Pont 5 hete történt meg az átadás-átvétel Küller Jánossal, falunk korábbi polgármesterével. Olvasom, hogy több helyen az országban október 13 óta is küzdenek valamilyen csontvázzal, nem kívánatos örökséggel, amit elődjük hátrahagyott. Nálunk sincs másként, ahogy már korábban írtam róla, sőt a novemberi Zsákfalvi Riporterben megjelent interjút valaki megküldte az index-nek, akik fel is hívtak ennek kapcsán. A konszolidációs pályázati elszámolás ügyben ugyan több nagyon fontos lépés történt, de még nincs megoldás, nincs happy end. De találkoztunk az ózdi műszaki ellenőrrel, aki önmagát és utas ügyeink nem ismeretét leplezte le. Találkoztunk az egyik kivitelező, a Térkőgép Kft ügyvezetőjével, akitől még sok papírt, szerződést, dokumentumot remélünk. Illetve megküldtünk egy jópár kérdésből álló levelet Küller Jánosnak, hogy azok megválaszolásával segítse a pályázatokkal való elszámolás esélyét. Ugyan nem volt Pilisborosjenőn, de jelezte, hogy a napokban írásban várhatjuk tőle a választ, ami remélhetőleg nagy segítség lesz. Illetve levélben fordultunk a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkárához, hogy kérjük: adjon lehetőséget az ügy(ek) személyes bemutatására. Reméljük ad.
Nyilván több településen vannak elképesztő csontvázak, forró ügyek és biztos, hogy az sem egyedi teljesen, hogy egyszerre távozik a hivatal felsővezetése: korábbi polgármester, jegyző, megbízott gazdasági vezető. Nem irigylem a többieket, más települések vezetőségét sem ezért, mert nem könnyű helyzet. Hálásan megköszönöm, ha álláshirdetéseinket megosztják, terjesztik, mert szükségünk van szakemberekre, lelkes csapattagokra, akik viszik a hivatal jogi ügyeit vagy éppen az időseknek az ebédet!

De most nem erről szeretnék elsősorban írni, annyi minden egyéb is van.

A tél, Karácsony előtt kiemelten fontos, hogy fel tudjuk készíteni, segíteni tudjuk rászoruló embertársainkat. Minél kevésbé szóljon a nélkülözésről, az aggodalomról, az éhezésről, a fagyoskodásról. Meglepődnének, hogy milyen sokan örülnének egy-egy tartós élelmiszer csomagnak, pár köbméter fának, rezsihozzájáruláshoz! Figyeljünk egymásra!

 • A Falugondnokságon Komlós Tibor koordinálásával szociális tüzifát aprítunk és egy konténerbe tároljuk, hogy jól égjen és a lehető legkevésbé legyen nedves. A hivatalban egy erre rendszeresített űrlapon lehet szociális tüzifát igényelni azoknak, akik igazolják rászorultságukat. Fel is aprítjuk nekik, csak el kell jönniük érte, ha tudnak. Ha nem, akkor is meg fogjuk oldani, hogy kiszállítsuk nekik, mégha ez a része már nem is kötelező önkormányzati feladat, de természetesen egy igénylőt sem hagyunk tüzifa nélkül télire. Nagyon szeretném, ha a jövőben át tudnánk állni egy másfajta működésre ezen a téren is, s nem utolsó pillanatban lenne felvágva. hasogatva a tüzifa, hanem mondjuk egy-két évvel korábban és akkor sokkal jobban kiszárad, jobban ég (kétszeres fűtőérték egységnyi fatömegre) és kisebb légszennyezéssel jár, mint a friss, vizes fa égetése. Lesem a pályázatokat, hogy miből lehetne tárolót, raktárat építeni, mert a felhasogatott fának viszont nagyobb a helyigénye.
 • Jótékonysági koncertet szervezünk Mága Zoltán fellépésével december 13-án este 7-től a templomban. A jegybevételből célzottan azokat támogatnánk a Családsegítőn keresztül, akiknek gondot okoz a téli időszakban megnövekedő rezsi számlák kifizetése, Nagyon fontos, hogy figyeljünk és segítsük egymást, ha csak tehetjük – erre egy jótékonysági koncert kifejezetten jó eszköz, hiszen az adakozó is kap valamit, nevezetesen egy templomi koncertet.
 • Szeretnénk segíteni a Családsegítőt abban, hogy minél több tartós élelmiszeradományt tudjanak gyűjteni és szétosztani a helyi háztartásoknak, családoknak. Korábban frekventált, nagy forgalmú szupermarketekben tudták gyűjteni a borosjenői önkéntesek a felajánlott tartós élelmiszert és akár 150 háztartásba is eljutott belőle csomag. Az elmúlt hétvégén, november 22-23-24-én egy újpesti Tescoban Nyugdíjasklubunk elszánt tagjai és más helyi önkéntes hősök erőfeszítése ellenére is érezhetően kevesebb adományt sikerült gyűjteni. Leginkább a helyszínen múlott, ahogy hallottam, de mindenképpen nagyon köszönjük az önkéntesek erőfeszítéseit, a Családsegítőnek a szervezést! Annak érdekében azonban, hogy érdemben, megnyugtatóan, minél hosszabb ideig kitartó módon tudjunk segíteni az érintett családoknak, december 7-8-án a budakalászi Auchan áruházban is sikerült Ludasi Évának élelmiszeradomány-gyűjtési lehetőséget kapnia. KERESSÜK azokat az aktív, jól és szívesen beszélő önkénteseket, akik akár megszólítják és egy mondatban elmondják, hogy kinek és mit gyűjtenek, hogyan segíthetnek az Auchan vásárlói és fontos, hogy a kezükbe nyomnak egy szórólapot, amin rajta vagy, hogy kinek és mit gyűjtenek. 90%-ban olyan tartós élelmiszer vagy tisztasági cikk adományt szoktak venni az emberek, ami a papírra van írva. És azokat, akik reggel kiviszik őket az Auchanba és visszahozzák a remélhetőleg hatalmas adományhegyekkel este. FONTOS: Jelentkezni lehet mielőbb, de lehetőség szerint még a héten: bozsodiborbala@gmail.com emailcímen Bozsódi Borinál. Tavaly már én is beszálltam, eléggé sok sikerélményt is jelentett a sok kapott tartós élelmiszer, úgyhogy december 7-én megint besegítek magam is, csatlakozzon, aki ráér!*
 • Ha valaki a fenti módok egyikén sem tud segíteni, de nagyon szívesen hozzájárulna valahogy, akkor jó, ha tudja: tartós élelmiszer, tisztasági szerek, édesség helyben, a Családsegítőben is leadhatók: hétfőn és szerdán 9-16-ig, pénteken 13-16-ig fogadják az adományokat! Akár a katolikus mise végén a templomban is leadható.
 • Csányi Márti doktornő idén is koordinálja a cipősdoboznyi ajándékozást, ami nagyszerű alkalom, hogy anonim módon adjunk ajándokot magányos, egyedülálló helyieknek, (nem is csak) időseknek, akiknek úgy tudjuk, gondoljuk, hogy nemcsak jólesne nekik a figyelmesség, hanem még valójában jól is jön a cipősdoboz tartalma. Aki részt venne vagy segítene Mártinak ezügyben, írjon neki emailt és jelentkezzen nála: csanyimarti@vipmail.hu

Falugondnokság hírek:

 • az idősek ebédjének kiszállítása mellett jelenleg a szociális tüzifa aprítása viszi el a fő kapacitásokat. Nagy János ugrott be bokatöréssel kórházban felépülő Judit falugondnok helyett. Ezúton is jobbulást, Judit! A hulladékos helyzetre ezek mellett a fontos idénymunkák mellett Károly és János próbálnak legalább kétnaponta elegendő időt fordítani. Sajnos többször tapasztaltuk az elmúlt hetekben (is), hogy saját, otthoni háztartási hulladékukat páran közterületen lévő kukákba dobják. Gyakran nagyobb dobozokat, amiktől egy-egy köztéri kuka szinte azonnal megtelik és pár óra alatt máris azt tapasztaljuk, hogy folyik ki a kukából a szemét – fújja szét a szél, viszik a varjak. Jó volna, ha mindenki a saját kukáját töltené elsősorban és nem a közöset vagy másét. És tapossák előtte laposra, hogy ne az üres dobozok miatt csorduljon túl a kuka!
 • A szelektív hulladékokkal kapcsolatos bejelentésekkel, kérdésekkel érdemes a Zöld Bicskéhez fordulni. Így tettünk mi is, nemrég Antonovits Bence tette közzé válaszukat arra a kérdésre, hogy mikor viszik el a szelektíven gyűjtött, közterületre hasznosítás céljából különválasztva, nylonzacskókban kitett hulladékot. A következő napokban több hulladékos céget is megkeresünk, illetve település vezetőivel beszélünk arról, hogy nekik milyen tapasztalataik vannak a hulladékos közszolgáltató cégekkel kapcsolatban. Mert január 1-el lejár a Zöld Bicske – Pilisborosjenő szerződése.
 • Elkezdjük körbejárni a zöldhulladék kezelő telep létrehozását is. A következő 10 napban biztosan kapunk újabb információkat, több hulladékos cég vezetőjével, stratégiai vezetőjével cserélünk tapasztalatokat e témáról.
 • Nemsokára fénydíszeket teszünk ki legalább a faluközpontban, jelenleg ellenőrizzük mindegyik működését.
 • A napi dolgok mellett egy valódi leltár készítése zajlik a Falugondnokságon.

A Hivatal az elmúlt hetekben sürgősen be kellett kapcsolódni a napi ügymenetbe és felvenni a fonalat:

 • a háromnegyed éve nem működő hivatali riasztó újraélesztésével
 • a hivatali zűrös telefonos rendszer sürgős kezelésével
 • az ügyfélszolgálat nyitvatartási idejének némi lecsökkentésében az iktatási és egyéb adminisztratív feladatok elvégzése érdekében
 • hivatali dolgozók képzése az önkormányzati ASP-rendszert használata kapcsán
 • Idősek ürömi szállításának szervezésével kapcsolatban
 • Rózsa utca tetején, a Szent Donát utca elágazásában lévő éles kanyar beszakadásával
 • a fővárosi szennyvízhálózathoz való csatlakozás tudnivalóival
 • a 10-es útról bevezetni tervezett ipartelepi bekötőúttal
 • nyertes bölcsődeépítési pályázat megvalósításával
 • Pálos Ösvényen nevű szelídturizmus fejlesztéséről szóló Pilisszentlászló önkormányzatával közös pályázat megvalósításával
 • hivatali csoportok irattározásával kapcsolatos igény kezelésével
 • közterületen, gyalogosforgalmat a 10-es útnál akadályozó parkoló autó elszállíttatásával
 • téli síkosságmentesítés szerződéssel
 • fel nem használt, nyertes pályázatból visszamaradó pénzek visszafizetésével,
 • éves pénzügyi zárással
 • műfüves focipálya pályázattal kapcsolatosan,
 • futó álláshirdetések népszerűsítésével kapcsolatban
 • adóbefizetések és elmaradások összesítésével
 • iskolai zebrához szükséges közvilágításfejlesztés kiírásával
 • Fluart – önkormányzat telekcserével
 • Pilis Bioszféra Rezervátum éves ülése kapcsán
 • közútra sárfelhordás jogi helyzetéről és megoldási lehetőségeiről
 • Lazaréti és más fejlesztési területeket érintő egyes jogi ügyekben
 • közép-cseh testvérfalu lehetőség ügyében
 • 1977-es önkormányzati (sajnos) roncsautó kezelésében
 • munkaszerződések felülvizsgálatában
 • GDPR-megfeleltetés témájában
 • védőnői álláshirdetés és -interjúk kapcsán
 • önkormányzati bérlemények (szerződés, bérlet- és rezsifizetés) szomorú helyzetével kapcsolatban.

Hogy csak pár példát említsek és a fogadóórán felmerülő sok-sok témát és az utakkal kapcsolatos problémákat most még nem is említem.

Ezekről egyesével lehetne és fogok hosszabban írni, beszámolni.
Most csak a legfrissebb és talán legkellemetlenebb friss “rácsodálkozást” osztanám meg azzal, aki idáig kitartott az olvasásban: mintegy 5 hétnek kellett eltelnie ahhoz, hogy kiderüljön: nincs is már bedugott asztali vonalas telefon a korábbi polgármesteri asztalnál, (én nem is tudtam, hogy volt) és így hiába kapcsolja a bejövő hívásokat ötödik hete a földszinti ügyfélszolgálatról Laci a korábban működő mellékre…. Ő sem tudta, hogy nem csörög, én sem tudtam, hogy hívást kapcsolt…
Nem tudom azt mondani, hogy több ilyesmi, hasonló helyzet nem adódhat még, de el kell ismerni, hogy ezt erősen elbénáztuk! Minderre akkor jöttünk rá, mikor éppen hétvégére a honlap és hivatali email működtetésében kulcs tárhelyszolgálatási szerződés is lejárt!

Ezúton kérek elnézést mindenkitől, aki próbált vonalas telefonon elérni és nem sikerült! Ezen a mobilszámon fognak tudni elérni napközben: 06-30-467-71-78, akit éppen nem tudok felvenni, igyekszem visszahívni!

Az új honlapon pedig tervezünk online módon foglalni időpontot, hogy ne kelljen még telefonálni se emiatt.

Tömöri Balázs