bioszféra Rezervátum más önkormányzataitól és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól, a Pilisi Parkerdőtől is.

Minden állattartótól és kezdeményezőtől elnézést kérek az elmaradásért!

TŰZIJÁTÉKOT HASZNÁLNI SZÁNDÉKOZÓK!
Kérem, hogy mindenki tartsa be a kötelező törvényi előírásokat. Ezek szerint petárda vásárlása, birtoklása és használata tilos! A tűzijátékok közül a szilveszterkor releváns tűzijátékokat „nagykorúak december 28-31 között engedély nélkül megvásárolhatják, birtokolhatják, tárolhatják és december 31-én 18-től január 1-én reggel 6 óráig felhasználhatják”. (részletesebben lásd: https://www.facebook.com/PoliceHungaryOfficial/posts/456150879412473 )

Arra kérem a pilisborosjenőieket, hogy gondoljanak azokra a falubeli lakótársakra, akikben félelmet keltenek a nagy zaj- és fényhatással járó pirotechnikai eszközök – legyenek emberek és/vagy állatok: lovak, kutyák és más élőlények. Ha ezek után is mindenáron tűzijátékot használnának, akkor – minden egyéb előírást és szabályozást is betartva – kérem, hogy lehetőség szerint fél 12 és fél 1 közötti időszakban tegyék, hogy lakótársainknak ne kelljen este 6-tól reggel 6-ig az állataikat nyugtatva tölteniük.

Köszönöm a megértésüket, a türelmüket és együttműködésüket és kívánok mindenkinek boldog új évet!

Tömöri Balázs
polgármester