Tömöri Balázs polgármester jegyzete

Bár magam még felszínesen sem foglalkoztam eddig asztrológiával, nemrégiben egy kedves falubelitől kaptam az alábbi információt. Ezek szerint 2021 a Bivaly Éve, amelyet a felelősségvállalás, a kemény munka, a kitartás, a szervezettség, az elszántság és az érdemek jellemeznek.

Függetlenül attól, hogy hiszünk-e az asztrológiában: ezekre bizony mind nagy szükség lesz idén! Az érdem pedig az Önöké lesz, akik türelemmel kivárják és segítik a fejlesztéseket, a változásokat. Egy év múlva közösen visszatekintünk, hogy mi alakult e jóslatoknak megfelelően. Annyi súlyos ügy van folyamatban, hogy remélem 2021-ben minél többet megnyugtatóan sikerül lezárni. Ha kívánhatnék polgármesterként és apaként is, azt hiszem, hogy több fontos megoldandó helyi ügy mellett most mégis azt kívánnám első helyen, hogy mihamarabb jöjjön el végre valahára a koronavírus világjárvány és veszélyhelyzet vége.

Idén az új uniós 7 éves pénzügyi ciklus és a 2022-es országgyűlési választások miatt is pályázati dömping várható, amit feltétlen szeretnénk kihasználni. Belügyminisztériumi és Magyar Falu Program keretek között már megjelentek pályázatok, amelyeknél nem, vagy csekély mértékű önrész szükséges. Miután a legtöbb célra már tavaly elkészítettük a szükséges fejlesztések tervét, arra számítok, hogy ezért valamivel könnyebb lesz ezeket beadni. Mivel közben a korábbi nyertes pályázatokat is határidőre meg kell valósítani, a pályázás és a győztes pályázatok megvalósítása összességében jelentős feladatmennyiség, ami viszont szűkös forrásaink miatt semmivel sem helyettesíthető, feltétlen megoldandó kihívás.

Ezúton gratulálok Marton Ferencnek és családjának, ugyanis házuk helyi védett épületté nyilvánítási kérelmüket ellenszavazat nélkül támogatta a Településkép-védelmi Tervtanács és a képviselők is. A kőről-kőre újrarakott Marton-házról sokan gondolták, hogy védett építészeti emlék, de valójában 2021. február közepén lett az. A kérelem fő oka, hogy a ház teteje méltó módon újulhasson meg egy helyi védettséget élvező épületek tulajdonosai számára kiírt népi építészeti támogatás révén.

Helyi védelemre bármely épület esetében Ön is tehet javaslatot. Várjuk indoklással alátámasztott javaslatát a foepitesz@pilisborosjeno.hu e-mail-címen!

Az elmúlt napokban végre sikerült az iskolai buszöblöt és a gyalogátkelőt megnyitni a lakosság számára. Egy végleges festékkel történő burkolati jel felfestése még hátravan, de mind a Pest Megyei Közút, mind a Kormányhivatal közlekedési hatósága engedélyezte a megnyitást, addig is, amíg a tavaszi időjárás mellett megvalósul a végső felfestés. Köszönjük a türelmüket, amivel kivárták, hogy csak szabályosan elkészített és szabályos megvalósulási dokumentációval, hatósági engedélyek és nyilatkozatok birtokában adjuk át a kivilágított gyalogátkelőt és a megnagyobbított, átalakított buszöblöt! Az egész folyamatot a közeljövőben kiértékeljük és levonjuk a tanulságokat. Várhatóan változtatunk az ajánlattételi felhívásainkon, a kivitelezői szerződésen és a kivitelező választási folyamaton is. Annak érdekében, hogy színvonalasan, de sokkal gyorsabban készüljenek el beruházásaink.

Félig tele vagy félig üres? – a fakivágások kapcsán ez a kérdés merült fel bennem olvasva, hallva a lakossági észrevételeket. Több megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy erdőirtást tapasztalt a falu környéki, Kis-Kevély alatti erdőkben a sűrűn kiránduló lakosság és mintha nem erről egyeztettünk volna 2020 őszén a Pilisi Parkerdő és a Duna-Ipoly Nemzeti Park vezetőivel. A koronavírus őszi hulláma megakadályozta, hogy már tavaly decemberben, a Pilisi Bioszféra Rezervátum fórumán a tervezett hármas szerződést kössük meg a természetvédelmet, az erdőgazdálkodást, a fenntartható turizmust érintő kérdésekről. De továbbra is igaz, amit szeptember végén az örökerdő téma legnagyobb hazai szakértője, dr. Csépányi Péter, a Pilisi Parkerdő erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettese ígért: a falu közvetlen közelében lévő erdőrészletekben körülbelül 25 hektáron, örökerdő üzemmódú kísérleti területet alakítanak ki, melynek előkészítését év végén a Pilisi Parkerdő szakemberei megkezdték.

A véghasználatra váró erdőrészletek kitermelésének jelentős részét pedig évekkel, sőt egyes erdőrészletek kitermelését évtizedekkel elhalasztották. A januárban, a Kis-Kevély aljában kisebb erdőrészletekben tapasztalt véghasználat sokszorosát állították le vagy ütemezték át a Nagy-Kevély aljában lévő erdőrészletek tekintetében. Emlékeztetőül: eddig a falu környéki erdők döntő része a vágásos üzemmódban volt, ahhoz képest a megállapodás alapján és folyamatos erdőborítás szempontjából nézve feltétlen jelentős pozitív elmozdulás történik idén.

Az embernek szinte már hiánybetegségei alakulnak ki a közösségi rendezvények, személyes találkozások, ünnepek elmaradása miatt

Több pilisborosjenői lakostól kaptam levelet a tüzijátékok teljes tilalmát kérve. Miután a kormány a koronavírus veszélyhelyzet okán a pirotechnikai eszközök közterületről történő indítását megtiltotta, ezért reméltük, hogy nem alakul ki olyan helyzet, ami miatt a helyi lakosoknak panaszlevél írásával kell tölteni az új esztendő első napját. Köszönöm a visszajelzéseket, a képviselő testület 2021-es munkatervébe javaslom felvenni a kérdést, tárgyalni fogjuk idén, és jóval december előtt egyértelmű döntés fog születni a kérdésben.

A hivatal pénzügyi vezetőjének közreműködésével, a képviselőkkel többször alaposan átbeszélve, megalkottuk a 2021-es költségvetést. Jegyzőnkkel, dr. Horti Istvánnal olyan módszert dolgoztak ki, amelynek segítségével 2021-ben honlapunkon jobban nyomon követhető lesz a költségvetés alakulása.

Idén több olyan esemény is elképzelhető, amely a falu vagyonát akár jelentősen növeli, de lehetnek olyan pénzügyi kihívások, fizetési kötelezettségek és kényszerek, amelyekre költenünk kell. Az egyik ilyen például a Várvölgyben és az oda vezető út mentén lévő ingatlanok esetében – a korábbi vezetés által – történt építési jog megvonás, ami miatt az önkormányzattal szemben merültek fel kártalanítási igények. Ezekkel kapcsolatban igyekszünk a lehető legkedvezőbb feltételek mellett megállapodni a földtulajdonosokkal, de a végleges lezárás időigényes és nem egyszerű folyamat.

Jön viszont a tavasz, és az átoltottság szintjének remélt, gyors emelkedését követően mielőbb jönnie kell az újranyitásnak, mert a társas lénynek, az embernek szinte már hiánybetegségei alakulnak ki a közösségi rendezvények, személyes találkozások, ünnepek elmaradása miatt. Itt az idő, hogy közösségi tereink megteljenek újra élettel, megismerjék a Művelődési Ház és Könyvtár megújult csapatát, együtt mehessünk akár színházba, koncertre, fürdőbe, jógára, zumbára, társasjáték klubba vagy beülhessünk egy kávéra a Kiskevélybe!

Tömöri Balázs