A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság kérésére tesszük közzé mi is a vagyonvédelem fontosságáról szóló tájékoztatót. A lakók egyéni biztonsága egyben a faluközösség biztonságának záloga.

NE ADJON ESÉLYT A TOLVAJOKNAK!

A statisztikai adatok alapján változatlanul a lakóépületek sérelmére – nyílászárók be- és kifeszítése, zártörés módszerével – követik el a bűncselekmények többségét. A bűnügyileg legfertőzöttebb települések továbbra is a főváros közvetlen agglomerációjából kerülnek ki. Ennek egyik oka lehet, hogy az agglomerációban élők naponta ingáznak a munkahelyük és a lakókörnyezetük között, így a lakóépületek nagy száma marad üresen hosszabb-rövidebb időre, mely nagy csábítást jelent a bűnelkövetők számára.

Egy-egy bűncselekmény elkövetése során jelentős nagyságú kár keletkezhet, és a tettesek minimális lebukással járó kockázat mellett maximális bevételre tehetnek szert. Érdemes tehát megnehezíteni a dolgukat, és megelőzni a bajt.

Fontos! Aktív védekezéssel kell csökkenteni a célponttá válás lehetőségét.

Ne feledje, a bűnelkövetők nem szeretik, ha megfigyeli őket!

Meghatározó a nyílászárók minősége (biztonsági besorolása, technikai paramétere) és elhelyezése. A bejárati ajtónak láthatónak kell lennie az utcáról.

A kert rendezése során törekedjenek arra, hogy a bejáratok és ablakok az utca felől láthatóak legyenek. A növényzetet úgy kell kiválasztani és a későbbiekben visszavágni, hogy azok ültetése során ne alakuljon ki úgynevezett vakfolt, illetve be nem látható hely.

Szereljen fel kültéri világítást, ami megfelelően megvilágítja az ingatlan területét!

Az élő sövények és a zárt kerítések magassága lehetőleg ne haladja meg a 90 centiméteres magasságot, mert azzal gátolja a biztonságot fokozó rálátást.

Az értékek megóvásának fokozása gyakran az elektronikai riasztóberendezések telepítésével érhető el.

Hasznos az épületen belül, szakszerűen beépített, rejtett széf elhelyezése az értékek megőrzésére.

Értéktárgyak megjelölése: gravírozással jelöltesse meg a lakásban használt műszaki eszközöket, háztartási gépeket, és vegyen fel értékeiről pontos HÁZILELTÁRT a típus, gyári szám megjelölésével. Jó megoldás az is, ha videokamerával méretarányosan rögzíti vagyontárgyait.

VIGYÁZZON ÉRTÉKEIRE!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává válna, kérjük azonnal értesítse a rendőrséget az ingyenesen hívható 107-es, illetve 112-es számon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály