A Deutschklub, melyet Gröschl György és felesége, Gröschl Györgyné Götz Mária – Mici néni 1982-ben alapított a sváb ének-zenei kultúra, a hagyományok megőrzésének, ápolásának célkitűzésével, az idén ünnepli működésének 40 éves jubileumát.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Zrt., mint támogató pályázatot hirdetett nemzetiségi civil szervezetek 2022. évi költségvetési támogatására. A pályázat célja a nemzetiségek önazonosságának megőrzése, az anyanyelvük, hagyományaik, szellemi és tárgyi emlékeik ápolását szolgáló célok megvalósítása.

A Deutschklub erre a kiírásra sikeresen pályázott, és 300.000Ft összeget nyert CD hanganyag és kottafüzet készítésére.

A klub 2022. június 11-én szombaton délután tartja a Sváb Tájházban a 40 éves jubileumi ünnepségét, a falubúcsúval egybekötött hagyományőrző német kórus-és néptánctalálkozó rendezvényét, melyre már most szeretettel hív minden kedves érdeklődőt.

Az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület (EMNÖSZ) 2018. november 4-én tartotta Szigetszentmiklóson a 19. Északi Régió Német Nemzetiségi Kulturális Gálaműsorát, melynek keretében a Deutschklub és Reichardt Ferenc úr – korábbi harmónikásunk – átvehették a „Für das Ungarndeutschtum der Region Nord”, a „Az Északi Régió Németségéért” című kitüntetést.

A Deutschklub továbbra is örömmel hív és vár minden énekelni vágyó, a német identitást, kultúrát kedvelő személyt.

Perlinger Györgyi
elnök