2020. március 4-én Magyarországon is megjelent az új koronavírus. Mivel a közbeszédben és főleg a közösségi oldalakon sok félrevezető információ is terjed, összegyűjtöttük azokat a honlapokat és telefonszámokat, amelyek hiteles, hatósági tájékoztatást adnak a helyzetről.

Internetes források a koronavírus-helyzetről

Kormányzati tájékoztató honlap: https://koronavirus.gov.hu/

Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapja:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus

Ingyenesen hívható zöldszámok

Az NNK ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében. A hét minden napján 24 órában elérhető lakossági információs vonalak az alábbiak:

06-80-277-455

06-80-277-456

Internetes csalásokról szóló tájékoztató

A koronavírus megjelenése óta új számítógépes bűnözői módszer is megjelent. A felhasználók járvánnyal kapcsolatos kíváncsiságát kihasználva, a csalók e-maileken keresztül próbálnak adathalász tevékenységet, illetve zsarolóvírus-kampányt folytatni és megtéveszteni a felhasználókat, vagy káros kódokat juttatni eszközeikre. Erről részletesebb tájékoztatás a Nemzeti Kibervédelmi Intézet honlapján olvasható:

https://nki.gov.hu/figyelmeztetesek/tajekoztatas/tajekoztatas-koronavirus-fertozessel-osszefuggesben-terjesztett-spam-levelek-kapcsan/

Az Önkormányzat az esetleges koronavírus-járvány kialakulására történő felkészülésre vonatkozó teendők ügyében felvette a kapcsolatot az Országos Tisztifőorvossal és a katasztrófavédelmi főigazgatóval, illetve az illetékes Szentendrei Járási Hivatal Népegészségügyi Osztályával, ahol a népegészségügyi feladatkörben eljáró kollégák a helyi sajátosságokat figyelembe véve tudnak segítséget nyújtani nekünk.

Néhány hasznos tanács

Az új koronavírus-fertőzés terjedése miatt az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlást tett közzé arról, hogy milyen alapvető szabályok betartásával csökkenthető a fertőzésveszély.

Tisztálkodással és az egymás közötti érintkezéssel kapcsolatos ajánlások

Néhány egyszerű higiénés szabály betartásával jelentősen csökkentheti az esélyét annak, hogy elkapja a fertőzést. Igaz ez nemcsak az új koronavírusra, hanem a szezonális influenzára is, hiszen mindkét betegségnél hasonló a fertőződés útja.

  • Mosson gyakran kezet, lehetőleg szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!
  • Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére. Szellőztessen gyakran, fogyasszon elegendő vitamint, mozogjon rendszeresen a szabadban.
  • Tüsszentés és köhögés esetén használjon papírzsebkendőt, azt azonnal dobja ki a szemetesbe, majd alaposan mosson kezet.
  • Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját.
  • A megszokott érintkezési, üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.
  • Lázzal járó betegség esetén telefonon jelentkezzen orvosánál, számoljon be a tüneteiről, illetve ha a közelmúltban külföldön járt, akkor arról is. Ne menjen el személyesen a váróterembe, rendelőbe, ha új koronavírus-fertőzéssel érintett területen járt vagy onnan érkezett.
  • Kerülje el az élő vagy levágott állatokat forgalmazó piacokat olyan helyeken, ahol az új koronavírus járványt okozott.
  • Ne fogyasszon nyers vagy nem megfelelően hőkezelt, állati eredetű élelmiszert.

Az arcmaszk használata önmagában nem előzi meg a fertőzést, azonban ha igazoltan megbetegedett, akkor abban biztosan segít a viselése, hogy ne terjessze a vírust egy-egy tüsszentéssel vagy köhögéssel. Amikor beteget ápol, szintén csökkentheti a fertőződés kockázatát, ha viseli az egészségügyi maszkot.

Utazással kapcsolatos ajánlások

Az új koronavírus-fertőzésre tekintettel gondolja át utazással kapcsolatos szokásait, terveit. Utazás előtt – az aktuális közlekedési helyzeten, a szállás, és egyéb lehetőségeken felül – tájékozódjon arról, hogy az adott helyen megjelent-e az új koronavírus.

Tömöri Balázs

polgármester