A héten néhány ügyben történt előrelépés, igyekszem címszavakban összefoglalni. Elég mozgalmas hét volt, remélem nem hagyok ki semmi fontosat!

GARANCIÁLIS ÚTJAVÍTÁSOK A TEMETŐ UTCÁBAN:
A Temető utca átadás-átvétele megtörtént, miután a kivitelező kijavította garanciálisan az általunk kifogásolt hibákat. Így elindulhat ennek az utcának a forgalombahelyezési eljárása, ami feltétele a konszolidációs pénzekből feltételesen elismert költségek elfogadásának.

EGÉSZSÉGHÁZ TETŐTERÉNEK BEÉPÍTÉSRE PÁLYÁZTUNK:
A Magyar Falu Program ‘Orvosi rendelők fejlesztése’ alprogramjában az Egészségház tetőterének beépítésére és felvezető lépcső kialakítására, valamint orvosi, védőnői eszközök beszerzésére pályáztunk. Ha sikerül, újabb helyben elérhető egészségügyi szolgáltatásokkal bővülhet az Egészségház!

SZENNYVÍZTELEP SORON KÍVÜLI TISZTÍTÁSA:
Sikerrel sürgettük a DMRV-t, hogy a fölösiszap tározó tisztítását soron kívül elvégezze, mert az eredményes ‘Maradj Otthon!’ kampány miatt megnövekedett lakossági szennyvízmennyiség olyan problémákat okozott, ami elszennyezte a patakot! A rövidtávú megoldáshoz hozzájárultak az érintett ürömi lakosok is, akik telefonhívásaikkal, leveleikkel jelezték a problémát nekünk és a DMRV-nek is, amit nagyon köszönünk! A cég vezetésével tárgyalásokat kezdeményezünk a középtávú és megnyugtató megoldás érdekében. Köszönjük, ha mindenki takarékosan bánik a vízzel!

ISKOLAI ZEBRA: TÖBB KOMOLY TAPASZTALT PÁLYÁZÓ A BUSZÖBÖL ÁTHELYEZÉSRE
Nyílt ajánlattételi fehívásunkon több komoly, tapasztalt, szakmaiságáról ismert cég pályázott, aminek nagyon örültünk. Jövő hétfőn szerződünk a nyertes céggel, s indul az iskolai zebraépítés utolsó fázisa, a buszöböl áthelyezése, a járdák átalakítása és a megfelelő felfestések elkészítése,

IDEIGLENES BUSZMEGÁLLÓ a FLUART ELŐTT:
A Falugondnokság munkatársai a Volánbusz forgalomtechnikai munkatársainak előzetes információi alapján előkészítették a 840-es busz ideiglenes megállójának előírt lelépő dobogóját. Köszönet a Fluart cégnek, hogy felajánlották a cég munkatársai által parkolásra használt területet az ideiglenes, a buszöböl áthelyezéséig használni tervezett megálló kialakítására. Készen várjuk, hogy a jövő héten az Operatív Törzs engedélyezi/előírja-e az iskolai ügyeletet. Az ideiglenes buszmegálló forgalomba állítása jövő hét közepére várható.

RÉGI ISKOLA HASZNOSÍTÁSA:
– Elkezdtük az épület állagmegóvását szolgáló munkálatok megrendelését, helyi vállalkozó már több ponton kijavította a tető beázását, a munkálatok folytatódnak.
– A héten szerződést kötöttünk a régi iskola épületének részleges bérbeadásáról a Waldorf iskolai kezdeményezőivel. A szerződést jövő héten feltöltjük a pilisborosjeno.hu oldalra. Májusban nemcsak az önkormányzat által megrendelt állagmegóvási tevékenység, hanem az általuk megrendelt munkálatok is megkezdődnek.
– Az épület bérlőivel május első hetében sorra felvesszük a kapcsolatot és egyesével átbeszéljük a fentiek miatt bekövetkező változásokat, hogy mindenki tudja mire számíthat bérleménye kapcsán a közeljövőben.
– Elkezdődött a Faluház részek fejlesztését célzó Magyar Falu Program pályázat (közösségi tér ki-/átalakítás és foglalkoztatás pályázat) előkészítése, mely az épület állapotát, kiadási lehetőségeit és a művelődési ház és könyvtár átköltözését is segítheti. Egyelőre az épület terveinek összegyűjtésénél és az épület problémáinak áttekintésénél tartunk, de nem hagyjuk ki ezt a lehetőséget, hogy külső forrásokat kapjunk erre a célra.

SPORTPÁLYÁK:
– Megnyertük az MLSZ kedvezményes focipályaépítési pályázatát és elkezdődött a focipálya építésének előkészítése. Első ütemben a műfű és granulátumának elszállítása, illetve a vízelvezetés technikai megtervezése megkezdődött.
– Továbbjutottunk a Magyar Kézilabda Szövetség tornaterem/tornaszoba felújítás, illetve szabadtéri kézilabdapálya építés pályázatán. Ha bárkinek van egy szabad imája vagy pozitív gondolata, akkor kérem szorítson, hogy iskolánk tanulóinak sportolási lehetőségi javulhassanak!
– Országgyűlési képviselőnk gratulált a héten az iskola „A” típusú tornaterem építése pályázatához, melyhez állítása szerint a héten a kormányzat pénzügyi forrásokat is biztosított, amit ezúton is köszönünk és alig várjuk, hogy elkezdődjön a munka a suli körül!

FALU LEZÁRÁSA:
Harmadik hétvégén kaptak lehetőséget a polgármesterek, hogy akár korlátozzák településeiken a lakosság szabad mozgását. Körzeti megbízott rendőrünk, Apáti Szabolcs, közterületfelügyelőnk és polgárőrségünk tagjainak segítségével harmadik hétvégén vezettünk be korlátozásokat Pilisborosjenőn – nagy köszönet segítségükért!
Mindhárom alkalommal szórólapon informáltuk az idelátogatókat a korlátozásokról. Első hétvégén nem engedtünk be nem helybeli lakost, második hétvégén a fenti parkoló kapacitásához kapcsolt 30 autónyi kirándulót engedtünk be, a többieket kértük, hogy máshol kiránduljanak – a mázlisták még pilisborosjenői hűtőmágnest is kaptak. Most hétvégén már olyan szórólapot kapnak a kirándulni idelátogatók, amin a friss határozat mellett alternatív kirándulási útvonalon, túraútvonalat ajánlunk azoknak, akiket pechükre 30 autó már megelőzött.

SEGÍTÉS KORONAVÍRUS-ÜGYBEN:
– Továbbra is segítjük az időseket, a karanténba kényszerülőket, a segítségre szorulókat vásárlással, ügyintézéssel, keresztrejtvénnyel, maszkokkal és pár napja háziorvosunk dr. Kovács Levente és a pilisborosjenői koronavírus koordinációs csoport orvosainak ajánlásával egy-egy pulzoximétert is tudunk adni olyanoknak, akik kérnek ilyet.
– Lehetőségünkhöz mérten segítjük a koronavírus gazdasági károsultjait. Ideiglenes munkát kínálunk azoknak, akiknek több most a szabadidejük és jól jön bármilyen anyagi segítség és/vagy szívesen segítenének a falu szebbé tételében! Jelentkezés Komlós Tibor alpolgármesternél. Csökkentettük az önkormányzati helyiségek bérleti díjait azoknál, akiket leginkább érintettek a koronavírus ügyében hozott korlátozások. Támogatjuk a magánbölcsődéket, hogy túl tudják élni a veszélyhelyzet következményeit.

Jó hétvégét mindenkinek!