Pilisborosjenő külső és belső településrészei közötti közlekedést érintő felvetés. A Bécsi út melletti vagy malomdűlő lakosainak át kell szállni ahhoz, hogy falun belül elérjék a szolgáltatásokat (iskola, óvoda, hivatal, orvos…) ez logisztikailag és anyagilag is megterhelő nekik. Kérik ennek valamilyen megoldását. Például: Pilisborosjenő Önkormányzata és a Volánbusz Zrt. között köttessen külön megállapodás pilisborosjenői buszbérletről, amivel a külső településrészek és az ófalu közötti iskolába, hivatalba, templomba, orvoshoz járás kisebb terhet jelentene a lakosoknak. (jelenleg napi 4, heti 20 buszjeggyel oldható meg az iskolába járás a külső településrészről).

VPE-KSZ: Alapvetően helyi igény, elsősorban egy, a település által megrendelt és finanszírozott helyi buszjárattal volna megoldható. Amennyiben a lakosság továbbra is a helyközi járatokat veszi igénybe átszállással, abban az esetben javasoljuk a vármegyebérlet megvásárlását, jelen technikai feltételek mellett ezen tarifatermék adhat áthidaló megoldást a problémára. Az agglomerációs munkacsoport tárgyalni fogja, más településnél is felmerült ez a kérdés.

Kérik összeegyeztetni a 218-as és 840-es számú autóbuszok menetrendjét, hogy ne egyszerre érjenek az ürömi körforgalomhoz és ezért 30 percet kelljen várni.

VOLÁNBUSZ Zrt.: A 218-as autóbusz mellett a 820-as, 821-es, 830-as és 832-es autóbuszok is megállnak a 10-es számú főúton található pilisborosjenői megállóhelyeken, így jelentős kínálat áll rendelkezésre, hogy az utasok megközelítsék Üröm, vasúti megállóhely autóbusz-megállóhelyet. Emiatt nem tartjuk indokolnak, hogy a 218-as, 840-es és 848-as autóbuszok menetrendi struktúráját az ürömi csatlakozás határozza meg.

Jó lenne, ha a MÁV visszaállítaná a közvetlen járatokat Üröm és Nyugati pu. között, de legalább a csatlakozásnál legyen jóval rövidebb a várakozás. (Jelenleg közel 20 perc mindkét irányba.). Az átszállás nélküli utazás lehetőségének visszaállítása Ürömből a Nyugatiba, talán némi menetidő növeléssel sikerül a közvetlen agglomerációban élők érdekeit is szolgáló menetrendi változtatást eszközölni. Hiszen egy esztergomi lakos számára néhány perccel előbb induló, vagy néhány perccel később érkező járat igénybevétele nem jelent olyan súlyos kellemetlenséget, mint az ürömi, pilisborosjenői és Budapest közvetlen közelében élők kirekesztettsége az átszállás nélküli utazás lehetőségéből. Különös tekintettel a kerekesszékes, babakocsis, kerékpáros közlekedők szempontjából. A korábban gyűjtött aláírások a témában az alábbi linken találhatók:
https://www.peticiok.com/signatures/atszallas_nelkul_uromrol_a_nyugatiba/

MÁV-START: Nincs lehetőség a Z72-es zónázó vonatok Ürömön történő megállítására a menetrendi struktúra és a pályakapacitás adottságai miatt.

Kérik, hogy a feltételes megálló lehetőségét vizsgálják meg azon vonatok számára, amelyek óránként kétszer átrobognak Üröm állomáson. 

MÁV-START Zrt.: Nincs lehetőség a Z72-es zónázó vonatok Ürömön történő megállítására a menetrendi struktúra és a pályakapacitás adottságai miatt.

Kérik, az éjszakai vonat menetrend meghosszabbítását, különös tekintettel a hétvégéken.

MÁV-START Zrt, VPE-KSZ.: A hétvégi éjszakai kínálatbővítés lehetőségeit és feltételeit a jövőben meg fogjuk vizsgálni.

Kérik, hogy tegyék járhatóvá az ürömi vasútállomástól felvezető rövid útszakaszt.

MÁV Zrt.: A 2 számú vasútvonal átépítése után a P+R parkoló és a vasúthoz vezető utak önkormányzati kezelésbe kerültek, utóbbiak tulajdonosa is az önkormányzat. Javasoljuk őket megkeresni.

Kérik, hogy gyakrabban járjanak az autóbuszok vagy nagyobb autóbuszokra lenne szükség a zsúfoltság megszüntetésére. Valamint legyen éjszaka is több autóbuszjárat.

VOLÁNBUSZ Zrt.: A társaságunk rendelkezésére álló utasforgalmi adatok alapján a jelenlegi menetrendi kínálat zsúfoltságmentesen kiszolgálja az általánosan felmerülő utazási igényeket, így azt társaságunk nem tartja indokoltnak. A jelenleg Budapestről 0:10 órakor induló járat kihasználtsága nem éri el azt a kritikus szintet, mely a jelenlegi menetrendi kínálat további bővítését indokolná az éjszakai órákban.

Kérik, hogy ne maradjon ki rendszeresen a hétvégi első buszjárat.

VOLÁNBUSZ Zrt.: Társaságunknak nincs tudomása arról, hogy a szóban forgó járat rendszeresen kimaradna. Az esetet csak a konkrét időpont(ok) ismeretében tudjuk kivizsgálni.

VPE-KSZ: Kérjük a járat pontos megjelölését a részletes vizsgálat érdekében.

Örömteli lenne, ha a Nyugati Pályaudvarra és onnan településükre eljutni nem csupán az átszállásmentes vasúti közlekedés segítene, hanem a vonat és az autóbusz menetrendjének összehangolása is. Kérik, hogy hangolják össze a 840, 848 autóbusz és a vonat menetrendeket.

VOLÁNBUSZ Zrt.: Tekintettel arra, hogy az M3-as metrótól közvetlen autóbuszok közlekednek Pilisborosjenőre és Ürömre, nem tartjuk indokolnak, hogy a 840-es és 848-as autóbuszok menetrendi struktúráját az ürömi vasúti csatlakozás határozza meg.

VPE-KSZ: Nincs lehetőség a Z72-es zónázó vonatok többlet megállítására a menetrendi struktúra és a pályakapacitás adottságai miatt.

Kérik, hogy tegyék alkalmassá az autóbuszokat kerékpárszállításra. (jelenleg összecsukható kerékpárt sem lehet felvinni az utastérbe!)

VOLÁNBUSZ Zrt.: Társaságunk számára kiemelt fontosságú szolgáltatásaink fejlesztése, bővítése, ennek keretein belül indult be 2021-től egyes országos autóbuszjáratokon a
kerékpárszállítási lehetőség, majd bővült ki további autóbusz-vonalakkal 2022 nyarától. A döntően rövidebb, helyközi-elővárosi forgalomban is tapasztalható, hogy lenne igény az autóbuszokon történő kerékpárszállításra, mely szolgáltatási lehetőséget folyamatosan vizsgáljuk. A szolgáltatással kapcsolatban műszaki, illetve utas- és vagyonbiztonsági szempontokat is figyelembe kell vennünk, ugyanis a belső peronrésszel rendelkező, általában alacsonypadlós, vagy alacsony belépésű autóbuszok esetében ezek a többcélú terek feladata alapvetően a babakocsis, illetve kerekesszékes utasok megfelelő, biztonságos utazási feltételeinek biztosítása, továbbá járműkihasználtság függvényében az álló utasok szállítása. Szolgáltatásaink fejlesztése során kiemelten kezeljük a kerékpár, illetve egyéb mikromobilitási eszközök szállítási lehetőségeinek vizsgálatát, azonban ezt csak a kellő alapossággal, szakmai és biztonsági előírások, szempontok figyelembevételével tervezzük a későbbiekben bevezetni.

Javasolnak egy rövidített agglomerációs vonat járat indítását, amit érdemes lenne megvizsgálni, beilleszteni a jelenlegi menetrendbe, Pilisvörösvár, Üröm, Aranyvölgy, esetleg Óbuda, Budapest Nyugati pu. között, hiszen erre a pálya adottságok megvannak.

MÁV-START Zrt, VPE-KSZ.: A felsorolt megállóhelyeket érinti az S76 viszonylatjelzésű vonat, amely Pilisvörösvár és Rákos között közlekedik. A vonatok Budapest-Nyugati pályaudvarig történő közlekedtetésére a Rákosrendező – Budapest-Nyugati (fel nem újított) vonalszakasz pályakapacitási korlátai miatt nincs lehetőség

Új útvonalakra tesznek javaslatot, melyekkel szerintük csökkenthető a 10-es út forgalma és a vonat mellett a HÉV-et is használhatnák alternatív kötöttpályás tömegközlekedésként. A 848 számú autóbusz járhatna Pilisborosjenő Bécsi út körforgalom, Vám (Üröm VÁ), régi Bécsi út, Aranyvölgy út, Pusztakúti út, Csillaghegy, Ürömi út, Rókahegyi út, Üröm központ, Pilisborosjenő buszforduló útvonalon. Az útvonal a térképen: https://drive.google.com/file/d/1x6EVvceAOkSKksIu5jiuruZD9AZEBTsV/view?usp=sharing

VOLÁNBUSZ Zrt.: Ismereteink szerint ebben a témában már megkeresték az érintett önkormányzatok a megrendelőt, így kérjük, hogy a témában a megrendelő állásfoglalása alapján történjen továbblépés.

VPE-KSZ: A kérés részletesebb vizsgálatot igényel, amelyet a közeljövőben megkezdünk.

Új útvonal javaslat: Pilisborosjenő és Üröm központjának megközelítése helyközi járattal két irányból, vonat és HÉV csatlakozással, kis méretű autóbusszal.

VOLÁNBUSZ Zrt.: Vélhetően Csillaghegy HÉV-állomás autóbuszos kiszolgálásáról van szó. Ismereteink szerint ebben a témában már megkeresték az érintett önkormányzatok a megrendelőt, így kérjük, hogy a témában a megrendelő állásfoglalása alapján történjen továbblépés.

VPE-KSZ: A kérés részletesebb vizsgálatot igényel, amelyet a közeljövőben megkezdünk.

Új útvonal javaslat: Csillaghegy HÉV – Üröm Templom tér – Pilisborosjenő Fő utca – Pilisborosjenő Híd utca – Pilisborosjenő Budai út – Üröm Dózsa György utca – Üröm körforgalom – Üröm VÁ – Aranyvölgy VÁ – Óbuda VÁ.

VOLÁNBUSZ Zrt.: Ismereteink szerint ebben a témában már megkeresték az érintett önkormányzatok a megrendelőt, így kérjük, hogy a témában a megrendelő állásfoglalása alapján történjen továbblépés.

VPE-KSZ: A kérés részletesebb vizsgálatot igényel, amelyet a közeljövőben megkezdünk.

Amennyiben Óbudán megáll majd több vonat, akkor mehet körjáratként két irányba autóbusz, Óbuda és Csillaghegy közötti szakaszt bevonva, akár PBJ pihenő állomással, elektromos töltéssel.

VOLÁNBUSZ Zrt.: Ismereteink szerint ebben a témában már megkeresték az érintett önkormányzatok a megrendelőt, így kérjük, hogy a témában a megrendelő állásfoglalása alapján történjen továbblépés.

VPE-KSZ: A kérés részletesebb vizsgálatot igényel, amelyet a közeljövőben megkezdünk.

Amennyiben Ürömön megállna sok vonat, akkor lehet a második végállomás Üröm VÁ, és így az útvonal: Csillaghegy HÉV – Üröm Templom tér – Pilisborosjenő Fő utca – Pilisborosjenő Híd utca – Pilisborosjenő Budai út – Üröm Dózsa György utca – Üröm körforgalom – Üröm VÁ. https://drive.google.com/drive/folders/1Sl4f57w3gwc05QyeS2HQnt8hJ2QFNUdU?us

VOLÁNBUSZ Zrt.: Ismereteink szerint ebben a témában már megkeresték az érintett önkormányzatok a megrendelőt, így kérjük, hogy a témában a megrendelő állásfoglalása alapján történjen továbblépés.

VPE-KSZ: A kérés részletesebb vizsgálatot igényel, amelyet a közeljövőben megkezdünk.

Pilisborosjenő és Auchan között jó lenne egy járat, ami Külső-Pilisborosjenő közlekedését is megkönnyítené a faluba és vissza:
https://drive.google.com/file/d/10jR5gqynnWg2JGv81KtoGK-iCEenHba/view?usp=sharing

VOLÁNBUSZ Zrt.: A jelzett utazási igény mértéke vélhetően nem éri el azt a szintet, mely közvetlen autóbuszjáratok közlekedtetését indokolná, Üröm, vasúti megállóhely
autóbusz-megállóhelyen pedig jelenleg is biztosított az átszállással történő utazás.

Kérik, az átszállás nélkül eljutás lehetőségét Esztergomba Pilisborosjenő ófaluból.

VOLÁNBUSZ Zrt.: A jelzett utazási igény mértéke vélhetően nem éri el azt a szintet, mely közvetlen autóbuszjáratok közlekedtetését indokolná, Üröm, vasúti megállóhely autóbusz-megállóhelyen pedig jelenleg is biztosított az átszállással történő utazás.

VPE-KSZ: Nincs lehetőség a Z72-es zónázó vonatok többlet megállítására a menetrendi struktúra és a pályakapacitás adottságai miatt.

Szeretnének közvetlen autóbuszjárat Békásmegyer – Budakalász – Szentendre településekre.

VOLÁNBUSZ Zrt.: Az érintett viszonylatban a közösségi közlekedési kiszolgálást a HÉV biztosítja.

 

Teljes dokumentum:

Összefoglaló_Pilisvörösvári_ Járás_2023-2024. évi menetrendi egyeztetéséről