A vérszilvafa kisméretű, levelükkel is diszítő, gyakori utcafa, melynek azonban a koronáját az ültetés utáni első három évben alakítani szükséges ahhoz, hogy ne bokorrá, hanem törzses fává alakuljon. Sajnos a Papi földeken a legtöbb fánál kiamaradt a törzsön lévő hajtások eltávolítása, melyek visszafogták a növekedésben a sarjakat. Így a vérszilvafák esetenként inkább széles bokrok lettek, melyek nagy részt foglalnak el az utak űrszelvényéből, néhol akadályozva a nagyobb gépjárművek – a szolgáltató jelzése szerint a kukásautó – közlekedését is. Alájuk parkolni sem lehet helytakarékosan, sőt a közvilágítást is kitakarja. Ezért a gondnokság munkatársai a hét folyamán – a március 26-i ágszállításhoz igazodva és a helyi lakosokkal egyeztetve – alakító metszést hajt rajtuk végre, mely után sebkezelés is történik.

A legfelső kép a rosszul metszett vérszilvákat mutatja a Márton Áron utcában, az e sorok feletti kép pedig egy kertészet képe arról, hogy jól metsze hogyan nézhetnének most ki. Ezt az állapotot már nem lehet utólag elérni, de az útra való benövést kordában kell tartani, ami erőteljes beavatkozást igényel.

Őszi látkép a falura az Apor Vilmos utcából, melyen jól látható a vérszilvafák bokrosdása a telepítés után elmaradt metszés miatt.