Rövid összefoglaló a hivatal körül történtekről – megint volt miről:

Felhőszakadás volt a héten. Nem is egyszer, többször. Nem is akármilyen, hanem olyan, ami az egész országban gondot okozott, van ahol már emberéleteket is követelt, ugyanis rövid idő alatt többszöröse zúdult le annak a víznek, ami ilyenkor egész hónapban szokásos. Minket így érintett:

  • A teljesen újjáépített Tücsök utca gond nélkül, jól teljesített, viszont a szántóföldről a termőréteg felső része továbbra is lefolyik, az áteresznek is jól működött, a szikkasztóárkokat viszont megtöltötte és a 10-es útra jutott a hordalék. Vis maior pályázat szűkös kereteiből elvégzett tavalyelőtti munkánk nem tudja helyettesíteni a Bécsi út mellől hiányzó, beépített árokrendszert, ami korábban védte a közutat.
  • A Kossuth téri új áteresz – és egyébként majd’ mindegyik – is eltömődött, de a nagyobb eső ellenére is kevesebb hordalékot hozott a vihar a Kossuth térre, mint eddig.
  • A VEKOP pályázat keretében zajló Kövesbérci úti építkezés és a játszótér felé vezető járda immáron ötödször mosódott le. 
  • Óvoda: a héten az évekkel ezelőtt nagyon szerencsétlenül mélyre épített óvoda öt év alatt harmadszor ázott el. Most az éppen jelenlévők megfeszített munkájának köszönhetően a csoportszobákba nem tört be a víz. Ebben sokat segített az első vízbetöréskor pár éve Komlós Tibor mostani alpolgármester által javasolt és odaszervezett, homokkal töltött tömlők is. Takács Árpi gondnok rövid cikkben foglalta össze gondolatait a témában, melyre csak azt tudom mondani, hogy sokkal felkészültebbnek kell lennie a rendszeresen vihar sújtotta intézményeknek és magánlakásoknak is: igenis, hogy kell legyen saját elképzelés, terv, eszköz és anyag az ilyen helyzetekre, ezek ott legyenek és álljanak rendelkezésre helyben, melynek beszerzését, kialakítását mind a képviselőtestület, mind az önkormányzat támogatja. 
  • Tűzoltók és átereszeket takarító lakosok munkáját köszönjük! A szabálytalanul a csapadékot utcára kivezető lakosokat pedig kérjük, hogy gondolják át, hogy mekkora kárt okoznak mindenkinek és minél hamarabb oldják meg a lehető legtöbb csapadék telken belüli szikkasztását – még akkor is, ha ennyi vizet nem lehet telken belül kezelni!
  • Így tesznek azok is, akik a csatornába vezetik az esővizet: megint telítődött az egyébként is csúcsrajáratott szennyvíztelep és a patakba szennyvíz juthatott, amiről informáltuk a DMRV-t. Sajnos a leállított projektek közé tartozik a fővárosi csatorna hálózatra való csatlakozás is, attól nem várhatunk megoldást rövid távon.
  • Nem segítettek a helyzeten a vízelvezetés nélkül elkészült utak sem, de az Ezüsthegyi és Temető utcákra van nyertes pályázatunk legalább, hogy kijavítsuk. Elkészítettük az Integrált Települési Vízgazdálkodási Tervet, amire a Területi Vízgazdálkodási Tanács véleményét várjuk.
  • Mindeközben Antonovits Bence pont Zöld-kék infrastruktúra workshopon vett részt a Közlekedési, Környezeti és Energiahatékonysági Fejlesztési Programok Végrehajtásáért Felelős Helyettes Államtitkárság szervezésében, ahol elmondta, hogy forráshiányosak az önkormányzatok a jógyakorlatok megvalósításánál, hiába van meg bennük a szándék.

Mindjárt itt a vakáció, ma este Iskolagála – remélem nem mossa el az eső.

Fogjunk össze mert a közösségben az erő. Erre volt példa a Napsugár lakópark lakosai által szervezett közösségépítő útjavító délelőtt is. Köszönöm a konstruktív hozzáállásukat és Gál Attila szervező munkáját!

Szintén az önkéntességre való szép lehetőség a hétfői véradás alkalma is.

És nagyon köszönjük a máltai szeretetszolgálat pilisborosjenői csoportjának ugrálóvár felajánlását a gyermeknapra. És minden önkéntesnek aki aznap segített felejthetetlen napot létrehozni gyerekeink számára.

Reméljük mindenki megkapta a Pilisborosjenői Hírmondót! A napokban volt a terjesztése. A hátsó oldalon megtalálják a gyűjtésünk et a helyi nyári táborokról, melynek frissült verziója a honlapunk főoldalán is megtalálható.

Továbbra is fel lehet iratkozni a heti hírlevélre is a pilisborosjeno.hu/feliratkozás oldalon.

A következő napokban is lesznek iskolai záró rendezvények (évzárók és ballagás), ahogy kezdődik a nyár. Vége van a fesztiváloknak is. Külön kiemelném közülük a környékbeli fiatalok által szervezett Fesztivárt, amely évről évre egyre népszerűbb. Most szombaton délután sváb kórustalálkozó lesz, ők duplán is hagyományőrzők, mert az éneklő ember egyre inkább kivesző magatartásformáját is őrzik a konkrét sváb dalok mellett. Érdemes odalátogatni és ismerkedni a kultúrájukkal. Előtte ma este, pénteken a Nappaliban lesz jazz este és szombaton együtt szurkolhatunk a BL döntőn – akár a kávézóban is. 

Szép hétvégét kívánok!