Nagy előrelépésként élem meg, hogy január 1-től hárman is fixen dolgozunk a hivatal jegyzői-polgármesteri emeleti szobájában: dr. Horti István jegyző, Komlós Tibor alpolgármester és én. Már az első héten nagyon érezhető volt, hogy sokkal több ügyre, teendőre marad érdemi időm. Persze így sem pár nap lesz, mire rendeződnek a sorok, de most nagyot léptünk előre, alakul. Törekedtünk arra, hogy mindhármunk fogadóórája eltérő időpontban és napszakban legyen, hogy ez se legyen akadálya a személyes ügyintézésnek.

Komlós Tibor

Az elmúlt pár napban új jegyzőnket próbáltam összeismertetni azokkal, akik adott témákban képbe hozzák minél hamarabb, hogy átlásson évtizedes, elmérgesedett pereskedésektől kezdve rendeleteinkig, helyi sajátosságokig minél több dolgot, ügyet. Elsők között talán leginkább azokat, amikről kiderült, hogy SOS, fontos-sürgős ügyek.
Az elmúlt egy hétben többször ettük együtt a Kiskevély Söröző napi ebédmenüjét, ami az étkezésen túl a falu lakosságával való mielőbbi ismerkedést is szolgálta, illetve akár spontán fogadóórának is tekinthető volt. Jegyzőnk máris meghívást kapott felújítás alatt álló parasztház megtekintésre, helyi üzletbe, tornaórára, de Zsákfalvi szerkesztőségi taggal, nyugdíjas klub tagjaival, lazaréti telektulajdonosokkal is tudott ismerkedni.

A Komlós Tibor vezette Falugondnokság munkatársai életveszélyes, illetve a Papi-földek áramellátására veszélyes fákat gallyaztak a héten. Igen, köztük azt is, amit tavaly Stampf Ede bácsinak ígértem (ő látható a csatolt fotón a Kevélyek lábánál egy 60 évvel ezelőtti kaszáláskor Baranya Mártonnal, Bitter Istvánnal, Dékány Jánossal), aki régóta igyekszik felhívni a figyelmet a veszélyes helyzetre. Hétvégén, vasárnap fogjuk tudni összeszedni a gallyakat és levágott ágakat. Nehezítés, hogy gyakorlatilag semmilyen értelmes önkormányzati járművet nem örököltünk, két működés- és mozgásképtelen matuzsálemet leszámítva. Az 1971-es évjárat borban lehet, hogy jó, az örökölt Mercedesnél már nem annyira. Ugyan tavaly még használatban volt, de úgy tűnik, hogy a kampányutak építésében végleg kilehelte lelkét. Pedig nagyon sokszor kellene legalább egy kisteherautó a Falugondnokságnak! Csak a héten a szociális tűzifa kiszállításához, a Téglagyári útra, Malomdűlőre szánt súlykorlátozásos táblák és a kihelyezésükhöz szükséges építőanyagok szállításához, a gallyak összetakarításához, járdák érdemi síkosságmentesítéséhez, utak kisebb javításaihoz, vízelvezető árkok takarításához már hasznos lett volna, úgyhogy beindult a gondolkodás a lehetőségekről.

Csonka Írisz a Művelődési Házban kezdett dolgozni és az Egészségház várótermében, illetve a hivatal ajtaján lévő LED tévéken látható hirdetések és eseménymeghívók neki köszönhetők.

Az Egészségházról jut eszembe, hogy nagyon örülök a helyi egészségügyi szolgáltatások bővülésének! Ősz óta dr. Andrónyi Kristóf ortopéd rendelésének elindulása az első ilyen, aki tegnap kezdte meg első rendelését. Remélem sok embernek jelent nagy segítséget, hogy helyben színvonalas orvosi ellátást kap. Azon dolgozunk, hogy a szolgáltatások köre a jövőben még tovább bővüljön! Legaktuálisabb talán a Bécsi úti – Téglagyári úti – Malomdűlői településrészek orvosi ellátásának kérdése, ahová nehezebb is kijutnia a többnyire teltházas váróteremmel dolgozó háziorvosunknak, illetve az Ófaluba bejutni is nehezebb. Jó volna, ha ott tudnánk találni egy olyan ingatlant, ahol akár társadalmi összefogással kialakítható lenne egy kis váróterem és rendelő. A külső településrész bizottságban, a humán bizottságban is volt már róla szó, elkezdtük a keresést. Köszönöm, ha konkrét javaslat esetén megkeresnek ebben az ügyben!

Ma megyek először egy pilisi polgármesterekből álló egyesület (Pilisi KÖTET Egyesület) találkozójára, ahol ahol az újak bemutatkozása után a 10-es út lesz a fő téma. Kíváncsi vagyok, hogy melyik polgármesternek mi jut majd erről eszébe, én a 10-es út mentén élők meglévő életkörülményeinek sürgős javítása, fejlesztése mellett az új M10-es építésének gyorsítását célzó közös fellépést tartanám nagyon fontosnak, ezért emelek szót.

Tavaly ilyenkor már nagyban készültem (legalább mentálisan tutti) a Kevély Körüli Körözésre. Nagy meglepetés és még nagyobb élmény volt nekem a 2019-es esemény, úgyhogy idén nem hagynám ki semmiképpen: családilag indulunk és tavalyhoz hasonlóan ellenőrző pontnál is vállaltam önkéntesmunkát szombaton. Érdemes legalább beleszagolni a hangulatba, figyelni a monitorokon, hogy ki mikor melyik ellenőrzési pontra érkezik, körözni a Kevély körül falubeliekkel és a rendezvényre más településekről ideérkezőkkel együtt. A bevételt a rendezők az iskola fejlesztésére ajánlották fel: szabadtéri színpad építésére, illetve a zebra és a Szajkó utca felől megnyitásra kerülő gyalogos bejárat építésére költheti majd a suli. Mindenkit bíztatok, hogy jöjjön el, nagy élmény lesz!

Fotók:
1. Fehérváry Ferenc, MTVA Archívum
https://archivum.mtva.hu/…/MTI-FOTO-L0ZkNm5mTXVEYkZDeW9OWEV…
2. dr. Horti István, jegyző – forrás: RadioOrient
3. Komlós Tibor alpolgármester, fotó: Kádár Viktor
4. dr. Andrónyi Kristóf, ortopéd orvos – forrás: uzsoki.hu
5. Kevély Körüli Körözés plakát, készítette Kádár Viktor, esemény: https://www.facebook.com/events/475131913137823/

Tömöri Balázs