Középpontban a Pilis, a világ közepe – Pilisborosjenő is bemutatkozott

Csodálatos rendezvényt szervezett Pilisszántó Önkormányzata, hogy bemutassa a Pilis környéki települések kincseit. A május 28-án megrendezett első Pilis Expo egész nap érdekesebbnél érdekesebb előadásokkal, gyerek- és felnőtt programokkal, kiállítási standokkal várta az érdeklődőket, akik érkeztek is szép számmal.

Minden kiállító standon kincseket fedezhettünk fel. Megtudtuk, hogy van Kesztölcön pálos kolostorrom, és csodálatos ékszerek, horgolt kézműves termékek készülnek a városban. Beszélgetve Csobánkáról megismertük lakossága sokszínűségét, megtudhattuk, hogy az iskolája egy rövid, szomorú megszűnés után újraéled, és egyre több gyermek születik. A falu határában a felújított kastélyépületben Böjte Csaba gyermekei találnak menedéket. Pilisszentkereszt csodás tájékoztató anyaggal érkezett, amelyet máskor az ottani művelődési ház mutat be, és egy nemrégiben született könyvvel, amely bemutatja Pilis – szentkereszt kincseit, jelenét és múltját, a barlangoktól a remek cukrászdáig. Piliscsaba alpolgármestere rengeteget mesélt a település mindennapjairól, aktív hagyományőrző életéről, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem épületeinek sorsáról, amelyeket új tervekkel hasznosítanak majd. Pilisvörösvárról igazi finom helyi kalácsot kóstolhattunk, csodás filmeket nézhettünk a város mindennapjairól és egy nagyon szép régi sváb népviseletben is gyönyörködhettünk.

A rendezvény több helyszínen zajlott igazán színes programokkal. A csarnok mellett – amely más rendezvényeknek is rendszeresen helyet ad, csodálatos kilátással a környező tájra – folyamatosan hallgathattunk előadásokat a Pilis spirituális erejéről, az itt megtalálható növényekről, állatokról. A vadállománnyal kapcsolatos tudnivalókat két előadó olyan szórakoztatóan mesélte el, hogy minden korosztály örömmel és kacagva hallgatta. A Pilisi Parkerdő munkatársai rengeteg fontos információval látták el az odaérkezőket, de hallhattunk túrabeszámolókat, előadásokat a pilisi barlangokról és vadmacskákról, a lovasterápiáról, vagy éppen az erdei gombák, vadvirágok világáról. És sok finomságot is megkóstolhatott bárki, a környék házi készítésű termékeit, az ízes sajtokat, borokat, az erdő kincseiből készült termékeket. A zene és a művészet sem maradt ki, hiszen a színpadon a Portéka Színpad, az Alma együttes, a nap lezárásaként pedig Anna and the Barbies is fellépett. Az egész napot végigkísérte a polgármesterasszony, Csicsmanczai Tamásné Éva kedves és lelkes lénye és McMenemy Márk profi moderációja.

Pilisborosjenő kiállítási standján elsősorban azt a sokszínűséget szerettük volna megmutatni, amelyet a falu képvisel alkotó és természeti kincseivel, kreatív energiájával. A teljesség igénye nélkül szerettünk volna hidat képezni a falu sokoldalú múltja és még sokoldalúbb jelene között. Ezért kiállítottuk a svábság háromszáz évére emlékeztető relikviákat a Német Nemzetiségi Önkormányzat és Perlinger Györgyi jóvoltából. Bemutattuk a csodálatos faluszéli levendulamező – amely immár Pilisborosjenő egyik látványossága és színfoltja – termékeit, a lovaglás és lovasterápia jelenének pillanatait. Szellemi és vizuális, részben fizikai táplálékot nyújtottak a falu utcáiról készült régi képek, Csíkszentmihályi Réka textíliái és ékszerei, Takáts Zoltán kovácsoltvas csodái, Szegedi Katalin mesebeli képei, Wrábel Kata csokoládéi, Korom Bea szappanjai, Lukáts Kata kerámiái, a MoreLight Candle gyertyái, az Olivaműhely termékei. A kivetített fotókon a falu értékeit láthatták a standunkra látogatók, a környék természeti csodáinak bemutatása képekben és szövegben Nevelős Zoltán jóvoltából készült. Természetesen nem lehet mindent felsorolni, amit Pilisborosjenő nyújt, de ízelítőt adtunk belőle és mi is megismerkedhettünk a környező települések saját csodáival.

Beszélgetve a többi település kiállítóival, igazán csodálatos ez a pilisi energia, ami kézzel fogható volt ezen a rendezvényen, mi jelenlévők mindenesetre így éreztük.

Köszönjük Pilisszántó Önkormányzatának, hogy – ahogy mondani szokták – mertek nagyot álmodni és egy ilyen szép rendezvényt hoztak létre hagyományteremtő céllal. Reméljük, lesz folytatás!

Máté Krisztina