Visszatekintve most csak a november közepétől zajló Karácsony- és évvége váró nyilvános eseményekre, úgy hogy éreztem, hogy igencsak pezsgő év végét zártunk Pilisborosjenőn. És egészen biztosan nem minden hír jutott el hozzám, így az alábbi összefoglalás nem teljes: sem az összes esemény tekintetében, sem ezek megvalósításban főszerepet játszó önkéntesek személyét illetően sem – ezúton is elnézést, ha olyan is kimarad az alábbi visszatekintésből, akinek oroszlánrésze volt bármelyik esemény tervezésében, megvalósításában.

– Új, napi izgalmakat hozó, kreatívitásra és bekapcsolódásra, egymás odafigyelésre és falufelfedezésre egyaránt teret adó, érdekes eseménnyel bővült a karácsonyvárás Pilisborosjenőn. Adventi ablakdíszítés és ablakvadászat: Kővári-Antal Veronika koordinálásában, amit ezúton köszönök!

– Jenői Adventet sokan szervezték, de Medvecki Réka, György Péter és Buzás István főkoordinálása nélkül biztosan nem lett volna ilyen szuper.

– Adventi megakoszorú: Sági Kati nélkül nem lett volna egyszerre ilyen szép és tartós

– Adventi Jászollal kapcsolatos nehézségek legyűrését Bozsódi Bori fogta össze és sokan segítették az elkészültét – jövőre biztos nem dohos pincében tároljuk a kellékeket, helyi művészek bevonásával újítjuk fel és még hamarabb elkészül

– Az erdei Mikulásnak Frankné Csonka Írisz segített Pilisborosjenőre találni – sok kisgyerekes család örömére.

– A térség szerintem legszebb közös falu-karácsonyfája Aczél Kati, Bozsódi Bori,Buzás István,Kara Fruzsina, Molnár András, Varga Anikó és díszkészítő önkéntesek további sokasága nélkül nem ilyen szemet gyönyörködtető módon valósult volna meg

– A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat által koordinált és szervezett, több hétvégén több környékbeli nagyáruházban megvalósult tartós élelmiszeradomány gyűjtés majd osztás kapcsán nagy köszönet Ludasi Évának és Rafai Józsefné Erzsébetnek, a Nyugdíjasklub tagjainak és más gyűjtést segítő önkénteseknek, valamint Heves László, Lisztner Gábor és Windisch László logisztikai segítségnyújtásáért.

– Csányi Márti népszerűsítésében és a bekapcsolódók figyelmességének hála további személyre szabott cipősdoboz meglepetés ajándékok tették boldogabbá, emlékezetesebbé a Karácsonyt falunk nehézsorsú, egyedülálló lakosainak!

– Jótékonysági kulturális esemény volt a decemberi pilisborosjenői Mága-koncert, ahol a belépő helyett adományokkal segítették a nézők a jenői nehézsorsúakat: Köszönet a főszervező-koordinátor Nevelős Forgács Ildima munkájáért.

– Ezen az eseménytől a művész úr felajánlásaként közel 180 ajándék jegyet kaptunk a Puskás Arénában ma megrendezésre kerülő Újévi Mága-koncertre, itt a jegyosztásban Csuhai Mária, Révész Marika, Perlinger Györgyi segítségét köszönjük!

– Rászorulók számára decemberi tüzifa-osztás: a falugondnokság munkatársain túl hálásan köszönjük Temesi Csaba és Lisztner Gábor kiszállításban nyújtott többszöri segítségét és többek kapcsolódó logisztikai és eszközökkel kapcsolatos felajánlásait!

– Hála a 2097 Csoport Egyesület informatikusainak a gyors és egyszerű online karácsonyi adománygyűjtési lehetőségért és az azon keresztül adományozó falubelieknek, tevékenységükkel szintén a Családsegítő Szolgálat nehézsorsúakat támogató lehetőségei bővültek

– Szépkorúak évvégi élelmiszer-utalványának osztására önkéntesek szervezését elsősorban a Madaras-családnak köszönjük; január 2-től folytatjuk a 2020. január 31-ig a helyi Coopban felhasználható vásárlási utalványok kiosztását minden olyan helyi 70 éven felüli falubelinek, akihez az önkéntesek még nem jutottak el decemberben.

– Falukarácsony: Frankné Csonka Írisz figyelmes főszervezésének csúcspontja talán a 4 falubeli kórus által falutörténelmi módon közösen, együtt elénekelt, illetve Kővári Eszter Sára Pelzer Ferenc által kísért karácsonyi dalai voltak.

– Szaloncukor-kommandó ismét többek szívét megdobogtatta a kerítésre akasztott figyelmességével

Iskolánk és óvodánk gyerekcsoportjai és az őket felkészítő pedagógusok, a faluban működő kórusok, az önkéntes tűzoltók és polgárőrök, katolikus plébánosunk és református tiszteletesünk, körzeti megbízott rendőrünk és a hivatali, valamint a falugondnoksági dolgozók, a Hajnali Sörfőzők, Kiskevély-söröző finomságai, Tóth Laciék forralt bora, Szentmártoni Péter felajánlott húsai és sok-sok falubeli lelkes önkéntes munkája nélkül ez november-decemberi időszak egészen bizonyosan nem lett volna ilyen szép, aktív és örömteli!

Mindezek persze csak kiegészítették a Német Nemzetiségi Önkormányzat, a helyi intézmények és egyesületek, civil és egyházi szervezetek szokásos saját karácsonyi, évvégi műsorait, ünnepléseit, együttléteit – úgyhogy azt gondolom: igazán pezsgő másfél hónapot zártunk!

Több gyereknek leginkább persze a havazás, és a FaluKarácsony tervezett programjából a szakadó eső miatt elmaradt óriás máglya hiányzott – és jövőre sem számíthatunk kevésbé szeszélyes időre

Bár jövőre sokkal korábban neki tudunk állni a szervezésnek és reméljük, hogy a falu még szélesebb rétegeihez el tud jutni minden szolidaritási kezdeményezés, ünnepi rendezvény, esemény híre; megköszönöm, ha megírják a véleményüket, észrevételüket az évvégi, Karácsonyváró eseményekkel kapcsolatban nekem emailben. Minden építő jellegű, jószándékú észrevételnek örülök és igyekszünk azokat beépíteni, felhasználni a 2020-as évvégi események szervezésénél! Email: polgarmester[KUKAC]pilisborosjeno.hu

Mindenkinek köszönöm a munkáját, akármekkora tevékenységgel járult hozzá ehhez az időszakhoz! Remélem kipihenték magukat a téli szünetben, újratöltötték az “akkumulátoraikat”, mert úgy vélem, hogy hasonlóan izgalmas új esztendő vár ránk!

Békés, Boldog Új Évet kívánok mindenki pilisborosjenőinek!
Legyen részük egészségben, örömökben, barátságban, szeretetben, lelkesítő eseményekben és sikerekben egyaránt!
Ha lehet, akkor legalább annyiban, mint 2019-ben volt!

Tömöri Balázs