November végén részt vettünk az Észak-magyarországi Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület Északi Régió gáláján, majd decemberben ismét megrendezte a Német Nemzetiségi Önkormányzat a sváb nyugdíjasok délutánja hagyományos rendezvényét az óvodások, iskolások és a dalkör fellépésével színesítve. Az NNÖ, a Deutschklub helyi művészekkel közösen szép karácsonyi templomi koncerttel kedveskedett falunk lakosainak. A Falukarácsonyon német és magyar adventi dalokkal vettünk részt. Az NNÖ az óvoda és az iskola részére a szükséges oktató anyagok beszerzéséhez anyagi támogatást biztosított. Január 19-e a magyarországi németek elhurcolásának emléknapja. Perlinger Györgyi és Kiss Béla a Német Nemzetiségi Önkormányzat nevében gyertyagyújtással emlékezett a Kitelepítési emlékműnél az áldozatokra.

Az állandó és ünnepi rendezvényeink mellett új eseményekkel kívánjuk gazdagítani az előttünk álló évet. Tavasszal szeretnénk újraindítani a közkedvelt sütő-főző klubot. A svábok betelepítésének 300. évfordulója alkalmából számos helyen folytatódnak a megemlékezések. Ehhez méltón kiállítást tervezünk régi fotókból, többféle eseményre történő visszaemlékezésekből, melyet egybekötünk a „Kitelepítés 78” emléknappal. Iskolásaink számára tematikusan kívánjuk bemutatni, élővé tenni az évszakokhoz és ünnepekhez kötődő hagyományokat. Az első ilyen esemény a „tollfosztás” lesz, mely téli időben történt. A Sublót vásár, mely mindig szépen látogatott, ismét megrendezésre kerül. A Weindorfer Spätlese tánccsoport idén is folytatja működését. 

2024. június 9-én lesznek a nemzetiségi választások. Az erre való felkészülés már elkezdődött. A közénk és a munkába bevonni kívánt egyénekkel a megbeszélések, egyeztetések folyamatban vannak a német nemzetiségi képviselő jelölt állításról. Részletes információval a későbbiekben szolgálunk. 

Falunk rendezvényein továbbra is aktívan kívánunk részt venni. Tervben van egy „Nektek mesélek” c. egy-egy órás kötetlen beszélgető klub indítása havi egyszeri alkalommal a Sváb Tájházban, ahova mindenkit örömmel hívunk és várunk, térítésmentesen.  A „Stammtisch”/ Törzsasztal létrehozásának lehetőségén is gondolkodunk. Amennyiben pályázati lehetőség nyílik egy pilisborosjenői német nemzetiségi tanösvény létrehozására, interaktív táblák kihelyezésére, melyeken keresztül az idelátogatók megismerhetik falunk kultúráját, szőlészetét, zenei értékeit, természeti kincseit stb., azon részt kívánunk venni. Steinheim am  Albuch és Pilisborosjenő között kialakult testvérvárosi kapcsolat erősítését, fejlődését továbbra is támogatjuk.

Pilisborosjenő Német Nemzetiségi Önkormányzata és a Deutschklub-Weindorfer Singkreis nevében kívánok minden kedves falubeli lakosnak boldog, sikeres és együttműködő 2024-es évet.

Perlinger Györgyi

NNÖ elnök, Deutschklub elnök