Német nemzetiségi nyugdíjas délután

November utolsó szombatján ismét megrendezésre került a sváb önkormányzat hagyományos nyugdíjas délutánja. Az elmúlt évek kényszerű kihagyásai után, ez külön örömet jelentett. Péter atya adventre hangoló szavait az első gyertya meggyújtása követte. Óvodásaink elbűvölő műsorát Eszter néni betanításával lelkesen megtapsoltuk, azután Gabi néni másodikosai mutattak be egy nagyon kedves betlehemest. A Deutschklub kórusa vidám dalokból összeállított műsorát a Falvai házaspár polkája zárta le. A hagyományos vendéglátás alkalmat adott egy kis csevegésre. Köszönjük mindenkinek a műsort és a részvételt!

Adventi koncert

Advent 3. vasárnapján, az esti mise után csodálatos koncerten vehettünk részt, a budakalászi Lustige Schwaben kórus jóvoltából. Meghívott vendégként, a Weindorfer Singkreis / Weindorfer Schwaben – Pilisborosjenői Svábok lépett fel. A koncert után a kalászi sváb közösség forralt borral, teával és házi készítésű süteménnyel várta a látogatókat, igazi karácsonyi hangulatot varázsolva a templomkertbe.

Szent János napi boráldás

2022. december 26-án a szentmise után templomunkban Wilheim Péter atya megáldotta helyi borászaink és mások által hozott borokat. Ezt követően a Sváb Tájházban Perlinger Györgyi a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte az érdeklődőket. Borosgazdáink finom boraikat dió, sajt és bejgli kíséretében kínálták kóstolásra a megjelenteknek. A bor tiszteletet érdemel, hiszen a gazda egész éven át gondozza szőlőjét, figyeli annak fejlődését összefüggésben az időjárással. A munkálatok folyamán a gazda szinte meghajol a tőke előtt, az meg jó és szép terméssel hálálja meg a gondoskodást. Így kerül poharunkba finom, nemes, tiszta minőségi bor, és válik élvezetessé. Büszkék vagyunk borászainkra, köszönjük, hogy elfogadták az NNÖ meghívását erre a hagyományos Szent János napi boráldásra, és végezetül örömmel koccinthattunk az ún. János áldással. Sok sikert kívánunk nekik!

Nemzetiségi Hét

A Nemzetiségi Hét apropójánv 2023. január 17-én ismét élettel telt meg a Tájház. Nagycsoportos óvodásaink jöttek el megtekinteni a kiállításunkat, – és a sok okos kérdésből és válaszból ítélve –  élénk érdeklődéssel. Köszönjük a pedagógusoknak, hogy megteremtették ezt a szép hagyományt!

Magyarországi Németek elhurcolásának emléknapja

2023. január 19-én Perlinger Györgyi és Kiss Béla a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében gyertyagyújtással emlékezett meg a Svábok elhurcolásának emléknapjáról.