Hónapra pontosan 30 éve, 1994 májusában jelent meg az első Pilisborosjenői Hírmondó. Az évforduló apropóján minden korábbi és jelenlegi szerkesztőnek, tördelőnek, cikkszerzőnek, nyomdásznak és terjesztőnek, önkéntes lektornak és fotósnak szeretném megköszönni a munkáját! Nagyon örülök neki, hogy a korábbi évfolyamok számai már mind elolvashatók az önkormányzat honlapján és az Arcanum digitális archívumában is kereshetőek. A 2019–2024-es ciklusban igyekeztünk kéthavonta írásban, nyomtatásban tudósítani arról, hogy mi történik a faluban, az önkormányzat és intézményei körül.  

A június 9-i választásokig ez az utolsó Pilisborosjenői Hírmondó, ami megjelenik. Május 6-ig tudtak regisztrálni ajánlásaik leadásával a képviselő-jelöltek és polgármester-jelöltek. Az eredményeket tudhatják a Nemzeti Választási Iroda honlapja, a valasztas.hu alapján: jelölőszervezetem, a helyi 2097 Csoport Egyesület polgármester- és képviselő-jelöltjein kívül egy független képviselő-jelölt regisztrált indulóként a 2024-es önkormányzati választásra. Az inaktivitás eléggé elgondolkodtatott, mi lehet ennek az oka?

Egyrészt, a negatív oldalon elmondható az, hogy az önkormányzatok jogkörei és pénzügyi forrásai jelentős mértékben csökkentek a korábbi évekhez képest, illetve az 5000 fő alatti települések vezetőinek törvénybe foglalt bérezése sem olyan vonzó, mint korábban lehetett. Továbbá az elmúlt 5 év a normál, megszokott ciklusoktól jelentős mértékben eltért: a választást követő világjárvánnyal, az ukrán–orosz háborúval és annak gazdasági következményeivel, a rezsiválsággal, az egekbe szökő inflációval.

Ehhez képest – a jogkörök és lehetőségek ellenére is – mindenki mindent a faluvezetéstől, leginkább a polgármestertől vár, és miután a valamivel elégedetlenek gyakrabban nyilvánítanak véleményt, mint az elégedettek, ezért a polgármester személye a legkedveltebb céltábla: nemcsak a közösségi médiában, hanem arc és név nélkül egy filctoll segítségével a legtrágárabb kritikusok is szájukra veszik, és a nehézsorsú falubelieknek ingyenesen biztosított pszichológus meglátogatása vagy a választásokra való felkészülés helyett inkább kiírják magukból frusztrációjukat, tönkrevágva egy-egy turisztikai infótáblát falunk határában. Nem csoda, hogy kevesekben merül fel a gondolat, hogy a köz szolgálatára vállalkozzanak és nem teszik ki magukat ennek, mert néha nem is egyszerű túrázás közben elmagyarázni alsós gyermekének, hogy miért gondolja, írja bárki róla, hogy egyszerre meleg, román, roma, zsidó az ember. Sőt, még egy felnőttnek is.

De legyünk inkább optimisták és nézzük a pozitív oldalát: az is lehet az oka, hogy látják a választók, az Olvasók, hogy az elmúlt 5 évben minden nehezítő körülmény ellenére kőkeményen dolgoztunk és igyekeztünk helytállni. 2019-es választási programunk értékelését megírtuk a honlapra és a Pilisborosjenői Hírmondó előző számába összefoglalva Önöknek és arra is, illetve a ciklus teljesítményére vonatkozóan is sok pozitív visszajelzést kaptunk – ezúttal nem nemzeti parki infótáblákra filcezve. Tehát az is lehet, hogy többen vannak olyanok, akik azért nem indultak el a választáson, mert látják, hogy ez kőkemény munka, sok időt és energiát igényel, egyre kevesebb a forrás, vagy nagyon-nagyon meg kell érte dolgozni, nem könnyű eredményt elérni-felmutatni, még mindig akad falunknak jócskán bonyolult jogi ügye, és bizony csökkennek a hatáskörök, az önkormányzatok autonómiája.

Mindenesetre a valasztas.hu adatait böngészve azért nem országosan egyedi a helyzetünk, sőt még a környéken sem. A pilisvörösvári és szentendrei járásban, közvetlen környékünkön Visegrád és Pilisszentkereszt van ugyanilyen helyzetben, mint mi, vagyis, hogy a meglévő polgármester és képviselőtársai jelentkeztek csak folytatásra, nincs kihívója. Piliscsaba helyzete annyiban hasonlít, hogy szintén csak egy, az előző polgármester által felkészített polgármesterjelölt indul, de ő még nem töltötte be korábban a posztot – viszont nincs más polgármesterjelölt ott sem. A két járás összesen 21 településén induló polgármesterjelöltek számát tekintve megállapítható, hogy nincs olyan település, ahol egyáltalán nincs polgármesterjelölt, 1 jelölt van 4 településen, 2 jelölt van 5 településen, 3 jelölt van 6 településen, 4 jelölt van 6 településen, 5 jelölt nincs egy településen sem, 6 jelölt van 1 településen, és olyan település szintén nincs, ahol 6-nál több polgármesterjelölt induló lenne.

Én mindenesetre mindentől függetlenül és mindent figyelembe véve is oltári büszke vagyok azokra, akikkel végigcsináltuk az elmúlt 5 évet! Hálásan köszönöm a falu építésére fordított munkájuk, idejüket és energiájukat! Akár képviselőként, akár bizottsági tagként, akár bármely intézményünkben önkéntesen vagy fizetésért lelkiismeretesen, tudásuk legjavát adva cselekedtek a faluért. Egyúttal kérem Önöket, hogy támogassák 2024. június 9-én újonnan induló, 7 fős aktív, inspiráló, energikus, ambíciózus, szakértők által támogatott, de sok témában és ügyben már tapasztalt csapatunkat, hogy egy újabb cikluson át dolgozzunk a faluért és az itt élőkért!

A steinheimi testvértelepülési kapcsolat feltámasztásán biztosan sokat fogunk dolgozni a következő években is. Ez arról jutott eszembe, hogy cikkírás közben hallom, hogy gyülekeznek a szülők a buszfordulóban, mert perceken belül megérkezik a Pilisborosjenő USC utánpótlásnevelő focicsapatunk által bérelt 50 fős busz, benne 43 lelkes helyi focistával. Ugyanis testvértelepülésünktől Steinheimbe kaptak meghívást, hogy vegyenek részt egy testvértelepülési utánpótlás focitornán német, magyar és francia részvétellel. Nagyon köszönöm Holger Weise polgármester úrnak, Gudio Rieberger képviselő úrnak és Peter Adlernek, a helyi sportklub vezetőjének és minden szervezőnek fiataljaink, a pilisborosjenői delegáció szívélyes vendéglátását! Colombelles, Pilisborosjenő és Steinheim am Albuch legjobbjai ugyanis nemcsak első komoly nemzetközi focitornájukon vehettek részt, himnusszal, zászlókkal, bevonuló zenével, hanem megnézhették a stuttgarti Mercedes Múzeumot, egy közeli aquaparkot, illetve a helyi meteoritkráter múzeumot is. Örömmel informálisan kérdezték már, hogy októberben várhatják-e falunk delegációját, hogy közösen ötletelve találjuk ki, hogy mi mindenre lehet még alkalmas a 21. században, az EU-ban létező testvértelepülési kapcsolatunk.  

Ehhez és ettől függetlenül is egész bizonyosan át kell állnunk az egyéb források keresésére, a közvetlen uniós források felhasználására falunk fejlesztésében. Csak és kizárólag a 10 éve megállapított mértékű helyi adóbevételekre vagy állami támogatásokra várva nem tudjuk olyan mértékben fejleszteni a falut, amilyen mértékben erre szükség lenne, amilyen mértékben az itt élők igénylik, amilyen mértékben a változó klíma- és gazdasági helyzet azt igényli. Nagyon jó hír és biztató kezdet ezen a téren, hogy az első két beadott, jelentős részben uniós finanszírozású (80%) Szlovák-Magyar Interreg pályázatunk nyert és várhatóan az újság terjesztése alatt kötjük meg a támogatási szerződést a támogatóval és partnereinkkel. A pályázat tartalmáról Antonovits Bence tanácsnok írt az újság későbbi oldalain. A nyertes pályázatok megvalósítása mellett folytatnunk kell a partnerkeresést, a pályázatok előkészítését, hogy képesek legyünk falunk fejlesztésére minél több helyről pénzügyi forrásokat bevonzani. Ezért nagyon meg kell dolgozni előre, ami meglehetősen nehezen induló, sok türelmet és szerencsét is igénylő munka. 

A következő időszakban dolgozunk tovább a már megkezdett, folyamatban lévő projektek méltó befejezésén. Elindult a bővített, modernizált óvodai konyha, de még a 3 csoportszobás bővítés befejezése előttünk áll. Május végéig átadjuk a pilisborosjenői Pálos Parkot, a Faluház patakhozzáféréssel rendelkező intézményi parkját, melynek első építési szakasza egy füvesítéssel zárult a héten. Az utak javítására kapott belügyminisztériumi források felhasználását készítjük elő. Úthibákat javítunk és zöldterületet kaszálunk, készülünk a ballagásokra, az első jenői bábfesztiválra.

A választások után felálló új faluvezetés 2024 októberétől lép a megelőző csapat helyébe. Addig rendezzük és archíváljuk az előző ciklus anyagait, lezárjuk a lezárható folyó ügyeket. Az új, Önök által megválasztott képviselőtársakkal pedig a nyarat és az ősz elejét felhasználva átbeszéljük, hogy miben szeretnénk változtatni a következő években, illetve gazdasági, vagyis ciklusprogramot készítünk, amelyet az elmúlt években zajló több száz órányi fogadóórán kapott információk, kérések, illetve a sok száz véleményt nyilvánító e-mail, visszajelzés és tematikus fórumokon, közmeghallgatásokon kapott lakossági észrevételek befolyásolnak majd.

Kívánok mindenkinek nyugodt, a lehető legpihenősebb nyarat! Pihenjék ki a tanév fáradalmait a fiatalok, a tanárok, a szülők és az idősek is. Jöjjenek JazzFesztre, Bábfesztiválra és túrázzanak, tapasztaljanak, kertészkedjenek és töltsék fel kamráikat a kiskertből, a környékbeli termelőktől – sőt az éléskamra mellett a fáskamrát is, hogy minél több ideje legyen kiszáradni télire a tüzifának.

És menjenek el szavazni június 9-én: önkormányzati, vármegyei, nemzetiségi és európai parlamenti választások is lesznek! Az Önök szavazata is befolyásolja, hogy kik képviselik a lakosságot az uniós, a vármegyei és a helyi döntéshozatali szinteken. Köszönöm a választások lebonyolításán dolgozó kollégáknak és falubeli önkénteseknek a munkáját, hogy mindent megtesznek, hogy rendben és precízen bonyolítsuk le helyben a választásokat.

 

Bizalmukat, támogatásukat köszönve, a hivatal és a képviselő-testület nevében.

 

Tömöri Balázs

polgármester