„Olyan összetett, integrált rendszereket kell kiépítenünk, amelyek a víz elvezetése helyett annak megtartására törekednek. Ebben segítségünkre vannak a természetalapú megoldások, amelyekből több sikeres megoldás került megvalósításra a LIFE-MICACC projekt keretein belül Magyarországon. További nagy előnye ezeknek a megoldásoknak, hogy párhuzamosan több problémát képesek kezelni, miközben számos járulékos hasznuk van. Ha képesek volnánk országosan kiterjeszteni ezeket a jó gyakorlatokat, érdekeltté téve a helyi lakosságot az eredmények fenntartásában, akkor nagy lépést tennénk előre hazánk víz- és élelmiszerbiztonságát illetően, miközben klímaadaptációs képességünk is növekedne.” (masfelfok.hu)

Szeretnénk csatlakozni a LIFE-MICACC programhoz bármilyen lehetséges módon, mivel településünket egyszerre érinti az óriási lezúduló víz és a vízhiány állapota, ezért csütörtökön Antonovits Bence és Frivaldszky Bernadett az egyik mintatelepülésen, Püspökszilágyon járt, ahol más önkormányzatok képviselőivel együtt megismerték az ottani rendszert és felvették a kapcsolatot a Belügyminisztérium illetékeseivel is.

„Mit tehetünk, hogy ne egyszerre zúduljon le a víz? – a domb- és hegyvidéki falvak esete

Hazánk domb- és hegyvidéki falvai gyakran szenvednek a heves zivatarok, felhőszakadások miatt kialakuló villámárvizektől. A hirtelen kialakult árhullámmal lezúduló víz és hordalék jelentős talajlehordáshoz vezethet és kárt okozhat az épületállományban. A Pest megyei Püspökszilágy például 2-3 évente jelentkező rekord szintű villámárvizeket tapasztalt az utóbbi évtizedekben, ami korábban nem volt jellemző. Az időszakos víztöbblet ellenére a település alacsonyabban fekvő részei nyáron gyakran küzdenek vízhiánnyal, ami a mezőgazdaságot, az ökoszisztémát és a talajvízkészletet is hátrányosan érinti.

Ezen szélsőségek ellensúlyozására egy integrált természetes vízmegtartó rendszert alakítottak ki, mely a felső vízgyűjtőn visszatartja a többletvizet és hordalékot mielőtt az elérné az épített környezetet. A vízmosásokban és a Szilágyi-patakban fából épített hordalékfogó műtárgyakat (fenékküszöb) építettek ki, hogy az így megtartott vízmennyiség a magasabban fekvő termőföldek és erdők vízellátását javíthassa.

Az alsó vízgyűjtőn, a Szilágyi-patak árterének egy részén az árvíz és hordalék befogadására és tárolására alkalmas vizes élőhelyet és tórendszert alakítottak ki. Így az épített környezetet és a szántókat megóvják az elöntéstől, és a természetes vízmegtartásnak köszönhetően nem folyik el az értékes víz, ami egyben az aszálykockázatot is csökkenti. A püspökszilágyi megoldások átvehető jó gyakorlatként szolgálhatnak a hasonló problémákkal küzdő domb- és hegyvidéki falvak számára is.” (masfelfok.hu)

További tájékozódáshoz: https://masfelfok.hu/2021/06/14/tul-sok-es-tul-keves-viz-hogyan-alkalmazkodjunk-az-egyre-szelsosegesebb-eghajlathoz/

LIFE-MICACC projekt honlapja: https://vizmegtartomegoldasok.bm.hu/hu

Püspökszilágyról bővebben:
https://soundcloud.com/puespoekszilagyi-videok/life-riport-puspokszilagy?fbclid=IwAR2rpQthlN9JyRyew27Agyde4TV8vVLK6qGq9AdrhRY__DjA94bzOu88Duo