Pilisborosjenő új önkormányzatának eddigi tevékenysége és eredményei

A választások óta eltelt bő félévnyi időben intenzív munka folyt az önkormányzatnál, aminek már egyértelműen látszanak az eredményei. A sok munka mellett sajnos a szükségesnél kevesebb idő és energia jutott az elért eredmények bemutatására, a kapcsolódó háttérinformációk megosztására. Ezen adósságunkat törlesztendő készült ez az oldal, ahol csokorba gyűjtve, témák szerint rendezve megtalálhatók lesznek az önkormányzat projektjei és az elért eredmények. Kellemes böngészést kívánunk!

Infrastruktúrális fejlesztések

A közvilágítást LED-esre cseréltük, ami 53%-al kevesebb energiát fogyaszt. A döntést még az előző testület hozta meg a döntést, de a szerződés és a kivitelezés már 2020-ban történt. Sikeres tárgyalások eredményeképpen az első változatból kimaradt cca 150 lámpatest is kapott LED-es változatot.

Az MLSZ által kiírt pályázaton sikerrel szerepeltünk, sőt a szokásos 30%-os önrész helyett 10% önrésszel épül a szabványos kisméretű focipálya. A pálya körbe lesz kerítve, és reflektorok biztosítják, hogy a rövid nappalos őszi-téli időszakban is jól használható legyen. A sikeres pályázat elkészítésében és a szervező munkában  helyi civil önkéntesek jelentős segítséget nyújtottak, amit ezúton is köszönünk.

Átgondolva és gazdasági számításokkal alátámasztva úgy döntöttünk, hogy külső vállalkozó igénybe vétele helyett a jövőben saját kátyúzó berendezéssel oldjuk meg a falu útjainak karbantartását. A kátyúzást a Falugondnokság ütemezetten, jelenleg is végzi, az első tapasztalatok nagyon jók. El fog tartani egy ideig, míg  falu temérdek kátyúját sikerül kijavítani, de idővel el szeretnénk jutni odáig, hogy a frissen keletkező kátyúk a lehető legrövidebb időn belül kijavításra kerüljenek.

Környezetvédelem

Levegőminőség mérő eszköz működik az önkormányzaton, mely folyamatosan, valós időben méri a finompor szennyeződést, és továbbítja egy nemzetközi hálózatra. A műszer beszerzése és üzemeltetése a környezetvédelemért elkötelezett képviselőtársunk, Antonovits Bence érdeme. A műszer által mért adatok itt tekinthetők meg: https://maps.sensor.community/#13/47.6063/18.9941

Új, nagy teljesítményű benzinmotoros ágdaráló berendezést vettünk, és lakossági ágdaráló szolgáltatást indítottunk önköltségi áron. Ezzel párhuzamosan korlátoztuk a zöldhulladék égetést. Bízunk benne, hogy erőfeszítéseinknek hála falunk az év nagyobb részében füstmentessé válik.

Pilisborosjenő kitakarítása

Megkezdtük a közterületeken és önkormányzati tulajdonú telkeken lévő hulladékhegyek elszállítását. Ennek keretében elvitettük a Levendulás előtti zöldhulladékos-gyökeres kupacot, eltakarítottuk az útépítések során otthogyott építési törmeléket, megkezdtük a Trunk-telep melletti önkormányzati telken felhalmozott sittkupacok elszállíttatását.

Közterületfelügyelőnk megkapta az illegálisan közterületen tárolt autók eltávolításához szükséges hardver eszközt, melyet 2018 óta kért. Számos autóroncs mostanra elszállításra került, és folyamatosan végezzük jelenleg is.

A Falugondnokság fejlesztése

Számos önkormányzati, gondnoksági feladat, mint az idősek szállítása, a szociális ebédkihordás, a gondnokságon dolgozók és munkaeszközeik munkavégzés helyszínére történő kiszállítása nem oldható meg autó nélkül. Egyelőre három használt, jó állapotú személyautó beszerzésével orvosoltuk ezt a problémát: kettőt kedvezményes áron Buzás Istvántól, egyet adományként Tömöri Balázstól kapott a falu. Rövid távú terveink között szerepel egy saját billenős kisteherautó beszerzése és egy 9 fős kisbusz is, amelyre pályázati úton szeretnénk szert tenni.

Új láncfűrész, fűkasza, Forgó Szilárd felajánlásának köszönhetően egy kézi benzinmotoros hómaró is beszerzésre került. Saját kátyúzógéppel végezzük a kátyúzást, melynek utánfutójával a kisebb szállítási feladatokat is meg tudjuk oldani.